Da vi vågende i morges slog regnen mod ruden og det var gråt og mørkt. Det har det faktisk været hele dagen og det støvregner fortsat, så da bagetrangen meldte sig hos mig, besluttede jeg mig for at lave en omgang smørboller med kardemomme til en god kop varm the. Jeg elsker selv kardemomme i boller og bagværk og benytter enhver lejlighed til at snige lidt i opskrifterne, men bryder man sig ikke om kardemommesmagen, undlader man det selvfølgelig bare.
De færdige, og stadig lune boller, blev smurt med smør, ost og syltetøj – altså ikke det hele på én bolle, selvom det faktisk heller ikke er dårligt – den varme the kom i kopperne og så var der ellers dømt eftermiddagshygge…
Smørboller med kardemomme.
16 stk.
75 gr smør
2,5 dl mælk
50 gr gær
1 tsk rørsukker
1/2 tsk salt
1/2 tsk stødt kardemomme
1 æg
500 gr mel
1 æggeblomme
1 spsk koldt vand
1 knsp. salt
Smelt smørret, tilsæt mælken og rør gær ud heri. Tilsæt sukker, salt, kardemomme og ægget. Tilsidst kommes melet i og det hele æltes til en glat dej. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse et lunt sted. Slå dejen ned og ælt den igennem. Form den til 16 boller og lad dem efterhæve på en bageplade i 30 minutter. Rør æggeblommen sammen med vand og salt og pensl bollerne med det sammenpiskede æg.
Bag bollerne ved 200 grader i ca. 10 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad bollerne køle af på ovnristen.
Kristine – Det var lige netop på grund af vejret, at jeg valget faldt på sådan nogle boller. Og det var så lækkert:-)
Uhm Anne – total nostalgisk og farmor agtigt 🙂 Jeg elsker selv kardemomme, og mon ikke snart det er tid til igen at lave "søde" boller. Uhm, vejret opfordrer da i hvert fald meget til det 😉
Birthe – Ja, sæt brødmaskinen på opgaven, så er det overstået i løbet af ingen tid, og du kan få lune boller med ost og smør:-)
Kærlig hilsen
Anne.
Ej, Anne, det kan du altså ikke være bekendt – nu har jeg lyst til boller – men orker ikke at bage dem!!! Måske jeg sætter bagemaskinen på arbejde i morgen 🙂
Jeg er også totalt vild med kardemomme i brød og boller……….
KH
Birthe
Er det varmluftsovn? 🙂
Julie – Jeg bager sjældent ved varmluft, da jeg har en virkelig “ond” ovn, når den er slået på varmluft. Jeg bagte dem derfor ved almindelig ovnvarme. Dog er de fleste ovne forskellige og hvis du kender din ovn og ved nogenlunde hvordan den varmer, så kan du sagtens bage bollerne ved varmluft 😀
Jeg har bagt disse boller før, kan jeg også bage dem kun med hvid hvede, eller skal der også tilsættes alm. mel. for at de bliver gode.
Har efterhånden bagt en del, efter dine opskrifter og aldrig blevet skuffet.
Helle – Præcis ligesom med fødselsdagsbollerne, så har jeg heller ikke prøvet at bage dem her på 100 % hvid hvede 🙂 Men mit svar til dig må blive det samme – jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skulle kunne lade sig gøre, men prøv evt. med en lille portion med en fordeling på 75 % hvid hvede og 25 % hvedemel først. Hvis det fungerer, så prøv med 100 % hvid hvede 😀