Brombær cheesecake. Den lækreste ostekage med sprød kiksebund, brombærcreme og en spejlblank brombærgelé på toppen. En rigtig sensommer- og efterårskage, som jeg har lavet på brombær plukket i skoven en solrig septemberdag, hvilket selvfølgelig på ingen måde gør smagen ringere. Og så er jeg altså vild med den smukke, lilla farve, som kagen har.
Se også – Cheesecake i glas I Hindbær cheesecake I Banoffee pie i glas
Brombær cheesecake opskrift.
Som med de fleste andre former for cheesecakes, så kan man nok ikke ligefrem kalde denne her cheesecake med brombær for simpel. Der indgår nemlig en del elementer i opskriften. Men hvis bare man tager et element ad gangen, så er det i og for sig nemt nok. Og øvelse gør som bekendt mester. Så jo flere cheesecakes man laver, des nemmere bliver det. Og man bør under alle omstændigheder unde sig selv at smage denne her fantastiske kage med en fin og mild smag af brombær.
Tip! Se mine bedste tips til brombær cheesecake under opskriften.
Cheesecake med brombær
Ingredienser
Kiksebund
- 150 gr digestive kiks (eller lignende)
- 75 gr smeltet smør
Flødeostecreme
- 5 blade husblas
- 200 gr brombær (jeg brugte frosne brombær)
- 1 citron (saften heraf)
- 200 gr flødeost naturel
- 125 gr sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 2½ dl piskefløde
Brombærgelé
- 3 blade husblas
- 200 gr brombær (jeg brugte frosne brombær)
- 75 gr sukker
- ½ citron (saften heraf)
- ½ dl vand
Desuden
- Brombær, guldkugler og hvid chokolade til pynt
Fremgangsmåde
- Knus kiksene fint med en kagerulle eller i en food processor.
- Kom de knuste kiks og smeltet smør i en skål og bland det godt.
- Sæt et stykke bagepapir fast i bunden af en springform (ca 18 cm) og fordel kiksblandingen i bunden. Pres det godt sammen med bagsiden af en ske. Stil herefter bunden til side.
Flødeostecreme
- Sæt husblas i blød i koldt vand.
- Kom flødeost, sukker og vaniljesukker i en skål og pisk det sammen.
- I en anden skål piskes fløden til flødeskum.
- Imens kommes brombær og citronsaft i en gryde og gives et opkog indtil bærrene koger ud. Mos evt. bærrene let med bagsiden af en grydeske.
- Tag gryden af varmen og passér brombærrene igennem en sigte, så kernerne sies fra. Kasser kernerne.
- Knug vandet af husblassen og rør den ud i den varme brombærpuré, så husblassen opløses.
- Tilsæt flødeostecremen 1 spsk ad gangen til den varme brombærpuré og rør godt imellem hver skefuld. Der skal bruges 4-5 skefulde, indtil blandingen kun er lunken.
- Vend herefter brombærpuréen over i den resterende flødeostecreme og rør godt rundt.
- Til sidst vendes flødeskum forsigtigt i flødeostecremen.
- Læg en strimmel kageplastik langs kanten på indersiden af springformen. Fordel herefter flødeostecremen i formen og glat overfladen pænt.
- Sæt kagen på køl og lad den sætte sig i ca 2 timer.
Brombærgelé
- Sæt husblas i blød i koldt vand.
- Kom brombær, sukker, citronsaft og vand i en gryde og giv det et opkog så bærrene koger ud.
- Tag gryden af varmen og passér brombærrene igennem en sigte, så kernerne sies fra. Kassér kernerne. Der skal være ca 2 dl brombærpuré. Er der ikke nok, så tilsæt lidt vand til det passer.
- Knug vandet af husblassen og rør den ud i den varme brombærpuré, så husblassen opløses.
- Lad brombærpuréen afkøle til den er lillefingervarm. Ca 15-20 minutter.
- Hæld forsigtigt brombærpuré på toppen af kagen. Stil herefter kagen tilbage på køl i 3-4 timer (eller til dagen efter), indtil brombærgeléen har sat sig.
- Ved servering fjernes ring og bund på springformen. Kagen placeres på et fad og kageplastikken trækkes forsigtigt af.
- Pynt evt. kagen med friske brombær, spiselige guldkugler og hakket, hvid chokolade.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Kagen kan desuden fryses.
Tips til opskriften.
- Når det kommer til husblas, så vil jeg vil virkelig anbefale, at man følger opskriften herover, og ikke bare hælder den varme husblas direkte ned i flødeostecremen i en tynd stråle under piskning. Jeg ved godt, at dette er fremgangsmåden i en del opskrifter. Men det er altså også en risikabel affære, der kan risikere at gå galt. Trevler af husblas opstår nemlig, når den varme husblas møder den kolde ostecreme. Og medmindre man er usædvanlig rutineret udi brugen af husblas, så kan det godt betale sig at bruge et par minutter på at vende varm husblas og kolde creme forsigtigt sammen.
- Jeg har brugt frosne brombær til denne her kage, men i sæsonen kan man lige så fint bruge friske brombær. Hindbær, jordbær eller blåbær (friske eller frosne) kunne også være en mulighed.
- Jeg har pyntet kagen med friske brombær, grofthakket hvid chokolade og spiselige guldkugler (købt i Stormagasinet Salling). Men der er jo ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Og det gælder bare om at bruge sin fantasi, når det kommer til pyntningen. Mørk chokolade, hakkede nødder, små marengs eller guldstøv vil også være fint.
Hvordan mon den vil være med solbær??
Pernille – Jeg er sikker på, at den vil være virkelig lækker. Dog tænker jeg, at du måske lige skal smage på flødeostecremen, inden du hælder den over bunden. Det kan være, at der skal bruges en smule ekstra citronsaft eller sukker for lige at balancere smagen, da solbær som bekendt smager lidt kraftigere end brombær. Men det lyder som en skøn kage 😀
Hej. Øv jeg kan ikke søge i dine skønne opskrifter. Er min i pad mon for gammel 😜
Isa – Øv da. Min mor har faktisk samme problem på sin ældste iPad – det er fordi, at iPaden er så gammel, at den ikke længere kan opdateres til de nyeste versioner. Og det betyder desværre også, at den ikke understøtter det nye design på min hjemmeside. Du burde dog stadig kunne bruge søgefeltet på din computer, og på din mobil selvfølgelig, hvis den er nyere 😀
Brombær cheescaken er smagt (tak 🤗) og var bare lækker – og flot 👍
Anne – Tusind tak 😁😁 Hvor er det bare dejligt, at I kunne lide den 😍😍
Ser vildt lækkert ud! Kan man erstatte husblas med noget vegetarisk?
Zara – Jeg har set, at man kan erstatte husblas med agar agar, som er et vegetarisk geleringsmiddel udviklet af alger 😀
Dog er jeg ikke helt sikker på mængden, men mon ikke det står på pakken eller kan googles 😀