Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Koldhævet focaccia…

12 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Når vi skal have brød som tilbehør til maden, fx til suppen eller en god gryderet, så laver jeg ofte et focaccia. Det skønne, italienske madbrød er både nemt at lave og superlækkert, og har jeg tid, så laver jeg allerhelst et koldhævet focaccia med rosmarin og havsalt. Den lange hævetid i køleskabet giver dejen ekstra god tid til at udvikle sig og smagen i det færdige brød bliver bare endnu bedre. Og selvom det tager noget længere tid at lave et koldhævet focaccia, så er arbejdsindsatsen jo helt den samme. Man skal jo ikke stå og holde øje med brødet, imens det hæver i køleskabet, så udover en smule planlægning, så skal man ikke være opmærksom på noget, hvis man ønsker at udskifte det sædvanlige focaccia med en koldhævet version.

>> Se også min opskrift på traditionel focaccia med rosmarin og havsalt lige her. 

Focaccia’er har jeg snart bagt i mange år og det er blevet til en hel del forskellige varianter over det lækre brød, som kan toppes med alt imellem himmel og jord. Fx er jeg ret vild med focaccia fyldt med oliven, små tomater, rødløg, rosmarin og hvad jeg ellers kan finde på, så man hele tiden får nye smagsoplevelser, når man bider i brødet. Det ser ikke bare fint ud, det er også noget så lækkert og helt perfekt tilbehør. Men pas på, for man kan nemt komme til at spise sig mæt i det gode brød.

Senest har jeg lavet et focaccia med kolde, kogte kartofler og rødløg, som bare blev noget så lækkert. Faktisk er der jo næsten ikke grænser for, hvad man kan komme i brødet og ønsker man en koldhævet variant, så følger man bare nedenstående retningslinjer og tilføjer så sit eget, lækre fyld på toppen. Det er jo næsten kun fantasien, der sætter grænser.

4,40 fra 23 stemmer

Koldhævet focaccia

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Hævetid12 timer
Samlet tid12 timer 10 minutter
Antal: 8 stykker

Ingredienser

 • 3 dl koldt vand
 • 1/4 pk gær
 • tsk groft salt
 • 1 tsk honning (eller sukker)
 • 2 spsk olie
 • 150 gr durummel (kan erstattes af hvedemel)
 • 250 gr hvedemel
 • 1 spsk frishakket eller tørret rosmarin
 • 2 tsk havsalt
 • olivenolie til pensling

Fremgangsmåde

 • Hæld vandet i en skål og opløs gær heri.
 • Tilsæt salt, honning, olie, durummel og hvedemel og rør sammen til en klistret dej.
 • Dæk skålen til og lad dejen hæve på køl i minimum 12 timer men gerne længere. Dejen kan sagtens hæve i op til et døgn. Begynder dejen at hæve op til skålens kanter undervejs, så slå den let ned og lad den hæve videre.
 • Vend dejen ud i et ildfast fad (ca 15 x 20 cm) beklædt med bagepapir og lad den efterhæve ved stuetemperatur i ca 20 minutter.
 • Pensl dejen med olivenolie og drys med rosmarin og havsalt.
 • Bag brødet på midterste ovnrille ved 250 °C (varmluft) i 20-25 minutter, indtil brødet er gyldent og gennembagt.
 • Tag brødet ud af ovnen, pensl igen overfladen med olivenolie og lad brødet afkøle på bageristen. Server lunt eller koldt.
I stedet for rosmarin og havsalt kan man fylde brødet med oliven eller tomater - enten hele cherrytomater eller soltørrede tomater. Brødet kan sagtens fryses og lunes i ovnen inden servering. 
Subscribe
Notify of
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Lone Nisker
3 år siden

Hej anne- Kathrine. Kan jeg gange opskriften med 2 og så bruge en ovnbradepande ca 40 x 43 cm ?Vh. Lone

Claus Busk Pedersen
3 år siden

5 stars
Vi brugte en lidt større form ca. 20-30 cm men fyldte den ikke helt ud – resultatet blev fremragende.

Tommy Bilskov Jespersen
3 år siden

Hejsa nu skriver du fylde brødet med tomater kommer du dem bare i dejen mens du ælter det?

Karen
3 år siden

5 stars
Jeg har ikke en velfungerende varmluft ovn….hvor varmt tænker du, jeg skal bage brødet på over/under varme…og hvor længe?

Anita
11 måneder siden

5 stars
Fantastisk foccacia. Super nemt.
Jeg erstattede durummel med manitobamel. Rørte olie, hvidløg, tørret rosmarin sammen og penslede brødet med det før bagning. Dryssede med Læsø-flagesalt og lagde friske rosmarin kviste her og der. Serverede det med hjemmelavet hvidsløgssmør. Spist til sidste krumme !!

charlotte
2 måneder siden

Hvor lang tid kan dejen holde sig i køleskabet?