December er spækket med julekalendere og udvalget er kun steget i de senere år. Da jeg var barn, havde vi vist kun Børnenes U-landskalender. Og så en chokoladejulekalender med et lille stykke chokolade. Men i en tid hvor julekalendere findes i tusindvis og henvender sig til både børn og voksne, så er der altså noget drønhyggeligt over en hjemmelavet julekalender. Både at lave den, men sandelig også at modtage den. For hvem vil ikke blive glad for en fin, hjemmelavet julekalender lavet med kærlighed?
Se også – Mozartkugler I Brændte mandler I Cornflakes toppe
En hjemmelavet julekalender.
Jeg har i flere år haft planer om at lave en hjemmelavet julekalender med chokolade, men det er først i år, at jeg har fået gjort noget ved det. Og udover at det faktisk var ret sjovt at lave de fine, små chokoladestykker, så synes jeg altså også, at resultatet er blevet noget så fint.
Selvfølgelig kan man godt se, at chokoladestykkerne er hjemmelavede, og jeg er måske ikke verdensmester i at skrive tal med chokolade endnu. Men øvelse gør som bekendt mester, og jeg er alt i alt supergodt tilfreds med kalenderen. Og derudover glæder mig bare så meget til, at Morten og jeg kan sætte tænderne i et stykke hjemmelavet marcipankonfekt hver aften i december lige indtil jul.
Julekalender med chokolade
Ingredienser
- 250 gr marcipan
- flormelis til udrulning
- 75 gr blød nougat
- 200 gr mørk chokolade til overtræk
- 50 gr lys chokolade til tal (hvid chokolade kan også bruges)
Fremgangsmåde
- Rul marcipan ud i en firkant (ca 17 x 13 cm) på et bord drysset med lidt flormelis- Del herefter marcipanfirkanten på midten i 2 lige store stykker (8,5 x 13 cm).
- Skær nougat i tynde skiver og dæk den ene marcipanfirkant med nougatskiver.
- Læg den anden marcipanbund over nougaten som låg.
- Trim kanterne ved at skære ca ½ cm af på alle 4 sider af marcipanfirkanten, så der bliver en pæn og lige firkant med nougatfyld på ca 8 x 12 cm.
- Del marcipanstykket i 2 lige store dele. Del herefter de 2 dele endnu engang, så der bliver i alt 4 stykker. Skær hvert af de 4 stykker ud i 6 små firkanter á 2 x 2 cm. Se evt. note herunder.
- Smelt chokoladen over vandbad eller i mikrobølgeovn og overtræk alle stykkerne. Lad dem tørre på et stykke bagepapir.
- Smelt lys eller hvid chokolade over vandbad eller i mikrobølgeovn og hæld det i en sprøjtepose eller lille frysepose.
- Klip et lille bitte hul i posen og sprøjt tal fra 1-24 ud på chokoladestykkerne.
- Når chokoladen er helt tør, kan stykkerne pakkes i en fin æske eller måske i cellofan enkeltvist. Man kan også finde tomme julekalendere, som man selv skal fylde, på internettet.
Lækre variationer.
Jeg har lagt marcipanen sammen med blød nougat, og det er jo altid en klassiker. Nougaten kan dog erstattes af pistaciemarcipan eller chokoladetrøffel. Eller måske nogle af de mange forskellige slags marcipan med smag, som man kan købe i supermarkederne. Fx lakrids, skovbær, mint eller hvad det nu kunne være.
Man kan også helt droppe “ekstra” fyld og bare nøjes med at overtrække små, firkantede marcipanstykker med chokoladeovertræk. Et klassisk marcipanbrød er jo ikke at kimse ad. Og slet ikke, når der er tale om et marcipanbrød af den gode, hjemmelavede slags.