I går var vi til pinsefrokost ved kærestens familie i et sommerhus lige ud til vandet i Skærring ved Egå udenfor Århus. Som sædvanligt voksede der en masse hybenbuske langs med stranden og så kom jeg jo lige i tanker om en gammel klassiker, nemlig rosensirup lavet på hybenroser. Kæresten og jeg vimsede afsted, iført frysepose og en sort labrador, som var lykkelig ved udsigten til, at der var et par der valgte at holde pause fra maden og istedet gå en tur. 10 minutter senere var posen næsten fyldt og der var rigeligt til en portion rosensirup.
Rosensirup smager skønt til ost, pandekager eller vafler og den sarte rosenduft smager tydeligt igennem i den færdige sirup. Prøv den også gerne ovenpå græsk yoghurt sammen med hakkede nødder eller mandler og frisk frugt – det er sommermorgenmad så det basker, også en kold vinterdag.
Jeg lod siruppen koge ind i ca. 1 time, så den var en smule tyk men stadig rimeligt flydende, men smag og behag er jo forskelligt. Hvis man ønsker en endnu mere tyktflydende sirup, lader man bare siruppen koge endnu mere ind og ønsker man en helt tynd sirup, tager man den af varmen efter man har rørt sukkeret ud i rosenvandet.
Rosensirup på hybenroser.
200 gr nyplukkede hybenrosen blade
8 dl vand
saften af 1 citron
400 gr sukker
Skyl rosenbladene godt, så der ikke kommer småkravl med i gryden. Kom bladene i en gryde og hæld vandet ved. Bring det i kog og lad det herefter simre 5-10 minutter. Tag gryden af varmen og kom det hele gennem en finmasket si, så rosenblade og evt. urenheder sigtes fra. Kom væsken tilbage i gryden og tilsæt citronsaft og sukker. Når sukkeret er opløst er siruppen faktisk færdig, men kan koges ind til passende/ønsket konsistens. Hæld den varme sirup på flasker eller glas og nyd den på vafler, pandekager eller græsk yoghurt.
Kiki – Det er en rigtig god og let parfumeret sirup, så du kan roligt kaste dig over sirupsprojektet:-)
Mange hilsner fra
Anne.
Hej Anne !
Denne opskrift ser rigtig spændende ud. Så den skal jeg helt sikkert afprøve.
Mange hilsner Kirsten
Birthe – Det er lidt svært at forklare. Det er mildt parfumeret, men ikke sådan helt vildt. Det smager lidt som en hybenrose dufter…så hvis du kommer til stranden her i løbet af sommeren, så stik næsen i en hybenbusk, så får du i hvert fald en fornemmelse af smagen:-)
Kærlig hilsen
Anne.
Jannie – Det smager skønt til en god kugle vanilleis, så prøv du bare det:-)
Mange hilsner fra
Anne.
Det ser virkelig smukt ud, men hvordan smager det?? Er det meget perfumeret?? Kan slet ikke forstille mig det – og vi har ingen roser 😉
KH
Birthe
Ih hvor fint, gad vide hvordan den går til is??? Det må prøves…
Hilsen Jannie
Hejsa,
Kom tilfældigt forbi dette lidt ældre indlæg, i min jagt på ny inspiration til anvendelse af rosensaft/sirup (hvis man ikke koger siruppen ind, får man den skønneste rosensaft, uhm!). Jeg vil lige dele lidt af mine gode erfaringer:
Rosensaft med vand eller danskvand smager af sommer 🙂
Man kan lave en dejlig rosensorbet, som giver tungere kager et skønt løft, eksempelvis chokoladefondant.
Og endelig er det et hit i drinks! Den ligefremme er vodka, sirup og danskvand, og så står rose helt fantastisk til gin; enten et skvæt sirup i en gin og tonic, eller man kan lave en fortryllende cocktail ved at tilføje det til en gimlet.
Ida – Tak for dine mange gode ideer. Havde sjovt nok selv overvejet, om det var i år, jeg skulle have lavet en portion rosensaft og med alle dine gode fif til anvendelse, så er jeg da helt sikker på, at det bliver i år 🙂
Jeg har lavet rosensirup for et par år siden og brugt det til grillede nektariner og vaniljeis og det er bare mums til dessert 🙂
Dorte – Du har helt ret – det er faktisk ved at være mange år siden, at jeg sidst lavede rosensirup, så måske der skal laves en omgang i år 🙂
Skal det være hybenroser, eller kan det være hvilken som helst rose der dufter
Rikke – Selv har jeg kun prøvet med hybenroser, der giver en meget lækker og aromatisk sirup, men alle spiselige blomster kan vel i bund og grund bruges 😀
Hvor længe kan man sådan en hjemmelavet sirup holde sig, skal der konservering i hvis det skal holde til vinter 🙂 ?
Lotte – Sukker virker konserverende i sig selv, så siruppen bør godt kunne holde sig til vinter, hvis bare du sørger for at flasker eller glas er skoldede og evt. skyllet med atamon eller alkohol 😀
Smager også skønt hældt over græsk yoghurt med jordbær.
Charlotte – Uhhh ja, det er også godt 😀