Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Croque monsieur og Croque madame.

4 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Frokostretter, Hovedretter, Lette retter, Opskrifter, Svinekød
Gå direkte til opskriften

Man kan ikke sige fransk cafémad uden at sige Croque Monsieur og Croque Madame. De klassiske sandwicher med skinke og ost og så lige et spejlæg på toppen til madammen. Og det er faktisk den eneste forskel på Monsieur og Madame.

Croque monsieur og croque madame opskrift.

En klassisk Croque Monsieur eller Croque Madame er ikke ligefrem en kalorielet servering. Den er jo fyldt med bechamel, skinke og ost. Derfor plejer jeg at servere en sprød og knasende salat ved siden af sandwicherne, for ligesom at opveje det hele, og det fungerer helt fint. Jeg beregner gerne 1 sandwich pr. mand, og det plejer at være rigeligt. For selvom det er en skøn sandwich, så kan de fleste altså kun spise én eller maksimalt halvanden. Er du alligevel bange for, at der alligevel ikke er mad nok, så lav evt. 3 sandwicher til 2 personer.

Jeg kan for øvrigt anbefale, at servere croque monsieur og croque madame med lidt ketchup på toppen. Navnlig hvis hele herligheden serveres som en god brunch med masser af varm cafe latte ved siden af, hvilket er en af mine favoritter. De kunne formentlig ikke drømme om at tilføje ketchup i Frankrig. Men hjemme i mit køkken er der ingen franskmænd, som kigger 😉

Tip! Se også mine bedste tips under opskriften.

5 fra 1 stemme

Croque Monsieur og Croque Madame.

Bagetid15 minutter
Samlet tid30 minutter
Antal: 4 stk

Ingredienser

Ostesauce

  • 40 gr smør
  • 2 spsk hvedemel
  • 3 dl mælk
  • 0,5 tsk revet muskatnød
  • salt og peber

Desuden

  • 8 skv franskbrød
  • 150 gr revet ost
  • 4 skv kogt skinke (fx prosciutto)
  • 2 stk tomater (skåret i tynde skiver)
  • 4 stk æg (kan udelades)

Fremgangsmåde

  • Smelt smørret i en gryde og rør mel ud i smørret. Tilsæt mælk og pisk til en klumpfri sauce.
  • Lad saucen koge i et par minutter indtil den tykner. Smag herefter til med muskatnød, salt og peber.
  • Fordel halvdelen af saucen på 4 brødskiver og fordel 75 gr revet ost, skinke og tomatskiver ovenpå. Læg herefter de resterende 4 brødskiver over som låg, og fordel resten af saucen og den revne ost på toppen.
  • Gratiner sandwicherne i ovnen ved 200 °C (varmluft) i ca 10-15 minutter, indtil osten er smeltet og overfladen gylden.
  • Skal det være Croque Monsieur, så serveres sandwicherne som de er. Skal det være Croque Madame, så spejles 4 æg, imens sandwicherne gratineres. Spejlæggene placeres på toppen af sandwicherne.
 

Noter til opskriften.

 
Kan du lide sennep, så smager det supergodt at smøre lidt sennep ovenpå skinken. Overvej også at servere med en lækker, hjemmelavet tomatsalsa eller tomatketchup ved siden af. 
 

Tips til opskriften.

Vil du gerne være i god tid, så kan saucen tilberedes, og stå klar i gryden, så den blot skal opvarmes og fordeles på sandwicherne, når de lægges sammen.

Ostesaucen er for øvrigt ikke et must – selvom den er super lækker. Og du kan sagtens lave Croque Monsieur eller Madame i en lidt simplere udgave ved blot at fordele sennep, skinke, ost og tomatskiver imellem 2 skiver franskbrød og efterfølgende riste sandwichen på panden eller i ovnen. Resultatet bliver noget i retning af en klassisk parisertoast, men sådan én kan jo sagtens serveres med et spejlæg på toppen. Og så nærmer vi os da en croque madame.

Subscribe
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Marie-Louise
7 år siden

Hej☺️
Lige et tillægsspørgsmål til denne lækre opskrift : mild sennep.. er det alm sennep i den milde ende(evt hvilken) eller sød sennep??
På forhånd tak!

Maden i mit liv.
7 år siden

Marie-Louise – Det er i virkeligheden bare den sennep, som man kan lide og som man har stående i køleskabet 😀 Vi bruger gerne en Classic Yellow Mustard, altså sådan en mild, amerikansk gul sennep, fordi Morten ikke er så meget til sennep og først for nyligt har lært at spise det, men du skal endelig bruge det, som I kan lide. Og jeg kan også sagtens forestille mig, at sød sennep vil være et hit, men jeg er også VILD med honningsennep 😀

Anne
6 år siden

Virkelig lækker opskrift! Og et stort hit hos hele familien.
Vi brugte i øvrigt dijonsennep og det gav faktisk et ret lækkert modspil til den fede sauce ?

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Anne

Anne – Dijonsennep er bestemt et hit som modvægt til den fede sauce, men herhjemme er manden i huset en lille smule bange for sennep, så jeg holder mig gerne til de lidt mildere udgaver, når han også skal være med 😀