Sensommertid er blommetid og jeg elsker virkelig blommer. Ikke de der blå-lilla, sure og hårde blommer, som man kan købe i butikkerne hele året, men danske, solmodne blommer. Godt nok har vi ikke selv blommer i haven, men det har mine forældre. Og forleden plukkede jeg en portion og bagte denne her skønne blommekage.
Se også – Blommegrød I Gammeldags æblekage I Rabarberkage
Nem opskrift på blommekage.
Selve grundopskriften på blommekagen hører til blandt de nemmeste kageopskrifter, som jeg kender. Dejen indeholder bare ganske få ingredienser, og det er ikke en fejl, at opskriften hverken indeholder smør eller andre former for fedtstof. I bund og grund er der faktisk tale om noget så simpelt som en luftig æggesnaps, der vendes sammen med mel og bagepulver. Og så er dejen klar til at blive fyldt med blommer eller andre former for frugt.
Jeg serverer som regel blommekagen med creme fraiche. Men en kugle god vaniljeis eller en klat flødeskum er heller ikke dårligt. Bruges der lidt syrlige blommer, så kan man evt. gøre creme fraichen mindre syrlig ved at tilsætte et nip sukker og lidt vanilje.
Tip! Se mine bedste tips til lækre variationer under opskriften.
Blommekage
Ingredienser
- 2 æg
- 150 gr sukker
- 125 gr hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 300 gr modne blommer
- evt. perlesukker og hakkede mandler/nødder til pynt
Fremgangsmåde
- Pisk æg og sukker til en luftig æggesnaps.
- Tilsæt hvedemel og bagepulver og vend forsigtigt dejen sammen.
- Fordel dejen i en smurt springform (ca 18-20 cm i diameter) foret med bagepapir i bunden.
- Fjern stenene i blommerne og skær dem i halve eller kvarte afhængig af størrelsen.
- Læg blommerne i et fint mønster ovenpå dejen. Drys evt. med perlesukker og hakkede mandler/nødder.
- Bag kagen ved 175 °C (varmluft) i 30-35 minutter, indtil den er gylden og gennembagt.
- Server blommekagen lun med is, flødeskum eller creme fraiche.
- Kagen er bedst samme dag, som den er bagt. Evt rester kan dog gemmes til dagen efter. Kagen kan desuden fryses og evt. lunes inden servering.
Tips til opskriften.
- Man kan sagtens nøjes med at bruge opskriften som en grundopskrift og så fylde den med lige præcis den form for frugt, som man har lyst til. Jeg har fx haft stor succes med både stikkelsbær, rabarber, æbler og pærer. Der kan også bruges ferskner/nektariner i både, abrikoser, blåbær, hindbær eller jordbær. Det er bare med at bruge fantasien.
- Bruger man særligt saftholdige frugter, så skal man være OBS på, at kagen godt kan blive ret svampet i midten pga frugtsaften. Af samme grund skal bagetiden måske forlænges en smule. Dog synes jeg slet ikke, at det gør noget, hvis midten er ekstra blød og fugtig, men kagen skal selvfølgelig være gennembagt.
- Kagen kan snildt laves med frosne blommer (eller anden frossen frugt). Sørg for at optø frugten og dræn evt. lidt overskudsvæde væk, hvis der har samlet sig meget saft under optøningen. Og følg så ellers opskriften.
- Leg gerne med krydderier i dejen og tilføj fx kanel til æbler og pærer og vanilje til rabarber og blommer. Stødt nellike eller allehånde kan også anbefales, hvis kagen skal have et strejf af “efterår” og varme krydderier.
Du har godt nok mange reklamer på din side, fred med dem i siderne og toppen, men f… hvor er dem der popper op og skjuler teksten mens man læser dog irriterende. Så irriterende at jeg ikke ville gide besøge en ellers udemærket blog fast. Gad vide om der ikke også er andre der har det sådan?
Ellers tak for et hyggeligt kig
Mette
Mette – Reklamerne som “popper op” er designet sådan, at de hopper ned i bunden af indlægget og ligesom “følger med”, imens man fortsat scroller over teksten og læser, indtil reklamefilmen er færdig (ca 15 sek) og forsvinder. De bør ikke skjule teksten men blot “følge med”. Reklamer er desværre nødvendige, når man, som jeg, lever af at blogge. Et alternativ til reklamerne skulle være at bede læserne betale for at få adgang til mine opskrifter og det er jeg ikke interesseret i. Måske bliver bloggen en dag så stor, at reklamefilmene ikke længere er nødvendige, for at jeg kan leve af det, men der er jeg desværre ikke nået til endnu 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Mange
Kan man bruge frosne blommer
Jane – Ja, det kan man godt, men jeg ville nok lige hælde den værste overskudsvæde fra, når blommerne er tøede. Ellers risikerer du, at den færdige kage bliver klæg/våd 😀
Tak for en god opskrift reklamer eller ej, dem lukker man bare ned og læser videre 😉 ved jo at de er nødvendige for lave en blog som denne 🙂
Rigtig god weekend til dig Anne-Kathrine
Hanne – Mange tak for dine søde hilsen – er glad for, at I alligevel er så mange, som læser med på trods af reklamerne 🙂
Også dejlig weekend til dig 🙂
Tusind Tak for den skønne Blomme kage med Perlesukker og groft hakket mandler. Man trykker da bare reklamerne væk. Ja der findes mange sarte sjæle? griner.
