Blommegrød er nok mest noget, som man laver i løbet af sensommeren og måske især hvis man har et blommetræ i haven, som bugner af lækre, modne blommer. Men da man stadig kan købe gode blommer i butikkerne, så spiser vi fortsat masser af blommer herhjemme. Og det er ikke kun de friske blommer, som vi nyder, men sandelig også en portion god, gammeldags blommegrød, som jeg har kogt ikke så få portioner af i løbet af de sidste par måneder.
>> Se også min opskrift på en nem og lækker blommekage lige her.
Det er ikke spor svært at lave blommegrød – eller andre former for frugtgrød for den sags skyld – og modsat æblegrøden, som koges flittigt rundt omkring i denne her tid, så er der meget mindre arbejde med blommerne, som blot skal halveres og skæres i grove tern. Resultatet er en lækker og sød-syrlig grød, med den smukkeste rubinrøde farve, som smager skønt af sensommer og solskin og med et lille bitte strejf af kanel, som ligesom varsler efterårets komme, hvis man da ellers kan omtale en madvare på den måde.
Her i midten af oktober spiser vi ikke grøden som dessert med mælk eller fløde – det synes jeg trods alt mest hører sommeren til – men den er superlækker til morgenmad med yoghurt eller skyr og måske lidt knas i form af en hjemmelavet granola. Og på de kølige efterårsdage, hvor det er rart at starte dagen med varm morgenmad bestående af grød eller lignende, er det virkelig lækkert at servere varm grød med en skefuld blommegrød og evt. lidt frisk frugt og nødder ovenpå. Med et blødkogt æg ved siden af og en god kop kaffe, kan man sagtens holde den gående indtil frokost.
Blommegrød
Ingredienser
- 500 gr blå blommer
- 1 dl vand
- 100 gr sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 tsk stødt kanel
- 2 spsk citronsaft
- 1½ spsk maizena
Fremgangsmåde
- Halver blommerne, kasser stenene og skær blommerne i grove tern.
- Kom blommestykkerne i en gryde sammen med vand, sukker, vaniljesukker, stødt kanel og citronsaft.
- Læg låg på gryden, bring den i kog under jævn varme og lad blommerne koge i ca 15 min.
- Tag gryden af varmen og blend grøden glat med en stavblender. Dette kan udelades, hvis man ikke ønsker en helt glat grød.
- Rør maizena sammen med 2-3 spsk vand. Sæt gryden tilbage på komfuret og hæld maizenablandingen i gryden under omrøring.
- Lad grøden koge igennem i et par minutter, så den tykner og maizenasmagen forsvinder.
- Hæld den varme grød i en skål. Drys evt. med ganske lidt sukker på toppen, så grøden ikke trækker skind og lad den køle af.
- Server grøden med fløde eller mælk eller ovenpå yoghurt, skyr eller grød til morgenmad.
Hej Anne-Kathrine. Hvor længe kan grøden holde sig i køleskabet? På forhånd tak.
Kristina – Jeg vil mene, at den kan holde sig i ca 3-5 dage. Der er jo ikke letfordærvelige ingredienser i grøden og sukkeret hjælper også med konserveringen så måske endda helt op til en uge 😀
Kan grøden fryses
Pia – Ja, det burde ikke være noget problem 😀