NOTE/UPDATE! Mine budgetmadplaner er udarbejdet i 2017. Du må derfor forvente, at priserne til de forskellige indkøb er steget grundet den almindelige inflation.
Jeg skal bestemt ikke klage over det beløb, som jeg har til rådighed, men jeg har også været på SU engang og haft knap så mange penge til rådighed og jeg ved, at der er nogen, for hvem det kan være svært at få enderne til at mødes hver måned.
Madplan på budget 2.
For ca 1 måned siden lavede jeg den her madplan på budget som indeholder 31 x aftensmad for 2 pers. for 900 kr. Den første budgetmadplan har været en kæmpe succes, og jeg har modtaget rigtig mange søde hilsner og positive tilbagemeldinger fra Jer derude, så nu har jeg lavet endnu en budgetmadplan. Denne gang er det blevet til 30 x aftensmad for 2 personer for 925 kr. Og der er udelukkende tale om retter, som ikke figurerer på den anden budget-madplan. Så nu er der endnu flere opskrifter at vælge imellem.
Gå efter discount supermarkeder.
Jeg kan personligt godt lide at handle i Rema og Lidl. Og for at denne her madplan på budget kan overholdes, kræver det, at man handler i et discount supermarked. Jeg er dog gået efter normalpriser på discountvarerne (ikke tilbud), og har tjekket med et online supermarked, når jeg var i tvivl. Det er derfor meget muligt, at man kan gøre det endnu billigere, hvis man går målrettet efter varer på tilbud.
Se indkøbsliste under madplanen.
Under madplanen har jeg skrevet en indkøbsliste, og så kan man jo sammenligne sine egne priser med mine. Jeg har desuden lavet en liste med basisvarer, som er ting, de fleste af os har stående i køkkenet i forvejen. Disse indgår ikke i regnskabet. Der er en del krydderier, og det kan selvfølgelig koste lidt penge, hvis de først skal købes ind. Til gengæld holder de længe, når først man har dem. Da nogle af varerne på indkøbssedlen ikke kan holde sig i en hel måned, kan det være nødvendigt at handle 2-4 gange, medmindre man har god køle- og frysekapacitet.
Mit bud på en realistisk madplan.
Det har været vigtigt for mig, at lave madplanen så realistisk som muligt. Jeg har derfor taget udgangspunkt i mig selv og den mad, som jeg selv ville spise. Man skal dog være opmærksom på, at madplanen blot er vejledende, da vi alle er forskellige, og har forskellige behov og præferencer.
Jeg har tænkt en del grøntsager ind i planen, og har i det hele taget prioriteret “ordentlig” mad og rigelige mængder. For hvad hjælper det, at spare penge på aftensmaden, hvis man efterfølgende falder i pizzafælden, fordi man er sulten? Jeg er ligeledes gået ud fra priserne på de varer, som jeg selv køber. Dvs. økologisk mælk, økologiske æg (eller som minimum æg fra fritgående høns), økologisk frugt og grønt, når prisen er nogenlunde den samme som den konventionelle. Går man ikke op i den slags, så vil der være yderligere penge at spare.
Spar på kødet og spar penge.
Nogle vil måske mene, at der ikke indgår ret meget kød i planen til en hel måned. Til gengæld bruger jeg så bacon som “krydderi” og smagsgiver i en del af de billige retter, hvilket igen er med til at holde prisen nede. Og så skal man jo også lige huske, at denne her plan er lavet til en måned på lavbudget. Det er ikke meningen, man skal leve på den måde for altid.
Madplan til 2 personer.
Madplanen gælder for 2 voksne. Den er jo lavet med udgangspunkt i de opskrifter og retter, som jeg laver til Morten og mig herhjemme. Men der plejer at være rigeligt og også ofte rester, så måske er planen nærmere gældende for en familie på 2 voksne og 1 (mindre) barn. Det er jo forskelligt, hvor meget hver enkelt spiser, men som udgangspunkt vil jeg mene, at der er rigeligt mad og også rester til madpakker eller til 1 ugentlig restedag
Det samlede budget lyder på 925 kr. Jeg foreslår, at man runder op til 1000 kr, og bruger de restende penge på ekstra grønt, salat, tomater, agurk, peberfrugt mm, og laver salater som supplement til maden.
