Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Gratin med blomkål og gulerødder.

12 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Billig aftensmad - mad på budget., Hovedretter, Hverdagsmad, Opskrifter, Vegetar
Gå direkte til opskriften

En af mine absolutte livretter er gratin med blomkål og gulerødder. En skøn klassiker fra mormorkøkkenet, som er ekstra lækker lige nu, hvor blomkålen er fin og hvid og ikke mindst dansk, og gulerødderne er små og sprøde. Man kan selvfølgelig også lave gratin på andre tidspunkter af året, for gratin er oplagt restemad og kan fyldes med alle mulige former for kogte grønsagsrester og evt. tern af skinke eller lignende. Men henover sommeren bør man efter min mening unde sig selv at spise blomkålsgratin mindst 2-3 gange. Ikke mindst hvis man har indført 1-2 kødfrie dage om ugen, er gratin et lækkert og dejligt mættende bud på skøn aftensmad.

Min mor laver verdens bedste gratin og jeg har været vild med den lige så længe, jeg kan huske, så det er selvfølgelig hendes opskrift, som jeg bruger. Faktisk har jeg en ganske svag erindring om at sidde i min mormor og morfars spisestue og spise gratin, som mon ikke også min mormor har lavet det til mig og måske er det i virkeligheden hendes opskrift?

I vores familie er gratin med blomkål altid blevet serveret som en selvstændig hovedret. Ikke som tilbehør til frikadeller eller hamburgerryg, men som selve hovedretten med godt rugbrød i skiver, friskhakket persille, salt og peber og en klat iskold smør på toppen. Og af en eller anden grund har jeg faktisk heller aldrig fået gratin med tern af kød, men måske har der bare aldrig rigtig været nogle passende rester.

Morten er derimod vokset op med gratin som tilbehør til frikadeller, så når jeg laver gratin, lusker han nogle gange ud i køleskabet og ser efter, om der skulle være en rest, som han jan spise til gratinen. Det kan være en frikadelle, en hakkebøf, en skive kød eller en grillet pølse. Men ellers kan han faktisk også sagtens spise gratin som hovedret nu.

4,25 fra 8 stemmer

Gratin med blomkål

Bagetid1 time
Samlet tid1 time 20 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 stk blomkål (delt i mindre buketter)
  • 250 gr gulerødder (skåret i skiver)
  • 25 gr smør
  • 50 gr hvedemel
  • 4 dl mælk (eller kogevand fra grønsagerne)
  • 5 stk æg
  • salt og peber

Desuden

  • 20 gr smør
  • 50 gr rasp

Fremgangsmåde

  • Kog grønsagerne lige netop møre i letsaltet vand. Har man tilberedte grønsagsrester til overs fra dagen før, kan disse også sagtens bruges i en gratin.
  • Smelt smørret i en gryde og rør melet i. Tilsæt herefter mælk eller kogevandet fra grønsagerne og pisk godt, så evt. klumper piskes ud. Lad saucen koge igennem i et par minutter og smag til med salt og (hvid) peber. 
  • Tag saucen af varmen og pisk æggeblommerne i én ad gangen.
  • Pisk hviderne stive og vend det hele forsigtigt sammen.
  • Smør et ildfast fad med smør og drys det med rasp. Hæld grøntsagerne heri og fordel gratindejen over det hele. Drys med rasp på toppen.
  • Bag gratinen ved 175 °C (varmluft) i ca. 1 time til den er gennembagt og flot hævet. Åbn ikke ovndøren, imens gratinen bager, da den kan falde sammen.
  • Server gratinen med rugbrød, hakket persille og smørklat på toppen.
  • Evt. rester kan gemmes på køl i 3-4 dage. Gratin kan desuden fryses.

Noter til opskriften. 

Man kan selvfølgelig bruge andre grøntsager end blomkål og gulerødder til gratin, fx broccoli, ærter eller kål. Har man en rest kød, fx skinke eller hamburgerryg i tern, kan de også sagtens ryge med. Desuden kan man bruge en færdig blomkålsblanding fra frost, hvis det kniber med tiden. Giv den et let opkog, og så er den klar.
 
Subscribe
Notify of
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Elsebeth
11 år siden

Gratin – er lækker mad – og det laver jeg ikke kun om sommeren, men hver gang jeg får lyst. Jeg kender den også kun som en vegetarret fra jeg var barn. På Gerlev Idrætshøjskole lærte min søn, at den skal spises med kogt skinke og tomatsovs med chili. Så det får han her os mig, men jeg holder mig langt væk fra hans tilbehør.
Jeg kogte grøntsagerne let den første gang (det stod der i kogebogen!). De sidste 45 år har jeg kun skåret gulerødder i godt 1 cm skiver og plukket blomkål i mindre stykker og hældt dem rå i det klargjorte fad. Jeg koger normalt store buketter i nøjagtigt 5 min., så 1 time ved 175° giver helt perfekte grøntsager i en gratin. Vent med at tilsætte æggeblommerne, til opbagningen er blevet lunken – også til vandbakkelser. (Du glemte smørklatterne oven på raspen :-)) Det er et flot syn, når den er hævet op og er sprækket af hævekraften – lige til at imponere gæster med! En ret der vist desværre er gået i glemmebogen de fleste steder.

Marlle
4 år siden
Svar  Elsebeth

Hvordan opløser man 50g mel i 25 g smør?

Elsebeth
9 år siden

Sidste gang, vi spiste det, tog min søn de bittesmå nye kartofler og puttede dem rå i sammen med blomkål og gulerødder. De var dejlige i gratin’en. Da jeg altid bruger rå grøntsager, oversalter jeg dejen lidt, så smagen kommer til at passe i den færdige ret.
Alle de fine, inderste lysegrønne blade på blomkålet kommer jeg også i med godt resultat.

Jane Iversen
7 år siden

Hejsa! Jeg sad lige og kiggede din blog igennem, for at finde lidt nye madopskrifter. Så faldt jeg over blomkålsgratin. Det er over 10 år siden, jeg har fået det. Underligt at man glemmer det, når det er noget man godt kan lide. Så nu skal jeg have lavet gratin. Glæder mig.
Har dog aldrig fået den som tilbehør til kød, men for det meste med skinke eller hamburgerryg i små tern.
Kan da godt være man skulle prøve det, som tilbehør til en skinke eller et par pølser. Tror da det vil smage udemærket.

Hanne
4 år siden

Kan man lave denne gratin og så transportere den – hvilket vil betyde ca 30 min ventetid inden servering?

Birthe Bache
4 år siden

Hej. Kan jeg mon lave min gratin færdig og så sætte den i ovnen sidst på dagen,? Det vil dreje sig om et par timers ventetid. På forhånd tak . Birthe
Ps. Bruger dine opskrifter meget