I sidste uge spiste vi denne her virkelig lækre og helt simple pastaret bestående af fyldte tortellini i en skøn tomatsauce, som var kommet i et fad og gratineret sprød og lækker i ovnen. Udover en god, blandet salat, lavede jeg også en lynhurtig portion hvidløgsbrød, som jeg serverede til og ved samme lejlighed lovede jeg vist også, at jeg nok skulle bringe opskriften på bloggen på et tidspunkt.
Det tidspunkt er så kommet nu, selvom jeg i virkeligheden ikke rigtigt ved, om der overhovedet er tale om en opskrift. Der er vel nærmere tale om en guide-line udi kunsten at smøre hvidløgssmør på franskbrød, men da jeg selv er ret så glad for disse knasende, sprøde og velduftende små bidder, så synes jeg omvendt også, at de fortjener en plads på bloggen. Om ikke andet, så er de i hvert fald et oplagt “stop-spild-af-mad” projekt, hvis man ligger inde med en rest halvtør franskbrød og det er jo altid værd at fremhæve.
Brødene består kun af 4 ingredienser – franskbrød (som i virkeligheden sagtens kan udskiftes med flüte, boller eller hvad man nu ligger inde med), smør, hvidløg og persille. Persillen kan udelades, eller man kan supplere med andre slags krydderurter og smøre brødskiverne med en god kryddersmør i stedet for blot at nøjes med hvidløg. Der kan også drysses lidt friskrevet parmesan over brødene, inden de kommes i ovnen, ligesom smørret selvfølgelig kan smages til med alt mellem himmel og jord – det er kun fantasien, der sætter grænser.
Faktisk smager det også ret godt, at blande smør, sukker og stødt kanel og smøre det på franskbrødsskiver – det giver de skønneste og lækreste kaneltoasts, som vi nogle gange får til morgenmad i USA. Indrømmet – måske skal man ikke lige servere kaneltoast til pastaretter, men så findes der til gengæld så mange andre tidspunkter, hvor kaneltoast er helt på sin plads – fx til en hyggelig weekendmorgenmad eller brunch, hvor man har masser af tid og gerne vil kræse lidt ekstra, men også bare til en god kop te.
Hvidløgsbrød.
6 stk.
6 skiver franskbrød, flute eller lign.
50 gr blødt smør
1-2 fed hvidløg, presset
2 spsk friskhakket persille
Rør smør, hvidløg og persille sammen. Smør et jævnt lag hvidløgssmør på hver brødskive og gratiner brødene i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter, til de er gyldne og sprøde. Server hvidløgsbrødene varme.