Sammen med jordbær med fløde må koldskål simpelthen ligge allerøverst på hitlisten, når det gælder danskernes favorit sommer dessert. Der skal ikke være sommertemperaturer, blå himmel og strandvejr i mere end et par dage, før det ikke er til at støve så meget som 1/2 L kærnemælk op i nogle af landets supermarkeder.
Koldskål findes efterhånden i et hav af varianter. Den findes blandt andet med hyldeblomst, rabarber, lakrids, jordbær og hindbær og så den gode, gamle klassiker med æg. Den med æggene gik dog lidt af mode, da den store salmonellaforskrækkelse indtraf for efterhånden mange år siden, men takket være de past. æg, har man alligevel kunnet spise koldskål med æg. Rygterne vil dog vide, at salmonella nu stort set er udryddet i Danmark og at det igen er “lovligt” at spise de rå æg direkte fra hønen.
Det bliver dog ikke noget problem i forhold til denne her koldskål, for den har aldrig set skyggen af et æg og selvom jeg godt ved, at der findes folk, der hårdnakket påstår, at koldskål ikke er koldskål, hvis ikke det er lavet på æggesnaps, deriblandt min egen far, så synes jeg altså, at denne her koldskål er den bedste der findes. Jeg har efterhånden lavet den i mange år og den smager lige præcis, som jeg godt kan lide den. Den er tyk og cremet, sortprikket af vanillekorn og med en frisk citronsmag. Den er 100 gange bedre, end den koldskål man kan købe færdig i supermarkedets køledisk og så er den nem at lave. Faktisk er det så nemt, at det går hurtigere, end at stå i kø og vente på at betale for en liter færdigkøbt koldskål, for denne her kan røres sammen på et par minutter.
Spis den lækre koldskål med friske jordbær skåret i grove stykker og evt. hjemmelavede kammerjunkere.
Koldskål med vanilje (uden æg)
Ingredienser
- ½ liter tykmælk, ymer eller lignende (fx yoghurt naturel)
- 3-4 spsk sukker (eller efter smag)
- 2-3 tsk vaniljesukker (eller 1 tsk vaniljepulver)
- saft af ½ citron
- ½ liter kærnemælk
Fremgangsmåde
- Hæld tykmælken i en stor skål.
- Tilsæt sukker, vaniljesukker og citronsaft og rør godt rundt, indtil sukkeret er opløst.
- Tilsæt kærnemælk og pisk sammen til en lækker og cremet koldskål. Smag til med sukker og citron.
- Opbevar koldskålen til køl indtil servering. Server med kammerjunkere og evt. friske jordbær.
For mig er der kun to slags koldskål – den med æg i – og så den her: Revet rugbrød, sukker og kanel røres sammen, og lidt efter lidt røres kærnemælk i. Jeg tror, den kom fra min farmor, for jeg har kun fået den hos hende og hjemme hos min mor. Den er meget dejlig, og den spises (drikkes!) uden kammerjunkere til.
God weekend, Anne!
Elsebeth – Den lyder godt nok speciel, den koldskål fra din farmor. Nærmest som en slags øllebrød 🙂 Men umiddelbart minder det jo meget om tykmælk eller ymer med rugbrødsdrys, så det smager garanteret godt 🙂
Rigtig god weekend til dig – det ser ud til, at det fantastisk vejr fortsætter 🙂
Det med revet rugbroed i kaernemaelk hed “koerom” eller “krum” hvis man sagde det hurtigt. Det er laekkert og man faar brugt det tiloverblevne broed – men det har intet med oellebroed at goere, da koldskaalen stadig er forhodsvis tynd.
Ymer eller tykmælk? Hvad er bedst
Jakob – Jeg må indrømme, at jeg ikke er i stand til at smage forskel på, om der bruges ymer eller tykmælk, så jeg kan ikke sige, hvad der er bedst. Jeg bruger nogle gange det ene og nogle gange det andet men med samme gode resultat 🙂
Koldskål uden æg er bluff. Fup og svindel helt enkelt. Længere er den ikke.
Søren – Det kan man jo mene om, hvad man vil – personligt vil jeg mene, at det vil være et større bluff nummer at servere koldskål uden kærnemælk 😉 og så synes jeg, at det er fint, at der er et koldskålsalternativ, til dem der måske ikke kan tåle æg 😀
Søren hvis man laver den uden æg så kan i have den til at stå nogle dage og så er det også fint hvis der er en småtspisende ældre/syg i familien så kan der tilføres noget piskefløde
Fantastisk dejlig frisk koldskål og ikke alt for tyk.
Helt sikkert en der vil blive lavet igen.
Nina – Hvor er det bare dejligt at høre, at du kunne bruge min opskrift 😀
Super fedt med en opskrift uden æg! Jeg synes selv æggen er unødvendig, og på den her måde kan jeg hurtig lave noget koldskål, hvis jeg alligevel har lidt kærnemælk tilovers 🙂
Pernille – Ja, det er så meget nemmere med en opskrift uden æg – jeg laver også altid en lille bitte portion, når jeg har en sjat kærnemælk til overs 🙂
Hej Anne-Kathrine.
Kan man bruge yoghurt natural i stedet for tykmælk eller ymer, da jeg hverken kan få det ene eller det andet her i Luxor, Egypten 😉
På forhånd tak.
God Mandag.
Bedste hilsner Mette Luxor
Mette – Ja, det kan du sagtens. Du kan faktisk også bruge creme fraiche eller græsk yoghurt fortyndet med lidt mælk i en snævner vending. Det skal bare være et syrnet mælkeprodukt, som kan være med til at tykne koldskålen 😀
Hele sommeren og stadig er jeg blevet så glad for denne opskrift 👏
Susanne – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Dejlig opskrift. Jeg brugte yougurt naturel og kærnemælk. Dejlig konsistens og god smag.
Marianne – Hvor er det bare dejligt at høre – så er der nem koldskål til hele sommeren 😀