Et cremet kartoffelfad med ost og forårsløg er simpelthen en af de lækreste måder jeg kender, til at få brugt en rest kogte kartofler. Faktisk skræller jeg indimellem lige et par ekstra kartofler, bare for at være helt sikker på, at der også er til et kartoffelfad, for det smager altså super godt, uanset om det gør det ud for tilbehøret til aftensmaden eller bliver spist som hovedret og så er det bare noget af det nemmeste at lave.
Har man andet end bare en rest kartofler, fx lidt bagte rodfrugter, kogte gulerødder eller en smule ærter, så kan de såmænd også sagtens røres i cremefraiche fyldet og kommes med i fadet – faktisk er det sjældent, at der er det samme fyld i fadet 2 gange i træk hjemme hos os.
Vi spiser som oftest kartoffelfadet som tilbehør til eksempelvis frikadeller, et stykke kylling, medister eller lignende, men man kan også sagtens servere kartoffelfadet som en selvstændig ret – eksempelvis med en lækker, blandet salat ved siden af og måske et godt stykke brød eller flute. Det er vegetarmad, hvor de fleste kan være med, og synes man alligevel, at der skal en smule kød til, så kan man jo drysse lidt bacon i tern på toppen, inden fadet ryger i ovnen.
Kartoffelfad med forårsløg og ost
Ingredienser
- 600 gr kartofler (kogte og afkølede)
- 1 bdt forårsløg (skåret i ringe)
- 2,5 dl creme fraiche
- 75 gr revet ost
- 2 tsk paprika
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skær kartoflerne i små tern og kom dem i en skål.
- Tilsæt forårsløg, creme fraiche, halvdelen af osten, paprika, salt og peber. Gem evt. lidt forårsløg til pynt.
- Fordel blandingen i et ildfast fad og drys med resten af osten.
- Bag fadet ved 190 °C (varmluft) i 20-25 minutter til toppen er gylden og osten smeltet.
- Drys evt. med forårsløg og server som tilbehør eller selvstændig ret.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 3-4 dage. Retten kan ikke fryses.
Det ser virkelig lækkert ud! En super måde også at få brugt grøntsagsrester 🙂 Jeg vil prøve at lave det her til weekenden….tror du man kan bruge skyr i stedet for creme fraiche? Jeg tænker om det bliver grynet? 🙂 Tak for en dejlig inspirerende blog – jeg har brugt en del af dine opskrifter 🙂
Jeanette – Jeg tror egentlig sagtens, at du kan bruge skyr. Som du selv er inde på, så bliver det måske lidt grynet, men det går jo ikke nødvendigvis ud over smagen, at det ser lidt grynet ud 😀
Er det creme fraiche 9% eller 18% du bruger ?
Jan – Jeg har prøvet begge dele, men for det meste er det en 18 % 🙂
hey.
Lyder vildt lækkert! Kan man bruge et mere fedtfattigt alternativ til creme fraichen? fx yoghurt naturel?
Vil da prøve den en dag.
Nina – Du burde sagtens kunne bruge et fedtfattigt alternativ til creme fraiche som fx yoghurt naturel – jeg kan dog ikke afvise, at det vil blive en lille smule grynet, men jeg tror det faktisk ikke og smagsmæssigt burde det i hvert fald ikke betyde noget 🙂