Waldorsalat fungerer supergodt som tilbehør til vildt og mange af de klassiske vinterretter. Og så selvfølgelig til årets julemiddag. Salaten blev oprindeligt opfundet på Hotel Waldorf Astoria i New York, og der var dengang tale om en mayonnaisesalat med selleri, vindruer og æblestykker, der blev anrettet ovenpå en grøn salat som en let forret. I dag laver de fleste dog waldorfsalat i en lidt lettere udgave med en dressing af creme fraiche. Waldorfsalaten serveres desuden som tilbehør og ikke længere som forret.
Se også – Rosastegt andebryst I Forloren hare I Vildtgryde
Opskrift på klassisk waldorfsalat.
Waldorfsalat er jo en typisk efterårssalat, som passer perfekt til de fleste former for vildt, and, gås og kød stegt som vildt, fx en god okse- eller kalvesteg. Og så er den altså også helt eminent som tilbehør til en god forloren hare med sauce og brune og hvide kartofler og lidt surt i form af asier eller syltede rødbeder.
Og forloren hare var lige hvad menuen stod på forleden, da jeg lavede denne her waldorfsalat. Det var godt nok en helt almindelig hverdagsaften. Men haren blev “pimpet” på alle måder og var på ingen måde en “hverdags-hare”. Udover waldorfsalaten blev den serveret med brun sauce, hvide og brunede kartofler og halve æbler med gelé. En rigtig efterårsmiddag, som jeg ikke ville tøve med at servere for gæster, og en klassiker fra mormorkøkkenet.
Tip! Se også tips til variationer af waldorfsalaten under opskriften.
Waldorfsalat
Ingredienser
- 4 stilke bladselleri (eller ½ knoldselleri)
- 3 æbler
- 200 gr vindruer
Dressing.
- 3 dl creme fraiche
- 2 spsk mayonnaise
- 2 spsk citronsaft
- 2 spsk sukker (eller efter smag)
- salt og peber
Desuden
- 50 gr valnøddekerner til pynt
Fremgangsmåde
- Skær selleristilkene i tynde skiver. Bruges der knoldselleri, skal det skrælles og rives groft.
- Halver æblerne, fjern kernehuset og skær æblerne i små tern.
- Halver vindruerne.
- Rør creme fraiche, mayonnaise og citronsaft sammen og smag til med sukker, salt og peber.
- Bland selleri med æbletern og vindruer i en skål.
- Vend dressingen sammen med selleri, æbler og druer.
- Pynt evt. med valnødder og ekstra vindruer på toppen.
- Bliver der rester, så kan waldorfsalaten opbevares 2-3 døgn på køl. Den er ikke fryseegnet.
Tips til variationer.
Selvom der er rigtig mange danskere, der ikke bryder sig om selleri, så kan de fleste faktisk lide en god waldorfsalat. Og eftersom man har hele 2 slags selleri at gøre godt med, både bladselleri og knoldselleri, så er der jo altid den mulighed, at dem der ikke bryder sig om den ene variant kan lide den anden. I hvert fald vil jeg mene, at det er fuldstændig lige meget, hvilken slags selleri man bruger i sin waldorfsalat. Den klassiske smag skal nok træde frem alligevel.
Jeg bruger overvejende creme fraiche og kun en smule mayonnaise, når jeg laver dressing til waldorfsalat. Creme fraichen smager jeg til med citron, sukker og salt, inden jeg vender selleri, æbler, vindruer i dressingen. På den måde får salaten en god smag og den er tilpas afstemt i forhold til sødme, syre, salt og fedme. Endelig tilfører valnødderne lidt bitterhed. Det passer rigtig godt sammen med de øvrige ingredienser og så bliver salaten helt perfekt. I hvert fald efter min mening.
Hvad serverer man til waldorf salat.
Som nævnt ovenfor, så passer waldorfsalat ualmindeligt godt til diverse former for vildt, and, gås, fasan og kød stegt som vildt. Det kunne fx være en god, gammeldags oksesteg eller kalvesteg.
