Annonce. Indlægget er lavet i samarbejde med Kitchen One. 

Forleden fik vi igen mad i stegesoen. Denne gang var der tale om noget i retning af den bedste kylling i stegeso, som jeg nogensinde har lavet og da den var fyldt med citron og frisk timian, smagte den både af forår og friske krydderurter fra haven. Åhh hvor jeg glæder mig til, at vi igen kan klippe krydderurter i massevis fra krukkerne i haven.

En stegeso er absolut ikke kun til tilberedning af efterårs- og vintermad og jeg er kommet ind i en periode, hvor jeg er blevet fuldstændig bidt af at fylde stegesoen – eller römertopf’en, det varierer lidt – med alle mulige lækre ting. I bund og grund handler det jo blot om at fylde grønsager, ris, bulgur eller kartofler, lækkert kød eller fisk og masser af krydderier eller friske krydderurter i fadet og så bare lade det hele simre sig mørt og saftigt ved lav temperatur i ovnen i timevis. Og imens maden tilberedes, så kan vi gå rundt og lave alt muligt andet og nyde de dejlige dufte, som breder sig i hele huset og glæde os til aftensmaden.

Mad i römertopf eller stegeso er et rigtigt weekendprojekt, for maden skal ganske enkelt blot sættes i ovnen ved middagstid, eller lidt over middag måske, og så kan man fx tage i svømmehallen, gå en tur eller hvad man nu kunne finde på, imens maden tilberedes. Mad i stegeso er også oplagt, hvis man har en lang dags arbejde foran sig og ikke vil risikere at falde i “take away” fælden, når man nærmer sig spisetid. En hel dags havearbejde, nu hvor haven skal klargøres ovenpå vinteren, er fx ikke noget problem – når man kommer ind dufter hele huset dufter af aftensmad og alt hvad det kræver er sådan ca 15 minutters forberedelse, inden man går i haven.

Men hvilken stegeso skal man så vælge? Det spørgsmål forsøger jeg at afklare i dette her indlæg, som er lavet i samarbejde med Kitchenone, for vi virkeligheden findes der ikke nogen stegeso, som er rigtig eller forkert. Det drejer sig bare om at finde den, som passer til ens eget behov og temperament og der findes faktisk en del at vælge imellem – se evt. et udvalg her på Kitchenone’s hjemmeside.

Den klassiske stegeso i rødt ler – også kaldet römertopf’en – skal stå i blød i 15-30 minutter inden brug og altid sættes i en kold ovn. Man kan godt springe vandbadet over, men leret suger vandet til sig og afgiver det under tilberedningen, så resultatet bliver super lækker og saftig mad. Desuden er vandet medvirkende til at lette rengøringen af römertopf’en og eftersom den er lavet af uglaseret ler, kan det være en god ide ikke at springe dette over. En römertopf vil dog altid blive mærket af tidens tand, hvis den ofte er i brug, men til gengæld hører den også til blandt de billigste på markedet og kan typisk fås for mellem 200-300 kr. Rigtig god til begyndere, hvis man er i tvivl om, hvor meget man får den brugt.

I den anden ene af skalalen kan man finde en glaseret stegeso. Det er blandt andet sådan en, jeg har brugt til denne her kylling og den har den store fordel, at den ikke skal stå i blød i vand inden brug, ligesom det ikke er vigtigt, at den sættes i en kold ovn. Da den er glaseret, er den også noget nemmere at rengøre end römertopf’en. Til gengæld er en glaseret stegeso ofte et lidt dyrere bekendtskab og så kan den ikke suge vand, som efterfølgende afgives til maden under tilberedningen. Maden bliver dog stadig lækker og saftig og så kan den glaserede stegeso bruges til bagning af de berømte grydebrød. Desuden er der ofte garanti på en glaseret stegeso – i hvert fald de dyrere af slagsen, så hvis uheldet er ude, så kan man få en ny.

Endelig kan man købe en stegeso af glas – ligesom römertopf’en er den ikke specielt dyr og så er glasset gennemsigtigt, så man kan holde øje med maden, imens den tilberedes i ovnen. Måske sjovest for madnørder, men jeg synes nu det er meget hyggeligt og ligesom den glaserede stegeso, så skal denne ikke stå i blød. Der er derfor tale om en stegeso, som kan bruges her og nu, men noget billigere end de glaserede, som ofte ligger i den dyre ende.

Jeg er den lykkelige ejer af både en römertopf og en glaseret stegeso og jeg må indrømme, at jeg bruger dem begge flittigt, så med denne lille forelæsning i emnet “stegeso”, så vil jeg da lige slutte af med en opfordring til at anskaffe sig et eksemplar og gå i gang hjemme i køkkenet. Man kan evt. låne sig til en hos familie eller venner i starten, men jeg advarer, man bliver virkelig bidt af det, når først man kommer i gang og så går der sport i at udtænke lækre retter, som skal afprøves i stegesoen.

Selv novicer indenfor madlavningen kan have glæde af en stegeso – jeg må være ærlig og indrømme, at Morten ikke er nogen ørn i et køkken, men skal han blot hælde grønsager og kartofler i stegesoen, krydre lidt med salt og peber og placere et stykke kød på toppen, fx en mørbrad med bacon eller en kylling og smække det hele i ovnen, så kan det bare ikke gå galt og dermed er kokken garanteret en succesoplevelse.

Print opskrift Pin opskrift
4.75 fra 4 stemmer

Kylling med citron og timian i stegeso

Stegetid3 t 30 min
Samlet tid3 t 40 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 stor kylling
 • 1 usprøjtet citron
 • friske timiankviste (eller 2 tsk tørret timian)
 • 800 gr små kartofler
 • 4 gulerødder (skrællede og skåret i grove stykker)
 • 2 løg (skrællede og skåret i kvarte)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Skyl evt. kyllingen, hvis der sidder blod, fjerrester eller lignende og dup den tør med køkkenrulle. Drys kyllingen godt med salt og peber indvendigt og udvendigt. 
 • Skær citronen i grove stykker og læg dem ind i kyllingen sammen med timian. 
 • Læg kartofler, gulerødder og løg i stegesoen og drys med salt og peber. Læg kyllingen øverst. Læg låget på stegesoen, sæt den i en kold ovn og tænd på 150 °C (varmluft). 
 • Lad kyllingen stege i ovnen i ca. 3½ time – den sidste halve time kan låget fjernes fra stegesoen og man kan skrue op for varmen og tænde for ovnens grillfunktion, hvis man ønsker at kyllingen skal have lidt farve.
 • Server den møre kylling med de lækre langtidstilberedte grønsager og lidt af den kraftige sky, der ligger i bunden af stegesoen. Server evt. også lidt brød til, som kan suge stegeskyen.

Noter

Ønsker man brun sauce til kyllingen, så kan man sagtens si skyen fra bunden af fadet over i en gryde og bruge den til saucen. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)