Jeg har vist tidligere omtalt det næsten religiøse forhold, vi har til syltede agurker i min familie. Her er virkelig tale om tilbedelse på et højt plan, men det skal vel at mærke være de hjemmelavede af slagsen. De købte får ikke så mange bønner med på vejen 🙂 Sidste år prøvede jeg jo at lave hjemmelavede, syltede agurker for første gang og det var sådan en stor succes, at jeg har kastet mig ud i disciplinen igen i år.

Det er overhovedet ikke svært at sylte sine egne agurker – men det er noget af en kamp at skaffe agurkerne. Da jeg var mindre, kunne man stadig finde dem rundt omkring i diverse grøntbutikker, men det har åbenbart ikke været “in” at sylte i de senere år, for drueagurkerne har været nærmest umulige at opdrive her i omegnen af Vejle. Jeg skal ikke kunne sige, om det med at sylte måske igen er ved at komme på mode, takket være personer som Bonderøven m.fl., for så er der måske en mulighed for, at de kan findes i Torvehallerne i KBH eller lign steder, men jeg selv må i hvert fald en tur over grænsen til Citti, hver gang jeg skal sylte agurker.

 

 

Agurkerne har sæson her i efteråret omkring september og oktober måned og det er vigtigt, at det er drueagurker man får fat i. Skoleagurker, som man kan købe i de fleste supermarkeder, er slet ikke det samme, selvom de ligner hvad størrelsen angår. Jeg havde som sagt succes med sidste års opskrift, så den har jeg brugt igen. Hvis det fungerer perfekt, hvorfor så pille ved det? 😉

Syltede agurker.

Portionen giver 3-4 glas mellemstore glas

1 kg. små drueagurker

1 L vand

100 gr salt

1 L lagereddike

500 gr sukker

1 spsk sennepsfrø

10 peberkorn

4 små tørrede, røde chili

4 dildskærme

atamon eller spiritus til glassene

Skyld agurkerne godt, skær stilken og blomsten af og prik dem med en gaffel i begge ender. Opløs saltet i vandet i en stor skål og kom agurkerne heri. Læg en tallerken over som pres og lad agurkerne trække 1-2 døgn på køl.

Bring eddike, sukker, sennepsfrø, peberkorn og chili langsomt i kog i en gryde. Skold sylteglassene og skyld dem evt med atamon eller spiritus. Hæld saltlagen fra agurkerne, dup dem tørre og fordel dem i sylteglassene sammen med dildskærmene. Hæld den varme eddikelage over agurkerne og fordel syltekrydderierne nogenlunde ligeligt i glassene. Dæk glassene til med et rent viskestykke og lad agurkerne afkøle helt, inden lågene skrues på. Lad agurkerne trække i minimum 3 uger, inden de spises.

Og hermed er der så for alvor taget hul på syltesæsonen herhjemme. Ok, jeg ved godt, at jeg har lavet lidt marmelade med jordbær henover sommeren, men det er først, når jeg kommer i gang med agurker og lign, at jeg virkelig føler at syltesæsonen er skudt i gang. Sidste år lavede jeg asier, men jeg fik dem vist aldrig på bloggen. Det må jeg hellere få gjort noget ved i år, ligesom jeg også har planer om at prøve kræfter med at sylte rødbeder. Det har jeg aldrig gjort selv, men jeg har tit været med, når min mor syltede rødbeder, så jeg forestiller mig, at det må være nogenlunde til at gå til for mig 🙂

Og nu vil jeg smutte op til mine forældre og låne lidt tråd og en nål. Jeg skal til introfest på skolen i morgen og skal klædes ud som kannibal til lejligheden. Jeg er virkelig ikke nogen ørn til at sy og kan ikke engang tråde en symaskine, men jeg har indkøbt et stykke leopardplettet stof, som jeg skal iføres sammen med et par leggins og en sort top. Heldigvis kan jeg så slippe udenom de helt store kostumefrembringelser på den måde, men jeg slipper vist ikke for at give stoffet et par enkelte sting i siderne og så må det vist være det 🙂

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)