Havregrød – og havregryn med mælk – hører vel nok til blandt de mest klassiske morgenmadsspiser. Og det giver jo så god mening, eftersom det både er sundt og mættende. Herhjemme er det primært Morten, der spiser havregrøden til morgenmad, men jeg kan nu også godt være med på en portion. Særligt på de kølige efterårs- og vintermorgener, kan det være rart at starte dagen med en skål grød. Og så er havregrød jo bare noget så nemt at lave. Både i en gryde og i mikrobølgeovnen.
Se også – Bananvafler med havregryn I Risengrød I Chokolade granola
Klassisk havregrød opskrift.
Min opskrift på havregrød er vist rimelig klassisk. Den består af havregryn – fin eller grovvalsede efter smag og behag, vand, mælk og et nip sukker. Mælken kan erstattes af vand eller plantemælk. Men jeg kan nu godt lide den lille smule ekstra cremethed, som mælken tilfører grøden.
Derudover smager jeg gerne min havregrød til med en smule vanilje eller stødt kanel. Ikke meget, men bare lige nok til, at grøden får en snert af vanilje eller kanel. Vanilje er især lækkert, hvis man topper grøden med frisk frugt og bær, flydende honning eller ahornsirup. Kanel derimod smager skønt i en portion “efterårs-grød” med æblekompot og tørret frugt på toppen. Men en helt klassisk portion havregrød med smørklat og sukkerdrys er nu heller ikke at foragte.
Havregrød
Ingredienser
- 50 gr havregryn (ca 1½ dl)
- 1 dl mælk (kan erstattes af vand eller plantemælk)
- 1½ dl vand
- 1 nip salt
- ½ tsk vaniljesukker eller stødt kanel (kan udelades)
Fremgangsmåde
Havregrød i gryde
- Kom havregryn, mælk og vand i en gryde og bring gryden i kog.
- Kog grøden under jævnlig omrøring i 2-3 minutter, indtil grøden tykner.
- Smag grøden til med salt og evt. vaniljesukker eller stødt kanel.
Havregrød i mikrobølgeovn.
- Kom havregryn, mælk og vand i en varmefast skål og rør rundt.
- Sæt skålen i mikrobølgeovnen ved fuld effekt i 2,5-3,5 minut. Tiden afhænger lidt af mikrobølgeovnen og hvor tyk, man ønsker grøden.
- Er grøden for tynd, så giv den lidt længere tid i mikrobølgeovnen. Er den blevet for tyk, så hæld en smule ekstra mælk/vand i grøden og rør rundt.
- Rør grøden igennem og smag til med salt og evt. vaniljesukker eller kanel.
- Server havregrød med smørklat og sukkerdrys eller frisk frugt, nødder og flydende honning eller ahornsirup.