Så har vi taget hul på december. Årets sidste og hyggeligste måned er i gang og jeg glæder mig rigtigt til en skøn julemåned med hyggelige arrangementer, lækker mad og ikke mindst varm gløgg, småkager og stearinlystænding om aftenen. Der er noget over decemberaftener, når roen sænker sig efter en lang dag, hvor man måske har løbet lidt ekstra stærkt, fordi december også kan være en travl måned, med alle de ekstra små ting som skal nåes.
Det er mørkt, når vi tager på arbejde og det er mørkt, når vi får fri, men så er der jo også masser af gode unskyldninger for at dyrke lidt selvforkælelse. Lav et lækkert aftensmåltid, smæk benene op og se en hyggelig julefilm, læs en god bog eller tag et skumbad. Tænd masser af stearinlys i mørket, nyd synet af lyskæderne rundt omkring eller anret en stor skål med julesmåkager og juleslik og nyd den. Vi har sådan fortjent det.
Madplan til uge 49.
Mandag – Ugen starter helt perfekt med nem og lækker aftensmad i ovnen, for vi skal have tortellini i fad med broccoli, ærter og mornaysauce. Pasta i fad er altid en favorit her i huset, så det skal nok blive godt.
Tirsdag – Jeg elsker suppe, så jeg nyder rigtigt, at vi igen har fået en ugentlig suppedag. I denne uge bliver det en skøn ostesuppe med pikantost og porre, som nok skal give os varmen helt ud i tæerne. Jeg serverer flute eller godt brød til suppen.
Onsdag – Aftensmaden står på en gang morgenmad, for denne her brunchtærte med skinke, pølser og spejlæg er faktisk superlækker til morgenmad i weekenden, men vi får nu lige ofte så den nemme tærte til aftensmad. Gerne med en eller anden form for grønsager i stave og måske en god dip ved siden af.
Torsdag – Æbleflæsk med timian. Jeg elsker den skønne efterårsret og julefrokostklassiker og da vi stadig har æbler fra haven, er det jo oplagt at lave sådan en portion og servere den med godt, nybagt rugbrød til. Det er lidt forskelligt, om jeg bruger letsaltet flæsk eller en pakke bacon i skiver, når jeg laver æbleflæsk – det må være op til den enkelte at beslutte.
Fredag – Jeg har stadig en del revet squash fra sommerens squashhøst gemt i fryseren, så fredag aften står menuen på de her lækre squashfrikadeller og så et stykke stegt laksefilet. Muligvis en form for salat og krydderurtedressing (cremefraiche, hakkede krydderurter, citronsaft, sukker, salt og peber) ved siden af, men det må tiden vise.
Lørdag – Chicken parmigiana. Jeg har stadig til gode at prøve denne klassiker i Italien, for jeg har kun spist det på italienske restauranter i New York, men derfor smager den sprødstegte kylling i den skønne tomatsauce nu forrygende alligevel. Jeg serverer friskkogt pasta til kyllingen, men brød og salat er også en mulighed.
Søndag – Ugen afsluttes med en rigtig klassiker, nemlig en flæskesteg som trylles om til de lækreste flæskestegssandwiches med rødkål og agurkesalat. Mon ikke også vi deler en julebryg til maden – det hører sig ligesom til på denne her tid af året.
Ugens lækkeri – Ingen jul uden hjemmelavede havregrynskugler. Sådan er det i hvert fald i rigtig mange familier. Min opskrift er ret simpel – den indeholder ikke kaffe og rom kan udskiftes med romessens, så den er god og børnevenlig.