Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Havregrød med blåbær…

4 kommentarer
Brunch - opskrifter., Morgenmad
Gå direkte til opskriften

Grød er for alvor blevet moderne i løbet af de senere år. Grødbutikker skyder op på gadehjørnerne og dagligt postes der massevis af skønne grødskåle med lækre toppings på Instagram og Facebook. Jeg er også en af dem, som er ret glad for grød og vi spiser det ofte til morgenmad om vinteren. Grød er ikke bare sundt og nemt at lave, det lægger også en rigtig god bund, så man holder sig mæt i lang tid, men hvis man ikke bor i en storby med massevis af hippe grødbarer, så må man lave den selv. Det resulterede her til morgen i denne her smukke, lilla havregrød med blåbær, som ikke bare var fin at se på, men også smagte helt forrygende godt.

Selve havregrøden er egentlig bare lavet på helt klassisk vis, men for at få lidt ekstra smag, tilsatte jeg en pose (225 gr) frosne, optøede blåbær til grøden. Man kan godt bruge “amerikanske” blåbær, altså de store blåbær, som er hvide indeni og som sælges friske i bakker i supermarkederne, men den smukke og dyblilla farve opnår man kun med de vilde/ægte blåbær. Ægte blåbær sælges på frost i de fleste supermarkeder – jeg køber dem gerne økologisk i min lokale Rema. Blåbær kan desuden erstattes med andre former for frosne bær, fx solbær, hindbær eller jordbær.

Man kan sagtens blande havregryn, vand og blåbær i en gryde, men skal der virkelig “pang” på den lilla farve, så start med at komme vand og blåbær gryden og giv dem en lynhurtig tur med stavblenderen, så bærrene blendes let. Dermed frigives al den smukke, lilla blåbærsaft og desuden slipper man for “blåbærklumper” i grøden, hvilket nogle måske vil foretrække.

Jeg kan godt lide at pynte grøden med masser af skønne toppings. I dag blev det til bananskiver, æble, pære, kiwi, tørrede morbær og jordbær, kokosflager, mandler og en klat af min hjemmelavede karamelcreme (dulce de leche), men mindre kan selvfølgelig også gøre det. I stedet for karamelcremen kan man bruge peanutbutter eller lidt flydende honning, hvis det skal være sødt. Jeg er dog vild med den skønne karamelsmag og der skal ikke så meget til for at gøre det hele sådan lidt dessertagtigt. Og apropos dessert, så kan jeg sagtens finde på at lave sådan en portion her, hvis jeg en aften har lyst til lidt sødt.

4,50 fra 4 stemmer

Havregrød med Blåbær

Samlet tid10 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 5 dl vand
  • 225 gr frosne, optøede blåbær (gerne økologiske/vilde blåbær)
  • 125 gr havregryn (fint- eller grovvalsede)
  • ½ tsk vaniljepulver
  • 1 nip salt

Fremgangsmåde

  • Kom vand og optøede blåbær + evt. afdryppet saft i en gryde. 
  • Stik stavblenderen i gryden og giv bærrene en hurtig tur, så det bliver til en smuk, mørklilla masse. 
  • Kom havregryn, vaniljepulver og salt i gryden, rør rundt og bring den i kog under låg. Lad grøden småkoge i 5-7 minutter, til den tykner. 
  • Anret grøden i 4 tallerkner og pynt med frisk og tørret frugt, bær, kokosflager, mandler eller nødder og en klat dulce de leche, flydende honning eller lidt sirup. 
Det er en smagssag, hvor tyk eller tynd man ønsker sin havregrød. Bliver grøden for tyk, så tilsæt lidt ekstra vand. Bliver grøden for tynd, så tilsæt ekstra havregryn og kog grøden i yderligere et par minutter. 
Subscribe
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Bodil
5 år siden

God ide med bær i havregrøden…også at blende dem 😉 Det må jeg prøve en af dagene, for jeg fik straks en ide til, hvad nogle af de brombær jeg har i fryseren kan bruges til 🙂

Lene
5 år siden

Hvis man foretrækker bær som topping på grøden, må man så bruge dem fra frost optøet? Altså uden de er blevet kogt eller lign.