Så har vi taget hul på december, og jeg ser frem til en skøn måned med masser af julehygge, julefilm, julekalender i fjernsynet og selvfølgelig også julebag og konfektfremstilling. Men ovenpå en virkelig travl tid, ser jeg faktisk også frem til at slappe lidt mere af, og måske bare sidde i en god stol og læse en bog eller høre lydbog og strikke. Og med min madplan til uge 49 er der jo heldigvis styr på både indkøb og aftensmad, så vi har den ting mindre at tænke over.
Madplan uge 49.
Mandag.
En helt traditionel portion koteletter i fad med peberfrugter og tomat-flødesauce er altid godt. Vi får som regel ris til koteletterne, men en ristet kartoffel er bestemt også en mulighed.
Tirsdag.
Selvom vi er i december, så behøver det hele ikke være julemad og krydderier. Engang imellem skal vi have noget helt andet, og jeg glæder mig til tirsdag, hvor vi skal have karrysuppe med kylling og ferskner. Opskriften er faktisk så god, at jeg også hat taget den med i min nye kogebog “Aftensmad til hverdag og weekend”.
Onsdag.
Ugens kødfrie indslag bliver en rigtig vegetar-klassiker, nemlig nøddesteg med champignons og timian indbagt i sprød butterdej. Nøddesteg fungerer både som selvstændig hovedret, med kartofler og salat til, og som tilbehør. Og så er nøddestegen faktisk også et rigtigt jule- og nytårshit hos vegetarer.
Torsdag.
Kan man lide laks, så er jeg sikker på, at denne her skønne laksetatar med røget laks vil være et hit. Laksetatar er måske mest en forret eller frokostret, men når jeg serverer den med salat og brød, så bliver vi også fint mætte til aftensmad.
Fredag.
Fredag står den på nem aftensmad i form af en pandefuld frikadeller. Tilbehøret bliver rugbrød, og så laver jeg også hjemmelavet rødkål. Vi får rødkål til frikadellerne, og resten kommer i fryseren i passende portioner. Så er julerødkålen klar.
Lørdag.
Lørdag aften står menuen på stegt andebryst. Det er jo med at udnytte alle de gode tilbud på and på den her tid af året. Tilbehøret bliver brunede kartofler og måske også den her lækre rødkålssalat. Det må tiden vise.
Søndag.
Kylling i fad med hasselback kartofler. En rigtig familielivret, hvor det hele samles i et fad og tilberedes på én gang i ovnen. Overvej evt. at supplere kartoflerne med rodfrugter i grove tern – de bliver eminente af at trække i skyen fra kyllingen.
Ugens lækkeri.
Appelsinris er en skøn dessert fra mormor-køkkenet, der minder en smule om risalamande, men med en frisk smag af appelsin. En nem hverdagsdessert, som oven i købet kan bruges som stop spild af mad projekt, da der både kan bruges en rest almindelige, kogte ris og risengrød.