Uge 42! Det smager lidt af efterårsferie, ik? Efterårsferien opstod oprindeligt, fordi, at børnene på gårdene skulle blive hjemme fra skole og hjælpe til med kartoffelhøsten. Da man fandt ud af, at børnene ganske enkelt ikke dukkede op i skolen, indførte man derfor en uges “ferie” midt på efteråret og kaldte den kartoffelferie.
Vi holder nu ikke ferie i uge 42 – dels har vi ikke nogen kartofler, som skal høstes, og så er det jo ikke mere end 4 uger siden, at vi kom hjem fra Californien. Til gengæld har jeg sat et par lækre kartoffelretter på madplanen og derudover er det igen blevet tid til fyldte peberfrugter i halloweenhumør. En ret, som passer perfekt til Halloween d. 31/10, men man kan jo godt tage forskud på glæderne og hygge sig med at skære orange peberfrugter ud som uhyggelige græskarlygter i efterårsferien.
Madplan uge 42.
Mandag – Det er svampetid og lige nu er der masser af muligheder for at købe skønne svampe, hvis ikke man er så heldig, at man selv kan gå ud og plukke dem. Jeg ved endnu ikke, om vores svampe bliver af den plukkede eller købte slags, men under alle omstændigheder, så står menuen på en skøn omgang pasta med kantareller og bacon mandag.
Tirsdag – Det er ikke bare svampe, som er i sæson netop nu, for i butikkerne bugner det med lækre, orange græskar. Jeg er vild med græskarsuppe, men det er også lækkert at bruge græskar i en madtærte, så tirsdag skal vi have denne her tærte med græskar og feta.
Onsdag – Jeg har længe haft lyst til tarteletter med høns i asparges, så nu skal det være. Tarteletter er egentlig noget, som jeg forbinder med mormormad og suppehøns, men det er faktisk ret nemt at lave tarteletter med høns i asparges på en hverdagsaften, hvis man koger et par kyllingebryster i stedet for en hel høne.
Torsdag – Ugens suppe bliver denne her skønne grønærte-kartoffelsuppe, som både er nem at lave og meget lækker og så har den bare den fineste, lysegrønne farve. Jeg serverer suppen med sprøde, saltede rugbrødschips og et stykke dampet torsk i midten, som passer perfekt til den fine, grønne ærtesuppe, men en anden slags fast, hvid fisk kan også bruges.
Fredag – Og så blev det tid til de fyldte peberfrugter i halloweenhumør. Der er i bund og grund tale om helt almindelige fyldte peberfrugter med oksekød, som bare har fået skåret øjne, næse og mund, og det kan man selvfølgelig udelade, men der er ingen tvivl om, at det ser vældig fint ud.
Lørdag – Det her skønne farsbrød med bacon og timian er ikke bare nemt at lave, det er også virkelig lækkert og en rigtig efterårsret. Jeg serverer som regel farsbrødet med ristede kartofler og ovnbagte rodfrugter med honning og timian, men man kan også servere brødet med kartofler og sauce som en traditionel forloren hare.
Søndag – Simremad af den allerbedste slags. Efterårets første portion skipperlabskovs skal på menuen søndag og jeg glæder mig allerede. Kombinationen af det langstidssimrede, møre kød og kartoflerne er virkelig lækker og skipperlabskovs har altid ligget i toppen, når det kommer til mine yndlings-simreretter.
Ugens lækkeri – Ølkage. En skøn skærekage, som er fuld af varme krydderier og smager lidt af jul – en usædvanlig nem kage, som især er lækker på denne her tid af året, hvor det endnu er lidt for tidligt at kaste sig over de klassiske julekager.