Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Bagt græskar med timian, feta og mandler…

0 kommentarer
Tilbehør
Gå direkte til opskriften

Jeg elsker, når græskarrene igen dukker op i butikkerne i begyndelsen af efteråret. Sammen med rodfrugter og kastanier er græskarrene, for mig, et bevis på, at sommeren så småt er ovre og efteråret begyndt og udover at være smukke at se på, så smager græskar også bare forrygende godt. Vi køber græskar – især butternut og hokkaido – i rå mængder i løbet af efteråret og vinteren og vi spiser dem blandt andet som suppe – sådan en smuk, orange græskarsuppe er ikke bare dejlig at se på, den smager også skønt – men også som lækkert, krydret fyld i grækartærter, pizza med serranoskinke og rucola og endelig som ovnbagte græskar vendt med massevis af lækre krydderier.

Især de ovnbagte græskar er supernemme at lave – navnlig fordi jeg aldrig skræller dem først, for skallen kan sagtens spises efter en tur i ovnen, men der er også bare et væld af muligheder, når det kommer til krydringen. Disse her er godt nok lavet med timian, men jeg kan også på det varmeste anbefale chilipulver (mild eller stærk), paprika, spidskommen, oregano/basilikum, hvidløgspulver, friskrevet parmesanost eller alverdens krydderiblandinger som fx all round krydderi, pommes frites krydderi, BBQ krydderi eller hvad man nu kan komme i tanker om. Det er faktisk kun fantasien der sætter grænser.

De bagte græskarstykker kan serveres som grønsagstilbehør til stort set alle slags kød- og fiskeretter – frikadeller eller laks, det spiller ingen rolle – og rigtig smart er det jo, hvis aftensmaden alligevel skal tilberedes i ovnen, for så er det oplagt, lige at smække en pladefuld græskarstykker ind samtidig. Når græskarstykkerne er færdigbagte, bliver de møre og lidt bløde i det, så jeg foreslår, at man tilsætter en smule “crunch” i form af nødder, kerner eller mandler, som jeg har brugt i denne her opskrift. Og hvis man så lige slutter af med at smuldre en god og cremet, saltet feta eller blåskimmelost på toppen, som komplimenterer det let, søde græskarkød, så bliver det altså ikke meget bedre, efter min mening.

Bagt græskar med timian, feta og mandler.

2-3 pers (tilbehør)

1 lille eller ½ stort butternut eller hokkaido græskar

2-3 spsk olie

2 tsk tørret timian

1 lille håndfuld mandler, grofthakkede

salt og peber

75-100 gr god fetaost (salatost)

Halver græskarret, fjern kernerne og skær græskaret i tynde skiver/både á 1-2 cm’s tykkelse. Man behøver ikke skrælle græskaret først – skallen kan sagtens spises og den bliver blød under bagningen. Kom græskarstykkerne i en stor frysepose og tilsæt olie, timian, hakkede mandler og salt og peber. Ryst posen godt, så olie, krydderier og mandler fordeles og vend så det hele ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Anret græskarstykkerne, så de ligger i et enkelt lag. Sæt pladen i ovnen ved 200 grader varmluft i ca 25-30 minutter, til græskarstykkerne er møre og begynder at blive gyldentbrune. Tag pladen ud af ovnen, drys med smuldret feta på toppen og server.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer