På denne her tid af året, hvor salatgrønsagerne ikke ligefrem er på deres højeste, og vi befinder os midt i sæsonen for kål og rodfrugter, spiser vi en del broccolisalat. Den lækre, knasende sprøde salat med den sød-syrlige, cremede dressing har hørt til blandt mine favoritter, siden jeg smagte den første gang for snart mange år siden og denne her broccolisalat med æble og druer, er efter min mening helt fantastisk. En forrygende kombination af sprødt og blødt – sødt, salt, syrligt, bittert og umami. Faktisk ikke så mærkeligt, at broccolisalat generelt er blevet sådan en kæmpe succes.
Den oprindelige broccolisalat – som jeg kender til – laves med broccoli, rødløg, solsikkefrø og rosiner, som vendes med en cremet dressing og drysses med bacon. Nogle gange udskiftes bacon med soltørrede tomater, hvilket efter min mening er noget nær en dødssynd og det er ikke fordi, at jeg ikke bryder mig om soltørrede tomater. De skal bare ikke erstatte bacon i min broccolisalat.
Denne her variant ligner til forveksling den originale broccolisalat, som jeg voksede op med, men er tilsat et æble i små tern, som giver et lækkert og syrligt modspil og så er der desuden tilføjet en håndfuld vindruer, hvilket næsten gør salaten til en hybrid imellem broccolisalat og den klassiske waldorfsalat. Match made in heaven for mig, som er vild med at komme frugt i mine salater og elsker kombinationen af salt og sødt – bryder man sig ikke om den slags, så dropper man selvfølgelig bare både æbler og vindruer og tilsætter så måske lidt mere broccoli.
Salaten fungerer fantastisk til de fleste hovedretter med kød, fx mørbrad, kylling og oksestege og kan sagtens erstatte waldorfsalat, som traditionelt serveres til vildt. Broccolisalaten kan tilberedes i god tid og skal så bare stå på køl indtil servering, hvilket desuden gør den oplagt som en del af en buffet, men da salaten gerne må røres godt igennem, hvis den har stået på køl i et par timer eller mere, er det en god ide at vente med at drysse bacon på salaten, til den skal serveres.
Broccolisalat med æble og druer
Ingredienser
- 1 pk bacon i tern (eller skiver)
- 1 broccoli (delt i små buketter)
- 1 rødløg (hakket)
- 1 æble (skåret i små tern)
- 100 gr stenfri vindruer (halverede)
- 3 spsk solsikkefrø (kan udelades)
Dressing
- 3 dl creme fraiche (evt. drænet - se note)
- 2 spsk mayonnaise
- 2 spsk hvidvinseddike
- 2 spsk sukker
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Start med at stege bacon sprødt og lad det afdryppe på fedtsugende papir – bruges bacon i skiver, brækkes det i mindre stykker efter stegning.
- Rør dressingen sammen i en stor skål og smag til med salt og peber.
- Vend broccolibuketter, rødløg, æble, vindruer og solsikkefrø i dressingen.
- Smag til og anret broccolisalaten i en fin skål. Opbevar på køl til servering.
- Lige inden servering fordeles sprødstegt bacon på toppen.
Bedre end originalen!
Brit – Det glæder mig. Jeg synes også at det er lækkert, når der er lidt ekstra fyld i form af æbler og vindruer 😀
Kan jeg bruge Skyr i stedet for crem fraiche ?
Conni – Det kan du i hvert fald – der er selvfølgelig lidt forskel på smagen men konsistensen er jo stort set den samme 🙂
Man kan osse komme vilde ris det de vildt lækkert
Lonnie – Det lyder superlækkert, det skal jeg bestemt huske til næste gang. Tak for tippet 😀
Hey Anne, der er vel ikke noget galt med at man lige blanchere broccolien med noget kogt vand, og så bare lade dem tørre af i noget papir vel? Føler bare tit at jeg måske er lidt omtømmelig med rå broccoli hvis det ikke lige har fået noget andet end kold vand? 🙂
Christian – Nej, der er intet i vejen med, at du lige blancherer broccolien i kogende vand. Så får den også en fin, grøn farve 😀