Jeg foreslår, at du gennemlæser ovenstående, inden du kaster sig ud i madplanen.
Madplan på budget 2 – 30 x aftensmad til 2 for 925 kr.
Dag 1+2. Kylling i fad med tomat, pasta og ost. Det er en stor portion, så der skulle gerne være til 2 dage, men som sædvanligt er der jo ingen der siger, at man skal spise det samme 2 dage i træk. Gem evt. halvdelen af retten i køleskabet et par dage eller frys den ned.
Dag 3. Porresuppe med flødeost. Der er skrevet gær på indkøbssedlen, så der er mulighed for at bage de her nemme koldthævede flutes som tilbehør til suppen.
Dag 4. Maskeret blomkål med æg og rejer. Brug en halv pose frosne, optøede ærter + ½ iceberg. Skær halvdelen af den indkøbte citron i både til pynt og brug den til at dryppe over rejerne. Brug frisk dild til pynt og dressingen.
Dag 5. Der er hjemmelavede falafler med salatgrønt og creme fraiche dressing på menuen. Man kan ikke nøjes med at købe de 150 gr kikærter, som skal bruges i opskriften, men bare køb en hel pose. Det er billigere at udbløde dem selv end at købe dem på dåse (dåsekikærter kan slet ikke bruges til falafler) og de skal nok blive brugt. Tilbehøret til falaflerne er citronbåde af den sidste halvdel af citronen fra det maskerede blomkål + ½ iceberg i strimler. Desuden 1 agurk i skiver, 2 tomater i skiver og creme fraiche dressing + nemme og lækre hjemmebagte pandebrød.
Dag 5+6. Kylling i karry med ris. Det er en stor portion, så der skulle gerne være til 2 dage. Gem på køl eller frys ned. Der skal kun bruges ½ dåse ananas til kyllingen, så server evt. resten ved siden af. Er der lidt salatgrønt til overs fra det maskerede blomkål eller falaflerne, kan det sagtens serveres ved siden af.
Dag 8. Cremet pastasalat med pikantost og bacon. Det her er en pæn stor portion, så hvis ikke man kan spise det hele, kan resterne gemmes og bruges til madpakker/frokost. Det kan også bruges som supplement til aftensmaden dagen efter, hvor menuen står på risengrød, hvis ikke man synes, at det er “rigtig mad”.
Dag 9. Risengrød med kanelsukker. Lav gerne hele portionen, altså til 4 pers. Så er der rester til klatkager, næste gang der står suppe på menuen.
Dag 10. Spaghetti med kødsauce/bolognaise. Lav en dobbelt portion af den her bolognaise med grøntsager og brug 1 kg hakket oksekød. Spis 1/4 af kødsaucen med pasta til aften og frys det resterende ned i 3 lige store portioner. Det skal bruges resten af måneden.
Dag 11. Chilisuppe. Lav en portion klatkager med vanilje af det resterende risengrød til dessert.
Dag 12. Fiskefrikadeller med remouladedip, ristede kartofler og råkostsalat. Køb en pakke færdig fiske- eller laksefars og steg fiskefrikadellerne på panden. Rør remouladedip sammen af 1 dl creme fraiche og 1 dl remoulade. Lav ristede kartofler efter denne her opskrift. Riv 3-4 gulerødder til råkostsalat og vend dem med en marinade af lidt citronsaft og sukker.
Dag 13+14. Hjemmelavet lasagnette. Brug en pakke af den færdiglavede kødsauce og følg så ellers resten af opskriften. Det er en stor portion, så der er til 2 dage. Gem på køl eller frys ned.
Dag 15. Klassisk æggekage. Pisk 5-6 æg sammen med 2 dl mælk og smag til med salt og peber. Steg på panden i lidt olie til en æggekage. Steg en pakke bacon i skiver og server med 2 tomater i både og klippet purløg.
Dag 16. Kartoffellasagne med skinke og mozzarella. Brug en pk. hamburgerryg i skiver og følg så ellers opskriften.
Dag 17+18. Pasta i fad med kylling, broccoli og mornaysauce. Husk at kyllingebrystet skal tilberedes først, så steg den evt. på panden. Det er en stor portion, så der er til 2 dage. Opbevar på køl eller frys.
