Her i vintertiden er det som bekendt højsæson for appelsiner. Jeg købte en ordentligt portion forleden dag, for jeg er vild med sådan en stor, sød, saftig og iskold appelsin efter aftensmaden, men jeg har også brugt et par stykker til at lave denne her skønne appelsindessert med makronflødeskum. En dessert, som er så simpel og nem at lave, at det næsten ikke er nødvendigt med en opskrift, og så smager den altså bare helt fantastisk.
Appelsindesserten består i al sin enkelthed af appelsiner i skiver, som pyntes med en klat letpisket flødeskum vendt sammen med knuste makroner. Og det er faktisk det. Jeg har så valgt at lave desserten en smule mere avanceret ved at pynte med lidt grofthakket chokolade på toppen, men mon ikke det går an. Faktisk kan man også komme den hakkede chokolade i flødeskummet sammen med makronerne, hvis man synes. Det smager også godt.
>> Se også min opskrift på lækker og luftig råcreme med vanilje til frugtsalat lige her.
Bryder man sig om grand marnier, og har man alligevel en åben flaske stående, så prøv at dryppe lidt over appelsinskiverne, eller komme 1-2 spsk i flødeskummet. Hvis ikke der er børn, der skal spise med selvfølgelig. Den fine appelsinsmag fra grand marnier passer noget så godt til både flødeskum og makroner, og så understreger den på bedste vis smagen af appelsinerne.
Desserten kan sagtens tåle at stå på køl, men vil man være på den sikre side, så foreslår jeg, at man nøjes med at anrette appelsinskiverne i portionsskåle og så beholder makronflødeskummet i en skål for sig selv. I hvert fald hvis desserten skal stå på køl i mere end en times tid. Lige inden servering kan man så fordele makronfløden i portionsskålene.
Dermed risikerer man ikke, at flødeskummet “taber pusten” eller saften fra appelsinerne får flødeskummet til at blive flydende igen, så det begynder at løbe ned over appelsinerne. Af samme grund er appelsindesserten bedst, samme dag som den er lavet. Præcis ligesom en klassisk frugtsalat og lignende desserter, der inkluderer frisk frugt og flødeskum.
Appelsinerne kan for øvrigt udskiftes med andre former for frugt, hvis man synes. Især henkogt frugt er lækkert her om vinteren. Så bryder man sig ikke om appelsiner eller clementiner, så overvej i stedet at servere en portion syltede pærer eller ferskner med makronfløde, og en skålfuld ananas i tern er også altid et hit herhjemme hos os.
Appelsindessert med makronfløde
Ingredienser
- 6 stk appelsiner (8 små appelsiner)
- 2 dl piskefløde
- 1 tsk vaniljesukker
- 15 stk makroner (knuste)
- 25 gr chokolade (kan erstattes af mandelsplitter)
Fremgangsmåde
- Skær top og bund af appelsinerne. Skær herefter skrællen og den hvide hinde af.
- Skær appelsinerne i tynde skiver og fordel dem i 4 portionsglas.
- Pisk fløden til skum og tilsæt vaniljesukker og knuste makroner.
- Fordel makronfløden ovenpå appelsinskiverne og drys med lidt hakket, mørk chokolade eller mandelsplitter på toppen.
- Opbevar appelsindesserterne på køl indtil servering.
Video
Noter til opskriften.
Bryder du dig om det, kan du tilsætte 1-2 spsk grand marnier til flødeskummet eller dryppe det over appelsinskiverne. Du kan desuden vende grofthakket chokolade i flødeskummet sammen med makronerne.
Rigtig lækker dessert, fik den til aften da jeg havde 2 appelsiner og lidt flødeskum i køleskabet. Lige til fem stjerner for smag og nemhed
Elise – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Jeg har af og til et par ferskner i overskud fra en karry suppe der kan jeg godt lide at spise makron fløde til.
Tina – Uhhh, det er altså også en lækker kombination 😀 😀