Jeg er inde i en periode, hvor jeg virkelig har lyst til at bage muffins. Egentlig er det ret spøjst, for det er faktisk yderst sjældent, at jeg bager den slags, men lige nu er ånden åbenbart over mig og så er det jo bare med at udnytte det. I sidste uge blev det således til disse her skønne rabarbermuffins og i dag har jeg så fået bagt lidt til weekenden og det blev en af amerikanernes all time favourites, nemlig blåbærmuffins.
Blåbærmuffins hører nu ikke bare til blandt amerikanernes yndlingsmuffins – de hører sandelig også til mine og hold nu op hvor har jeg spist mig igennem mange skønne varianter, når vi har været i USA. Kæmpe store og stablet op i bunkevis i store brødkurve i bagerbutikkerne eller i Whole Foods brødafdeling – hvem kan lige stå for det? Og allerbedst bliver det, hvis man også får en lækker cafe latte ved siden af – et perfekt match og hvor har vi brugt mange timer i Central Park i New York med sådan “et sæt” og så bare siddet og snakket eller studeret menneskemylderet omkring os.
Blåbærmuffins skal, efter min mening, være tætte og saftige og fyldt med lækre blåbær. Man kan sagtens bruge friske eller måske tørrede blåbær til muffins, men jeg bruger gerne frosne blåbær, hvilket jeg synes, giver det allerbedste resultatet og lækre, svampede muffins, som ikke er klæge indeni.
Jeg foretrækker at bruge de økologiske blåbær, da der her ofte er tale om den “”almindelige” eller “nordiske” art, som også vokser vildt her i Danmark og som er blå hele vejen igennem. Ikke et ondt ord om de amerikanske blåbær – dem som har hvidt frugtkød og sælges friske i bakker i alle supermarkeder – men de bidrager altså ikke med en helt så fantastisk dyblilla farve til dejen som de andre. De kan dog sagtens bruges, så man skal ikke fortvivle, hvis man ikke lige kan finde de blå blåbær.
For lige at tage toppen af det syrlige – frossen frugt kan godt have tendens til at blive lidt surt – hælder jeg de frosne blåbær ud på en tallerken og drysser en spsk sukker over. Præcis som når man anvender rabarber i bagværk. Derudover drysser jeg også en spsk mel over de frosne bær – det suger lidt af væden og forhindrer desuden, at alle blåbærrene synker under bagningen og ligger som et lag “blåbærsyltetøj” i bunden af hver muffin. Bærrene får lov til at optø ganske let og suge sukker og hvedemel til sig, imens jeg forbereder selve dejen og resulatet er svampede og saftige muffins med masser af lækre blåbær. Mums.
Blåbærmuffins
Ingredienser
- 125 gr blåbær (frosne eller friske)
- 1 spsk sukker
- 1 spsk hvedemel
- 125 gr blødt smør
- 125 gr sukker
- 2 æg
- 200 gr hvedemel
- 2 tsk vaniljesukker
- ½ tsk natron
- ½ tsk bagepulver
- 1 nip salt
- 1 dl mælk
Fremgangsmåde
- Hæld de frosne blåbær ud på en tallerken og drys med 1 spsk sukker og 1 spsk hvedemel. Rør rundt, så sukker og hvedemel fordeles jævnt på bærrene og stil dem herefter til side.
- Bruges der friske blåbær, skal disse blot skylles og tørres, inden de til sidst vendes i dejen. Ingen sukker/hvedemel.
- Pisk blødt smør og sukker til det er lyst og luftigt og pisk herefter æggene i ét af gangen.
- Bland hvedemel med vaniljesukker, natron, bagepulver og salt og rør det i dejen sammen med mælk.
- Til sidst vendes de let optøede eller friske blåbær forsigtigt i dejen.
- Fordel dejen i 12 muffinsforme af papir og brug evt. en muffinplade af metal til at stabilisere dem.
- Bag kagerne ved 200 °C (almindelig ovn) i 20-25 minutter til kagerne er gyldne og gennembagte.
- Afkøl på bageristen og drys evt. med flormelis ved servering.
Prøvede dine rabarber muffins og kærnemælshorn med rabarber og marcipanremonce her i weekenden – fantastisk og god smag – det er bestemt ikke sidste gang, jeg prøver det. ?
Jonna – Det lyder godt – dejligt at du kunne bruge opskrifterne 😀