Dag 19. Kartoffel-gulerodssuppe. Det er en stor portion, så måske bliver der rester til frokost. Der er skrevet gær på indkøbssedlen, så der er mulighed for at bage disse her skønne og utroligt nemme koldhævede flutes som tilbehør til suppen. Suppen er utrolig nem at lave og når nu kartoffelskrælleren alligevel er i gang, kan man overveje at skrælle og koge en portion kartofler til morgendagens cremede kartoffelfad.
Dag 20. Hjemmelavede tunfrikadeller serveret med et cremet kartoffelfad med forårsløg og ost. Bliver der tunfrikadeller til overs, er de supergode i madpakken.
Dag 21+22. Spicy hvidkål med oksekød og grøntsager. Dette er en stor portion, så der er til 2 dage. På 2. dagen kommes det resterende fyld i en pakke tortillapandekager, som lægges i et ildfast fad, drysses med 50 gr revet ost og bages i ovnen i ca 10 minutter, til osten er smeltet. Prøv evt. at servere med lidt soja til som en forårsrulle.
Dag 23. Pitabrød med fyld. Brug en pakke hamburgerryg i skiver og skær den i små tern. En dåse tun eller kyllingepålæg kan bruges i stedes, så skal man bare slette 1 pk. hamburgeryg på indkøbssedlen. Server med fyld af 1 ds. majs, ½ iceberg i strimler, ½ agurk i tern, 2 tomater i skiver, ½ ps optøede ærter, 1 peberfrugt i tern og creme fraiche dressing.
Dag 24. Oksekød i fad med kartoffellåg og ost. Brug en pose kødsauce fra fryseren og følg så ellers opskriften.
Dag 25+26. Boller i karry med ris på helt klassisk vis. Der er beregnet ½ pose frosne ærter, som kan blandes med de kogte ris. Det er en stor portion, så der er til 2 dage. På 2. dagen koges en dobbelt portion ris. Den ene halvdel gemmes og bruges til de fyldte peberfrugter dagen efter.
Dag 27. Fyldte peberfrugter. Brug den sidste pose kødsauce fra fryseren og bland den sammen med de kogte ris fra dagen før. Fordel blandingen i 3 halverede peberfrugter (6 stk i alt) og sæt dem i et ildfast fad. Fordel 1 kugle frisk mozzarella på toppen og bag peberfrugterne i ovnen i ca 30 minutter, til de er gennemvarme og osten smeltet. Er man ekstra sulten, kan man skrubbe et par kartofler, skære dem i både og vende dem med lidt olie og salt og bage dem møre i ovnen samtidig med peberfrugterne.
Dag 28. Hjemmelavet pizza. Jeg anbefaler den her focacciapizza med pepperoni, hvor dejen blot skal røres sammen og bredes ud med fingrene. Ingen kagerulle eller meldrysset bord her. Jeg har skrevet pepperoni i indkøbslisten, men det kan selvfølgelig erstattes af skinke eller kylling, hvis man er mere til det. Der er beregnet en kugle frisk mozzarella til toppen af pizzaen. Jeg foreslår desuden, at man laver pizzaen om til en salatpizza og fordeler det sidste halve iceberg i tynde strimler, den halve agurk i skiver og 2 tomater i skiver på toppen af pizzaen. Er der andre grøntsager til overs fra pitabrødene, kan de også bruges på pizzaen.
Dag 29+30. Kyllingelasagne med grøntsager. Et hit på middagsbordet og en god måde af slutte måneden af på, da man altid kan komme “trætte” grønsagsrester i en kødsauce og få en skøn lasagne ud af det. Det er en stor portion, så der er til 2 dage. Køl eller frys ned.
Indkøbsseddel.
Mælk, 3 liter – 25 kr
Madlavningsfløde, ½ liter – 16 kr
Creme fraiche, 2 x ½ liter – 18 kr
Gær, 2 pk – 2 kr
Æg, 15 stk – 30 kr
Flødeost naturel, 2 pk – 20 kr
Flødeost gul pikant, 1 pk – 10 kr
Frisk mozzarellaost, 2 kugler – 15 kr
Revet ost 16-17 %, 3 x 250 gr – 45 kr
I alt – 181 kr.