Jeg har bagt din blommekage i går. Den smager dejlig med flødeskum . Og så er den så nem. ? tror jeg vil prøve med pærer fra fryseren nu ?
Margit – Uhh, det er sååå længe siden, at jeg har fået bagt den kage – måske jeg snart skal prøve den igen og så bare udskifte blommerne med noget andet frugt, som du også er inde på. Og dejligt, at reklamerne ikke generer dig – jeg har gjort hvad jeg kan, for at de skal genere mindst muligt, men de er jo desværre en nødvendighed, hvis det skal kunne løbe rundt at drive en blog af den størrelse, som min efterhånden er blevet 🙂
Hejsa, skal der slet ikke noget smør eller andet fedt stof i blommekagen? Mvh Randi fra Sønderborg
Randi – Nej, der skal der ikke. Så den er ret fedtfattig, selvom den selvfølgelig indeholder sukker 🙂
Og så lige reklamerne. De forsvinder jo hurtigt. Mig generer de ikke ??
Skal frosne blommer være optøet før brugen i kagen?
Lis – Ja, det ville jeg nok gøre – ellers kan man risikere at vandet, når blommerne optør, gør kagen våd og klæg 😀
Hej Anne-Kathrine
Jeg har lige lavet din blommekage. Den er jo bare dejlig. Den er hurtig, nem og billig.
Den er røget op på min top 10 liste over ting, der kan laves , selvom man ikke gider lave noget. Tusind tak
Håber I nyder ferien.
Mange hilsener fra
Marijanne
Marijanne – Dejligt at høre – jeg skal afgjort også snart have lavet en blommekage igen – træerne bugner jo med lækker frugt lige nu 😀
Kan man lave denne blommekage om morgenen, og vente med at bage den til aften? Eller skal den i ovnen med det samme?
Pernille – Jeg ville nok bage den med det samme og i stedet lune den inden servering, hvis det kniber med tiden. Det tror jeg, vil give det bedste resultat 😀
Hej. Jeg vil gerne prøve din opskrift til at familiedag på lørdag. Vi bliver 35, så jeg tænker at lave den i en bradepande. Kan jeg det og skal jeg doble den op eller hvad tænker du? Og så er det frosne blommer, så skal der noget kartoffelmel el noget andet i for at suge den ekstra væske? Mh Katja
Katja – Du burde sagtens kunne doble portionen op og lave det i en bradepande. Mht. de frosne blommer, så ville jeg nok lade dem optø i en sigte eller lignende, så mest muligt overskydende væde kan løbe fra og måske også lige give blommerne et ultratyndt drys kartoffelmel blandet med lidt sukker, inden de fordeles i kagen – bare for en sikkerheds skyld 🙂
Håber I får en rigtig dejlig dag 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Super tak😀. Kan jeg lave kagerne fredag eller bliver de for tørre til lørdag?
Super lækker kage! Virkelig nem og hurtig at lave og den har en fantastisk konsistens og smag 😊
Jeanett – Hvor er det bare dejligt at høre – tak for din tilbagemelding og anmeldelse 😀
hejsa
hvordan undgår man at vende dejen sammen uden den klumper
når sukkerægge massen bare skal ¨vendes¨ i tørt mel?
Mathilde – Jeg har aldrig oplevet, at det klumpede, for det er jo ikke en specielt stor portion, der skal vendes sammen. Vil du alligevel være helt sikker, så kan du evt. sigte melet i æggesnapsen i stedet for bare at hælde det i og vende dejen sammen 😀
Lækker blommekage – dejlig måde at få brugt nogle af alle vores blommer:)
Jeg havde ikke perlesukker, men dryssede lidt kokossukker på toppen i stedet, det gav en makronagtig overflade – hvis nogen skulle have lyst til det.
Pia – Tak for tippet – det lyder godt 😀
pyt med reklamer, jeg elsker dine opskrifter, og bruger dem meget. Det er nemt at gå til, og smager dejligt. Tak for det. venlig hilsen Birthe
Birthe – Tusind tak for din søde hilsen – ja, reklamer er desværre en nødvendighed, hvis hele det store maskineri skal kunne løbe rundt 😀
Tak for de gode madplaner, bruger den ofte.
Mvh
Klavs
Klavs – Velbekomme – hvor er det bare dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere med mine opskrifter og madplaner 😀