En lækker og luftig gammeldags råcreme med vanilje og en skøn, blandet frugtsalat må da høre til blandt de nemmeste desserter, som findes. Og så kan frugtsalat med råcreme (eller “abemad” med råcreme) oven i købet serveres året rundt og varieres i det uendelige. For der er jo skiftende sæsoner for de forskellige frugter og bær.
Nem opskrift på råcreme.
Jeg anbefaler, at man først laver sin creme, når den skal spises eller max 1-2 timer før brug. Til gengæld er det jo virkelig nemt. Det tager jo ikke mere end ca 10 minutter at lave en skålfuld hjemmelavet råcreme til frugtsalat, og den er altså bedst, når den er helt nylavet.
Dels pisker man som bekendt luft ind i både æggesnaps og flødeskum, for at få en rigtig luftig råcreme. Og lader man den stå for længe, så mister cremen “pusten” igen og falder sammen. Men derudover kan man også risikere, at råcremen skiller, hvis den står for længe. Man kan dog piske cremen op igen. men jeg synes som sagt, at den her opskrift på råcreme er bedst, når den er nylavet.
Lav is af resterne.
Evt rester af råcremen, kan tilføjes lidt hakket chokolade og måske nødder, revet marcipan, eller hvad man nu kan lide, og kommes i fryseren. Så får man en lækker, hjemmelavet parfait (is), som har en noget længere holdbarhed end råcremen. Og isen er jo skøn til pandekager og vafler, eller bare som den er.
Tip! Se også “ofte stillede spørgsmål” og tips til variationer under opskriften.
Råcreme til frugtsalat
Ingredienser
- 2 æggeblommer (brug evt. past. æggeblommer)
- 3 spsk flormelis
- 2 tsk vaniljesukker
- 1½ dl piskefløde
Frugtsalat
- 2 bananer
- 2 kiwi
- 2 pærer
- 2 æbler
- 1½ appelsiner
- granatæblekerner
- evt chokolade eller nødder til pynt
Fremgangsmåde
- Kom æggeblommer, flormelis og vaniljesukker i en skål og pisk til en tyk, lysegul æggesnaps.
- I en anden skål piskes fløden til flødeskum.
- Kom flødeskummet i æggesnapsen og vend det forsigtigt sammen, så cremen bliver så luftig som muligt.
- Opbevar råcremen på køl indtil servering, dog max 1-2 timer.
Frugtsalat.
- Skræl og skyl alle frugterne samt 1 appelsin.
- Skær frugterne i mundrette stykker og kom dem i en skål.
- Pres saften af ½ appelsin ud over frugtstykkerne og vend forsigtigt rundt, så det hele dækkes af appelsinsaft. Dette forhindrer æbler, pærer og bananer i at blive brune.
- Pynt med granatæblekerner på toppen af frugtsalaten.
- Server frugtsalaten med råcreme og evt. grofthakket chokolade eller nødder.
- Rester af råcremen kan gemmes på køl og piskes kort inden servering. Cremen er dog bedst, når den er nylavet. Fryser man rester af råcreme, bliver det til is.
Ofte stillede spørgsmål.
Råcreme laves lige ud ad landevejen ved at piske æggeblommer, flormelis/sukker og vanilje til en luftig æggesnaps, som vendes sammen med flødeskum.
Nej. En råcreme skiller, når den står for længe. Den kan dog piskes op igen, men smager bedst, når den laves lige inden servering. Til gengæld tager det kun ca 10 minutter at lave råcreme.
Lækker frugtsalat med creme.
Herhjemme har vi fået frugt med creme til dessert et par gange her i starten af januar, fordi jeg havde lidt piskefløde til overs fra nytår. Jeg lavede frugtsalaten af alt godt fra skålen – bananer, æbler, pærer og kiwifrugter. Og på denne her tid af året, kom der selvfølgelig også et par clementiner med. Faktisk havde jeg også både en bakke friske blåbær og nogle blå vindruer i køleskabet. Men dem glemte jeg helt i skyndingen, så det må blive næste gang.
Se også – Bannoffee pie i glas I Æblekage med flødeskum I Jordbærkoldskål
Brug sæsonens frugt.
Salaten blev til sidst drysset med smukke, rubinrøde granatæblekerner, som også er i højsæson lige nu, og lidt grofthakket mørk chokolade. Frugtsalat med råcreme og chokolade er virkelig et hit. Men i virkeligheden er der jo ingen regler for, hvad en god frugtsalat skal indeholde. Og egentlig er det vel heller ikke nødvendigt med en decideret opskrift på frugtsalat med råcreme, for man bruger selvfølgelig bare den slags frugt, som man kan lide.
Og om sommeren er det desuden superlækkert at servere råcreme til en stor portion blandede, friske bær eller bare en skålfuld danske jordbær. En rigtig sommerdessert, der smager noget så dejligt og kan være færdig på ganske få minutter.
En håndfuld rosiner i frugtsalaten gør lykke ved os😉
Charlotte – Uhhh, det lyder altså også godt 😀