Passata tomater (blendede tomater), ½ liter – 8 kr
Tomatpure, 1 lille dåse – 2 kr
Hakkede tomater med chili, 2 dåser – 12 kr
Hakkede tomater, 7 dåser – 35 kr
Pizzasauce, 1 glas – 8 kr
Dåseananas, 1 dåse – 10 kr
Tørrede kikærter, 1 pose – 15 kr
Tortillapandekager, 1 pakke – 12 kr
Creme fraiche dressing, 1 flaske – 10 kr
Pitabrød, 1 pk – 8 kr
Løse ris, 1 pose – 10 kr
Grødris, 1 pose – 10 kr
Lasagneplader, 1 pakke – 10 kr
Pasta skruer/penne, 4 x 500 gr – 24 kr
Majs, 3 dåser – 18 kr
I alt – 192 kr
Frisk dild, 1 potte – 7 kr
Frisk purløg, 1 potte – 7 kr
Peberfrugter, 2 x 3 stk – 30 kr
Agurk, 2 stk – 12 kr
Iceberg eller lign. salathoveder, 2 stk – 20 kr
Tomater, 12 stk – 20 kr
Forårsløg, 2 bundter – 12 kr
Blomkål, 1 stk – 10 kr
Broccoli, 1 stk – 10 kr
Hvidkål, 1 stk – 10 kr
Porrer, 2 stk – 8 kr
Løg, 2 kg – 10 kr
Hvidløg, 2 stk – 8 kr
Gulerødder, 2 kg – 15 kr
Kartofler, 3,5 kg – 30 kr
Ærter, frosne, 2 x 500 gr – 20 kr
Citron, 1 stk – 4 kr
Æble, 1 stk – 2 kr
I alt – 235 kr
Fiskefars eller laksefars, 1 pakke – 30 kr
Tun i vand/olie, 2 dåser – 18 kr
Rejer på frost eller i lage, 1 pakke – 30 kr
Kyllingebryst, 2 x 450 gr – 56 kr
Hakket kylling, 1 pk á ca 450 gr – 25 kr
Hakket svinekød, 1 pk á ca 500 gr – 24 kr
Hakket oksekød, 1 pk á 1 kg + 1 pk á ca 500 gr – 74 kr
Bacon i tern, 1 pk – 10 kr
Bacon i skiver, 1 pk – 10 kr
Hamburgerryg i skiver, 3 pk – 30 kr
Pepperoni, 1 pk – 10 kr
I alt – 317 kr
Basislager.
Hvedemel
Durumhvedemel
Sukker
Rasp
Bouillonterninger
Remoulade
Citronsaft
Smør eller margarine
Olie
Bagepulver
Karry
Paprika
Stødt muskat
Timian
Basilikum
Chilipulver
Spidskommen
Kanel
Vanillesukker
Salt og peber
Sikke et stort stykke arbejde du har lagt i dette indlæg! Mange tak for god inspiration til aftensmad de næste mange dage?
Christina – Mange tak for din søde hilsen 😀
Det er et temmelig stort stykke arbejde og jeg er omgivet af tusindvis af lister, imens jeg arbejder på planen, men det er nu egentlig også meget sjovt 🙂
Dejligt inspirerende! Den madplan vil jeg prøve i en 100% øko version.
Louise – Glad for, at jeg kan være med til at inspirere – selv kører vi ca 75/25 % og jeg er temmelig sikker på, langt de fleste af ingredienserne i planen nemt kan skaffes økologisk 🙂
Kære Anne-Kathrine
Som studerende er disse planer som sendt fra himmelen!
Vores madbudget er på 3000 (totalt) for 2 voksne og teenagere.
Det kan nemt overholdes med dine budgetplaner og da du har lavet 5, så kan vi veksle mellem dem. Bonus = lidt ekstra godt i madpakkerne☺️
Ville bare lige sige mange tak for det store arbejde.
Vibeke – Tusind tak for din søde hilsen 😀
Hvor er det bare dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere med mine madplaner op opskrifter 😀
Mane hilsner fra
Anne-Kathrine