En hamburgerryg kan koges, eller også kan den glaseres. Så langt så godt og indtil videre har jeg været ret stor fan af en glaseret hamburgerryg med sennep og brun farin. Det er jeg sådan set stadig, men jeg må indrømme, at med disse her sprødstegte hamburgerkoteletter, som jeg serverede til aftensmad forleden aften, så har den glaserede hamburgerryg altså fået sig en alvorlig konkurrent. Eller måske kan vi bare sige, at herhjemme spiser vi fra nu af glaseret hamburgerryg i vinterhalvåret og så nyder vi de lidt lettere hamburgerkoteletter i sommerhalvåret.
Jeg har tidligere snuset lidt til diverse ovnretter, hvor en hamburgerryg skæres i skiver og lægges i et ildfast fad med fyld a la koteletter i fad. Men det var ikke før, jeg kom i tanker om at stege hamburgerkoteletterne på panden, at ideen for alvor begyndte at fænge an hos mig. Hamburgerkoteletterne smager nemlig ikke bare forrygende godt – det går jo også noget hurtigere at tilberede en hamburgerryg i skiver på panden, end hvis den skal koges, hvilket som regel tager omkring 1½ time.
Vælger man ikke at panere sin hamburgerkoteletter, så går det selvfølgelig endnu nemmere. Man kan nemlig sagtens nøjes med at skære hamburgerryggen i skiver, som efterfølgende steges gyldne på en pande i lidt smør eller olie. Et absolut lækkert alternativ til den kogte hamburgerryg, men man bør altså også unde sig selv at smage den panerede variant for hold nu op, hvor smager de sprøde hamburgerkoteletter altså bare helt forrygende. Morten er ikke holdt op med at tale om dem endnu – jeg siger det bare!
Jeg serverede hamburgerkoteletterne med små nye kartofler og masser af forårsgrønt med senneps-flødesauce. Helt forrygende grønsagstilbehør, som vi spiser en del af i løbet af foråret og sommeren, fordi det bare smager godt og i øvrigt passer noget så glimrende til alle mulige former for kød lige fra karbonader til mørbrad og fisk. En anden mulighed kunne være stuvede grønærter og gulerødder, men under alle omstændigheder vil jeg til enhver tid anbefale masser af grønsager eller en stor skål blandet salat, som ligesom kan opveje de sprøde hamburgerkoteletter.
Hamburgerkoteletter
Ingredienser
- 1 stk hamburgerryg (ca. 800-1000 gr)
- 1 stk æg
- 2 dl rasp (måske lidt mere eller mindre)
- 3 spsk olie (til stegning)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Klip nettet af hamburgerryggen og skær den i skiver á ca 1-1½ cm tykkelse. Sidder der meget fedt på hamburgerryggen kan den evt. trimmes let først.
- Slå ægget ud i en dyb tallerken og pisk det samme med en gaffel. Kom rasp i en anden tallerken og bland det med lidt salt og peber.
- Vend først hamburgerkoteletterne i æg og derefter i rasp, så de bliver fint panerede på begge sider.
- Varm smør/olie op i en stegepande og steg de panerede hamburgerkoteletter i 3-5 minutter på hver side, til de er gyldentbrune og gennemstegte. Stegetiden afhænger lidt af tykkelsen på koteletterne.
- Hold evt. koteletterne varme i et fad i ovnen ved 100 °C efterhånden som de bliver færdigstegte og imens tilbehøret laves.
- Server hamburgerkoteletterne med kartofler og dampet grønt eller salat.
Hej Anne-Kathrine
Tak, for dine dejlige opskrifter. Er hamburgerryggen kogt først?
Venlig hilsen Helle
Helle – Nej hamburgerryggen er ikke kogt først – den er bare skåret i skiver.
Det er derfor, at stegetiden på panden afhænger lidt af tykkelsen på koteletterne 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Har lavet retten for mange år siden,men mindes at jeg smurte koteletterne med fransk sennep før æg og rasp?
Birthe – Jeg tror, at der findes flere måder at lave dem på. Jeg lavede egentlig bare koteletterne ud fra mit hoved og lidt fantasi, men det lyder da superlækkert med fransk sennep 😀
Det ser godt ud, jeg har lige en hamburger liggende i fryseren, og nu skal den op os skæres ud til koteletter. Jeg glæder mig til at sætte tænderne i den og med nye grøntsager til, så det må være mums.
Gunhild – Ja, så er det jo helt oplagt at kaste sig ud i en omgang hamburgerkoteletter 😀
Jamen tror du ikke man kan hamburryggen inden man steger den?
Det er noget jeg vil prøve i dag!
Joyce – Man kan hvad med hamburgerryggen, inden den steges? 🙂
Vi bare totalt pjattede med disse hamburgerryg koteletterne 🤩🥰
Mette – Hvor er det bare dejligt at høre 🙂
Hejsa,
Den der sennepsovs du nævner har du en opskrift på den ;D
Ellers en super ret, har dog aldrig prøvet dem paneret, så det skal jeg i gang med 🙂
Irene – Ja da 🙂 Faktisk fungerer den farvede (rød) tekst som et direkte link, så når du klikker på sætningen “grøntsager med fløde-sennepssauce”, så kommer du direkte ind på opskriften. Men ellers har jeg også lige fundet den frem til dig her 🙂
https://madenimitliv.dk/sommergroent-med-senneps-floedesauce/
Lyder rigtig spændende og nemt😊
Henter fluks hamburgerryg ud af fryseren. Skal prøves i morgen sammen med grønne bønnee
Ib – Uhhh det lyder godt – så håber jeg, at det bliver en kæmpe succes 😀 😀
Hold nu op hvor smagte det (mavepine) skønt 😋
Jeg blandede paprika og karry i paneringen (gør jeg altid)
Virkelig lækkert 👍🏻
Malou – Hvor er det bare dejligt at høre – og det lyder superlækkert med paprika og karry i paneringen. Det skal jeg huske 🙂
Hej 😀
Det lyder lækkert, men bliver de ikke mere møre, hvis man koger hamberryggen først? Har før fået hamberryg, der ikke var ordentlig kogt, det er ingen fornøjelse 😜
Mvh Elsebeth
Elsebeth – Umiddelbart frygter jeg, at koteletterne bliver tørre og seje, hvis de allerede er tilberedte, når de ryger på panden. De skal jo steges længe nok, så paneringen bliver sprød og gylden. Dog har jeg ikke selv prøvet med en kogt hamburgerryg 😀
Det er en dejlig spise ,meen det er en gammel ret…..Går også under navnet røget kotelet.Jeg har i hvert fald fået den som barn……er 65 idag😉
Kurt – Jeg har ikke hørt den omtalt som røget kotelet, men jeg er helt sikker på, at du har ret i, at det ikke just er en nyopfundet ret 😀
Hejsa
Kan man bruge skinke i stedet for
Margit – Ja, det burde ikke være noget problem. Der er jo ikke den store forskel på skinke og hamburgerryg 😀