Skal det være lidt “ekstra”, så kan man servere waldorfsalaten i “fuglereder”. Rederne laves af groftrevne kartofler, der kommes i et “fuglerede-jern” og steges sprøde i olie. Det er svært at lave fuglereder uden et fuglerede-jern, og det er måske de færreste af os, der har sådan et liggende i skuffen. Men man kan være så heldig, at man kan bestille fuglereder hos sin lokale slagter, så prøv evt. at spørge der først.
Hej:-)
Hvor mange er din waldorfsalat til?
Supernemt og lækker opskrift tak for det;-)
Vh Pia
Pia – Uhhhh, det kommer jeg lidt an på hvor meget eller lidt waldorfsalat man spiser, men jeg vil mene, at denne her portion rækker til 4-6 personer.
Og velbekomme 😀
Hej ☺️
Skal denne waldorfsalat laves lige inden servering eller skal den trække nogle timer inden?
Vh Mie
Mie – Både og 😀 Du kan sagtens lave den i god tid og lade den trække på køl, men du kan også lave den umiddelbart inden servering, så det er lidt op til dig selv 😀
En spise som er et must til alle former for vildt. Jeg foretrækker dog at skære knoldselleri i tern, samme størrelse som æblerne, blancere sellerien 5 minutter og tilsætte en anelse vanille. Det bliver eminent.
Annegrete – Det har jeg aldrig prøvet, men det lyder lækkert 🙂
Hej 🙂
Kan jeg undlade bladselleri/selleri i salaten eller er der andet der kan bruges ?
Mvh.Conny
Conny – Jeg ville nok ikke helt udelade bladselleri i salaten, da du så står tilbage med en frugtsalat (groft saft), bestående af æbletern, vindruer og valnødder. Hvis ikke I bryder jer om selleri, kan du evt. bruge broccolibuketter, ligesom når man laver en broccolisalat, eller måske noget strimlet hvidkål/spidskål som en slags coleslaw 🙂
Jeg er super glad for dine opskrifter, men jeg savner nogle gange at der står hvor mange procenter det valgte produkt indeholder f.eks. Creme fraiche m.m. Er det 2%, 6% 18% eller 32%
Det ville for mig være en kæmpe hjælp.
På forhånd tak.
Susanne – Det er faktisk med fuldt overlæg, at jeg sjældent skriver varemærke eller procenter på mælk, creme fraiche, mayonnaise og lignende. Hvis jeg vurderer, at det har betydning for smag, opskrift og konsistens, så angiver jeg selvfølgelig procenter eller mærke. Men ellers tænker jeg, at det gør opskrifterne mere enkle, hvis man ikke skal ud og købe en anden creme fraiche end den, som man plejer at købe, og som man i øvrigt har stående i køleskabet i forvejen 😀 😀
Jeg laver den med flødeskum og lidt mayo, vaniljesukker, æbler og vindruer og smager til med sukker og citron.
Lidt hakket mørk chokolade revet ell i meget små tern.
Når jeg alligevel skal bruge flødeskum til risalamande, så laver jeg lidt ekstra til frugtsalaten.
Jeg laver altid en lille skål med bladselleri i Micro tern, så vi der elsker den smag selv kan tag.
Guf det smager så lækkert.
Susanne – Så altså nærmere en klassisk frugtsalat med chokolade og en smule mayonnaise og en skål bladselleri ved siden af, end en waldorfsalat? Det lyder lækkert.
Og smart med selleri ved siden af, da de jo ofte har det med at dele vandende. Både den ene og den anden slags selleri 😀
Hvad sker der hvis man glemmer creme frache kommer ikke mere ud inden søndag
Anne – Jeg må indrømme, at jeg synes, salaten bliver en smule for “fed”, hvis den kun laves på mayonnaise. Godt nok er originalen lavet på mayonnaise, som jeg også har skrevet lidt mere om i indlægget, men du skal forestille dig at spise en italiensk salat, men med selleri, æble og druer i stedet for ærter og gulerødder 😀