*Annonce* Opskriften er udviklet i samarbejdet med Karen Volf.
Jeg er vild med en klassisk cheesecake med sprød kiksebund og cremet ostemasse. Men skal det være både nemt og lækkert, så kan jeg virkelig anbefale, at man i stedet laver cheesecake i glas. Fx denne her koldskåls cheesecake, som er super elegant, let og lækker og smager fantastisk af sommerens bedste dessert, nemlig koldskål med kammerjunkere. Perfekt til de “husblas-forskrækkede”, da den laves uden husblas, og så er den færdig på ca 15 minutter. Ren win win.
Se også – Koldskålskage med kammerjunkere I Koldskål med tykmælk I Jordbær koldskål
Opskrift på cheesecake i glas.
Som med alle andre former for cheesecake, så kan denne her sagtens laves i forvejen. Den skal blot opbevares på køl indtil servering, hvilket gør den helt perfekt som afslutning på en lækker sommermiddag. Derudover er desserten også virkelig nem at transportere – fx på picnicturen, til grillfesten eller Sankthansbålet. Og man bestemmer jo selv, om man vil lave sin cheesecake hjemmefra, eller pakke crumble, ostecreme og bær ned hver for sig og samle desserten på stedet.
Jeg har brugt Karen Volfs kammerjunkere med et strejf af citron til denne her koldskåls cheesecake i glas. De sprøde kammerjunkere med den fine citronsmag harmonerer perfekt sammen med ostecremen og de søde sommerbær på toppen. Og så er kammerjunkere jo bare et helt naturligt match til en koldskåls cheesecake. Et superlækkert alternativ til den klassiske koldskål med kammerjunkere, der uden sammenligning må betegnes som den ultimative sommerdessert og en af danskernes favoritter.
Tip! Se evt flere tips til opskriften + lækre variationer under opskriften.
Cheesecake i glas
Ingredienser
- 100 gr kammerjunkere (gerne kammerjunkere m/ citron fra Karen Volf)
- 40 gr mandler (hakkede)
- 50 gr smeltet smør
Flødeostecreme
- 200 gr flødeost naturel
- ½ dl kærnemælk
- 4 spsk flormelis (eller efter smag)
- ½ usprøjtet citron (revet skal og saft)
- 1 vaniljestang (eller 3 tsk vaniljesukker)
- 2 dl piskefløde
Desuden
- jordbær og hindbær til pynt
Fremgangsmåde
- Kom kammerjunkerne i en frysepose og knus dem groft med en kagerulle eller lignende.
- Hæld kammerjunkerne i en skål sammen med hakkede mandler og smeltet smør og rør det sammen til en smuldrende masse.
- Fordel blandingen i 4 portionsglas.
- Kom flødeost, kærnemælk, flormelis, revet citronskal/saft og vaniljesukker i en skål og pisk det hele sammen til en glat ostecreme.
- Pisk fløden til skum. Vend den sammen med flødeostecremen og smag til. Måske skal der bruges lidt mere flormelis eller citron.
- Fordel ostecremen ovenpå de knuste kammerjunkere i portionsglassene og pynt med friske bær.
- Opbevar glassene med koldskåls cheesecake på køl indtil servering. De kan sagtens laves nogle timer i forvejen.
- Bliver der rester, så kan de små cheesecakes godt gemmes på køl til dagen efter. De er ikke fryseegnede.
Variationer og tips til opskriften.
- Kammerjunkere med citron kan erstattes af almindelige kammerjunkere, digestive eller lignende sprøde kiks.
- De hakkede mandler i opskriften kan erstattes af nødder eller helt udelades. Udelader man mandler/nødder, så kan man evt. erstatte med tilsvarende mængde grofthakket chokolade (hvid, lys eller mørk chokolade).
- De friske bær på toppen af desserten kan varieres efter sæson eller erstattes af frugtkompot. Fx en lækker rabarberkompot. Man kan også lave en gelé ligesom på en klassisk cheesecake.
- Cheesecake i glas er oplagt som dessert på en buffet. Anret evt. desserten i miniglas eller små skåle og top med forskellige slags frugt og bær, så der er lidt forskelligt at vælge imellem.
- I stedet for flødeost naturel kan man bruge andre former for friskost, fx mascarpone. Alternativt kan man lave cremen med creme fraiche 18% eller 38%.
kan man lave det i en stor form?
Emilie Filuca – Ja, det kan du godt, men du skal være OBS på, at kagen ikke kan “stå selv”, hvis du fjerner formen, da der ikke er husblas i. Men hvis du bare vil lave en stor portion, og opbevare den i formen, så er det ikke noget problem 😀