Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Brændte mandler i mikroovn.

13 kommentarer
Julemad og juleopskrifter, Konfekt og slik
Gå direkte til opskriften

Okay, det kan godt være, at jeg er håbløst bagud og at alle I andre derude har lavet brændte mandler i mikroovn i adskillige år. Men for mig er det altså noget helt nyt – og måske også lidt vanedannende – at man kan lave brændte mandler på ganske få minutter og med et minimum af arbejde ved lige så stille at snige dem i mikrobølgeovnen.

Tidligere har jeg ellers altid fulgt denne her opskrift på brændte mandler og den er virkelig lækker, men der er ingen tvivl om, at det tager lidt tid og ikke mindst en masse omrøring med en træske, at lave mandler på den gammeldags facon. Jeg er derfor afgjort fan af at lave mandlerne i mikrobølgeovnen og jeg vil næsten vove den påstand, at det ikke kan gå galt.

Der er dog lige en enkelt ting, som man skal tage højde for, inden man kaster sig over sin mikrobølgeovn for at lave brændte mandler. Det er vigtigt, at man bruger en skål af glas, som kan tåle høj varme – altså en ildfast glasskål eller et fad. Sukkeret karamelliserer jo under tilberedningen og en plastikskål kan ikke tåle de høje temperaturer. Desuden skal skålen hverken være for stor eller for lille. Der skal være plads til, at man kan røre rundt i mandlerne, men omvendt må skålen ikke være for stor, for så tager det alt for lang tid, at få mandlerne lavet færdige.

Da mikrobølgeovne kan variere, kan det være svært at angive helt eksakte mål for tilberedningen, men jeg startede med at give mandel- og sukkermassen 3 minutter i mikrobølgeovnen på fuld watt. Herefter havde sukkeret omdannet sig til hvide sukkerkrystaller og mandler og sukker kunne nemt røres løst med en ske. Derefter gav jeg mandlerne 2 minutter og rørte igen. Nu var sukkeret begyndt at smelte til gylden karamel. Jeg ville dog gerne have mandlerne lidt mere blanke og fortsatte derefter med at give dem 30 sekunder ad gangen med en omrøring imellem hver gang, indtil jeg var tilfreds med resultatet. Det er vigtigt, at man ikke giver mandlerne for lang tid ad gangen, så kan man nemlig risikere, at de brænder på og det er jo ikke den slags brændte mandler, vi er ude efter. Vær desuden opmærksom på at både skål og sukkermasse bliver meget varme. Husk grydelapper.

Da mandlerne var afkølede, blev de anrettet i en skål og nydt til en cafe latte og der gik ikke lang tid, før de alle sammen var spist. Nu var det jo heller ikke nogen kæmpe portion, jeg havde kastet mig over, for det var jo bare et forsøg. Der er dog ingen tvivl om, at der bliver lavet en meget større portion næste gang, for hold nu op, hvor var de gode. På denne her måde, bliver det jo ingen sag at diske op med flere forskellige slags brændte mandler i julens konfektskåle – man kan jo bare lave mindre portioner ad gangen.

3,75 fra 8 stemmer

Brændte mandler i mikroovn

Samlet tid10 minutter
Antal: 100 gr

Ingredienser

  • 100 gr mandler
  • 50 gr sukker
  • spsk vand

Fremgangsmåde

  • Mandler, sukker og vand blandes godt sammen i en ildfast glasskål. Brug gerne en stor skål med plads til at røre rundt.
  • Giv mandlerne 2-3 minutter ved fuld effekt i mikrobølgeovnen. Nu skulle sukkeret gerne være krystalliseret og have samlet sig om mandlerne.
  • Rør godt rundt og giv igen mandlerne 2 minutter ved fuld effekt. Nu begynder sukkeret at smelte og karamellisere.
  • Rør rundt og giv mandlerne yderligere 30 sekunder af gangen ved fuld effekt, hvis de ønskes mere blanke/brændte. Der er forskel på, hvor meget eller lidt mikroovne varmer. Rør godt rundt imellem hver omgang.
  • Når mandlerne er færdige, bredes de ud på et stykke bagepapir og skilles forsigtigt ad. Afkøl mandlerne og opbevar dem i en lufttæt beholder.
Ønsker man at tilføje smag af fx lakridspulver, stødt kanel, vanilje, kakao eller lignende til mandlerne, så røres det blot sammen med mandler, sukker og vand i skålen.
Subscribe
Notify of
13 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Lars Rosengren
7 år siden

Hej
Det er utroligt lækkert med hjemmelavede brændte mandler. Jeg har dog købt Tupperwares MicroCook kande. Den er perfekt til dette formål. Så risikerer man ikke at “brænde” fingrene:)

Lene Egedal
3 år siden

Øv sådan ser mine brændte mandler ikke ud, gad vide hvad jeg har gjordt forkert. De er slet ikke blanke og fine som dine. Men sådan sukker agtige, men jeg har giver dem længe i micro ovnen.

Henriette
2 år siden

Vi har været et smut i USA og blev præsenteret for brændte pecannødder med kanel.
Din opskrift er helt ideel til denne variation og så med 1/2 – 1 tsk. kanel.
Kan man ikke skaffe pecannødder (prøv mellemøstlige kiosker), smager det også skønt med kanel til mandler eller valnødder.
Tak for lette-at-gå-til opskrifter!

Ole Stander Morville
1 år siden

Kære Anne-Kathrine.
Som du skriver er der stor forskel på mikroovne, så hvad er fuld effekt.
Kan du ikke skrive hvor mange watt der er fuld effekt på din ovn.

Tina
1 år siden

Det forklarer hvorfor jeg har kulsorte mandler og en stank af branket i stedet for en duft af brændt lige nu. Min har en max på 1000 watt 😭😭😭😭

Martin
6 måneder siden

Skal vandet forsvinde før de bliver karamelliseret

Martin
6 måneder siden

Tak for svaret 😊👍