Kender du til stollen? Det tyske julebrød/kage med tørret frugt, marcipan og et fint drys flormelis på toppen. Stollen er måske ikke så kendt i resten af landet. Men her i Syddanmark, hvor jeg bor, kan man købe det i flere bagerbutikker. Og kører vi en tur over grænsen til Tyskland, så er der stollen i alle supermarkeder og bagerbutikker. I Sønderjylland bager man for øvrigt kløben til jul. En form for julebrød/kage, der til forveksling minder om stollen.

Min bedste opskrift på stollen.

Stollen laves på en god og blød gærdej. Og ret beset minder det vel en hel del om et rosinbrød eller de her juleboller, som jeg bager hvert år. Men udover tørret frugt er der også marcipan i stollen. Og når det er færdigbagt, bliver det drysset med et fint, hvidt lag flormelis. Brødet skæres i skiver og kan spises både med og uden smør. Men der er nok mere tale om en kage end et egentligt brød.

Hjemmelavet stollen smager fantastisk til en kop te og holder sig svampet, blødt og lækkert i flere dage. Men bliver det alligevel lidt tørt, inden man får spist det sidste, så prøv at komme en skive på brødristeren. Det smager altså helt vildt godt.

Tysk jule stollen
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Stollen

Hæve- og bagetid2 t 15 min
Samlet tid2 t 30 min
Antal: 1 stk

Ingredienser

 • ½ dl varmt vand
 • 1 dl kærnemælk
 • ½ pk gær
 • 1 æg
 • 1 tsk groft salt
 • 50 gr sukker
 • 1 tsk stødt kardemomme
 • ½ tsk stødt nellike
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 75 gr rosiner
 • 75 gr syltet appelsinskal i tern (fx fra Dr. Oetker)
 • 50 gr smuttede mandler (grofthakkede)
 • 300 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
 • 50 gr blødt smør i tern
 • 100 gr marcipan
 • 1 spsk smeltet smør + flormelis til pynt

Fremgangsmåde

 • Bland vand og kærnemælk og opløs gæren i den lune blanding. 
 • Tilsæt æg, salt, sukker, kardemomme, nellike, vanilje, rosiner, syltet appelsinskal, mandler og hvedemel og rør det hele sammen. Arbejd det bløde smør ind i dejen og ælt til den er blank og smidig. Lad dejen hæve tildækket i en time. 
 • Bruger man en køkkenmaskine, så kommes alle ingredienserne i røreskålen og dejen samles med dejkrogen. Kom det bløde smør i til sidst og lad maskinen ælte dejen godt igennem. 
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til en oval på ca 20 x 30 cm. Pluk marcipanen i mindre stykker og fordel den jævnt på dejen. Fold først den ene 1/3 af dejen ind mod midten og herefter den anden 1/3, så marcipanen lukkes inde og dejen får form som et brød. 
 • Læg brødet med sammenføjningen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir og lad den efterhæve tildækket og lunt i 30 minutter. 
 • Bag brødet ved 175 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i ca 35-40 minutter, til det er gyldent og gennembagt. Afkøl brødet på bageristen. 
 • Pensl det afkølede brød med smeltet smør på overfladen og sigt et tyndt lag flormelis henover. Skær brødet i skiver og server med eller uden smør. 

Noter

Ligesom med kringler, brød og lignende gærdej kan stollen sagtens fryses, men det kan også holde sig friskt og lækkert i en frysepose i flere dage pga de mange tørrede frugter, mandler og marcipan. 

Julestollen med marcipan og tørret frugt.

Der er flere måder at komme marcipan i en stollen på. Enten kan man rulle marcipanen til en pølse og folde dejen udenom. På den måde ligger der et stykke marcipan i hver eneste skive, når brødet skæres ud. Alternativt kan man gøre som mig, og plukke marcipanen i grove stykker, som fordeles på dejen, inden den foldes sammen til et brød. Jeg synes, at marcipanen bliver fordelt bedre i brødet på den måde, men det kan man jo gøre, som man synes. Og faktisk kan marcipan også helt udelades.

Der findes selvfølgelig mange forskellige opskrifter på stollen. Denne her er udelukkende lavet med rosiner, mandler og syltet appelsinskal. Men har man lyst, kan man bare slå sig løs og tilsætte hakket sukat, cocktailbær, tørrede abrikoser, dadler, korender eller hvad man nu ellers kan finde på. De tørrede frugter kan i øvrigt lægges i blød i rom, cognac, portvin eller lignende, hvis der skal ekstra smæk på smagen i den hjemmebagte julestollen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)