Da vi for nyligt fik vanillekoldskål med tykmælk og æg til dessert, blev der en lille smule kærnemælk til overs. Der var ikke meget og slet ikke til en ny portion koldskål, men alligevel nok til, at jeg ikke syntes, det skulle smides ud. Derfor har i dag bagt de her lækre og luftige kærnemælkshorn med rabarber fra haven og marcipanremonce. Sødt, syrligt, blødt og lækkert – match made in heaven og en rigtig sommer-lækkerbisken.
Har man nu ikke rabarber i haven, eller kan man ikke finde dem i butikkerne, så kan man sagtens udelade rabarber og nøjes med at lave kærnemælkshorn med fyld af marcipanremonce. Man kan også udskifte rabarberne med andre sommerfrugter som fx udstenede kirsebær, blommer, nektariner eller ferskner i tern, stikkelsbær og ribs, for nu blot at nævne et par eksempler. Et stykke god, mørk chokolade er heller ikke nogen dårlig idé og det samme med en klat syltetøj.
Jeg havde ikke travlt og udrørte derfor gæren i den køleskabskolde kærnemælk og lod efterfølgende dejen hæve tildækket på køkkenbordet i et par timer eller deromkring. Vil man gerne fremskynde processen lidt, så kan man lune kærnemælken en lille smule (lillefingervarm), så gæren får lidt varme at arbejde ved. Luner man kærnemælken, kan man nøjes med at lade dejen hæve i ca 1 time og så skal hornene efterhæve i 15-30 minutter, inden de bages.
Mine kærnemælkshorn blev pyntet med hakkede mandler og perlesukker, men man kan sagtens nøjes med en af de to eller slet ingenting. Lidt hvid, mørk eller måske lyserød glasur smager også godt og det ser desuden rigtig fint ud. Lyserød glasur bliver i øvrigt noget så sommerfin, hvis man afslutter med et drys frysetørrede hindbær, men det bestemmer man jo selv.
Kærnemælkshorn med rabarber
Ingredienser
- 2 dl kærnemælk
- 25 gr gær
- 2 spsk sukker
- 1 tsk groft salt
- 1 æg
- 350 gr hvedemel
- 100 gr smør (blødt)
Fyld
- 100 gr rabarber
- 2 spsk sukker
- 75 gr marcipan (plukket i mindre stykker)
- 75 gr smør (blødt)
- 75 gr sukker
- 1 spsk hvedemel
Desuden
- 1 æg (til pensling)
- 2 spsk perlesukker
Fremgangsmåde
- Kom kærnemælk i en skål og udrør gæren heri. Tilsæt sukker, salt, æg, hvedemel og smør og ælt til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca 2 timer.
- Skær rabarberne i små stykker á ca 1 cm. Kom dem i en skål og drys med 2 spsk sukker.
- Bland marcipan med smør, sukker og hvedemel til en cremet marcipan-remonce. Det kan være nemmest at bruge hænderne.
- Vend kærnemælksdejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til en stor cirkel. Skær cirklen i 12 lige store trekantede lagkagesnit med en kniv.
- Læg en skefuld marcipanremonce og lidt rabarberstykker i den brede ende af hver trekant. Rul herefter trekanterne sammen til horn ved at rulle fra den brede ende mod spidsen. Læg hornene på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i 30-45 minutter.
- Pensl hornene med sammenpisket æg og drys med perlesukker og evt. hakkede hasselnødder.
- Bag hornene ved 200 °C (alm ovnfunktion) i ca 15 minutter, til de er gyldne og gennemvarme.
- Hornene smager bedst, når de er relativt nybagte, men de kan godt gemmes et par dage og evt. lunes inden servering. De kan desuden fryses.
Hej Anne -Kathrine
Jeg har lige prøvet at bage dine kærnemælkshorn med marcipan og rabarber. De er da duper skønne og nemme at lave. Det er en utrolig dejlig dej at arbejde med.
Tak for en dejlig opskrift.
Hilsen Gunni
Gunni – Velbekomme – det glæder mig, at hornene blev en succes.
Herhjemme har jeg planer om at snarest at prøve en version med lidt kirsebær eller blommer i sammen med remoncen 😀
Tak for en mega lækker opskrift, blev meget populær hos både mine kollegaer og min mors kollegere.
Mega lækker dej at arbejde med, er normalt ikke så god til gærdej men denne blev perfekt, tak for lækker inspiration 😋😍👍
Pernille – Så dejligt at høre at hornene blev en succes 🙂 Gærdej kan også nogle gange være lidt “tricky” at arbejde med, så det er dejligt at høre, at denne her bare fungerede 😀
Hvor stor en cirkel rulles der ud ?
Cm i diameter?
Tykkelse?
Camille – Uhhh, det med diameter har jeg aldrig fået målt, men jeg ruller dejen ud i en store plade på 3-4 mm. Præcis ligesom når man laver pølsehorn 😀
Hej Anne-Kathrine,
Mange tak for opskriften, de blev virkelig lækre. Har brugt nougat i stedet for rabarber, havde lige en rest nougat fra julens konfekt 🙂
Mange hilsner
Gabriella
Gabriella – Så dejligt at høre, at hornene blev en succes. Og nougat i bagværk er jo altid godt 😀
Kan man bruge små ælbetern i stedet for rabarber 😉
Maria – Det kan du i hvert fald 🙂
De er jo sindssygt gode. Der er ikke andet at sige. Perfekt kombination af sødt og syrligt, og en hel fantastisk blød dej!
Jeg er fan!
Maria – Tusind tak for din søde hilsen – så dejligt at høre 😀
Jeg har frosne rabarber i fryseren. Kan man mon lave en kompot af dem og bruge i stedet for denne metode med friske rabarber?
Louise – Det burde ikke være noget problem 🙂
Hej. Dine kærnemælkshorn ser rigtig lækker ud. Kan det passe at der skal 1 tsk groft salt i . Syntes det lyder lidt voldsomt.
Birthe – Jeg bruger som regel 1 tsk salt pr. 250 gr hvedemel, men du kan sagtens nøjes med ½ tsk, hvis du ikke er vant til at bruge så meget salt 🙂
Og hornene skal jo gerne primært smage sødt 😀
Kan man bage dem søndag aften og stadig være gode mandag eftermiddag?
Malene – Ja, det kan du godt, hvis du bare sørger for at pakke dem godt ind. Og har du evt. mulighed for at lune hornene kort lige inden servering, så tager de bestemt heller ikke skade af det 😀
Kan man bruge kagemel?
Marianne – Der må jeg blive dig svar skyldig, for jeg aner ganske enkelt ikke, hvad kagemel er. Det har jeg aldrig hørt om. Men står der ikke på posen, hvad kagemel kan bruges til og evt. hvad det er særligt godt at bruge det til? 😀
Hej
Hvad gør du med de frosne horn – vil gerne lave en stak til søde venner der pludselig kommer forbi – men luner du dem i bagepapir eller spiser dem optøede?
😁
Helle – Du kan sagtens lune dem kort i ovnen – jeg optør dem som regel på køkkenbordet, og så luner jeg dem kort i ovnen. Man kan også spise dem, som de er, når de “bare” er optøede, men jeg synes, de bliver bedst, når de lige kommer en tur i ovnen 😀
Hej
Til fyldet står der sukker 2 gange , hvad er de 2 spsk til
Bettina
Bettina – Hvis du læser beskrivelsen til fyldet, så skriver jeg, at du skal skære rabarberne i mindre stykker og drysse dem med 2 spsk sukker. Derefter skal resten af sukkeret i remoncen 😀 😀
Kan man bruge et andet mejeriprodukt end kærnemælk, fx creme fraiche?
William – Ja, det kan du godt. Du kan evt. fortynde creme fraichen med lidt mælk 😀
Kan de mon fryses ?
Jeg syntes det er nemmest at dele dejen i to,så man laver 6af hver,bare et forslag.