Hjemmelavet honningristet müsli med nødder og kerner, friskskåret frugt (abrikoser, jordbær og ½ banan), en klat rabarberkompot og vaniljeskyr. Rigtig sommermorgenmad og det var lige præcis, hvad der var i min skål her til morgen. Et blødkogt æg og en kop te ved siden af, så kan jeg sagtens holde den gående indtil frokost.
Jeg laver med jævne mellemrum mine egne müsli- og granolablandinger. Ikke bare fordi jeg synes, det er sjovt og lidt hyggeligt, men på den måde er jeg også selv herre over indholdet og det synes jeg altså betyder en del. Visse færdiglavede morgenmadsprodukter burde, efter min mening, være placeret i slikafdelingen og har ikke ret meget med “dagens vigtigste måltid” at gøre.
Går man en smule op i sundhed og sukkerindhold, så prøv lige at læse nogle af varedeklarationener, næste gang der skal købes morgenmadsprodukter. Kig under sukker – 2 gr sukker svarer ca til 1 sukkerknald. Det betyder, at eksempelvis 18 gr sukker pr. 100 gr svarer til 9 sukkerknalder pr 100 gr. Nu skal vi selvfølgelig huske på, at der er naturligt forekommende sukker i stort set ALT. Men så kan man i stedet kigge under “tilsat sukker”. Man kan altså nogle gange få sig lidt af en øjnåbner.
Nå, men nu skulle det her jo ikke være et sundhedsindlæg. Det skulle derimod omhandle min hjemmelavede müsli, som godt nok også indeholder tilsat sukker i form af lidt honning, men også masser af gode fedtstoffer fra nødder og kerner og grove kulhydrater. Jeg smelter altid honningen i en lille gryde sammen med lidt vand. Det gør den mere flydende og nemmere at fordele i müslien, men man kan godt udelade honning. Alternativt kan man smage müslien til med vaniljepulver, stødt kanel eller måske lidt friskrevet appelsinskal. Og det kan man selvfølgelig også gøre, selvom man bruger honning.
Nedenstående opskrift skal som altid blot ses som en vejledning. Man bruger bare de nødder, frø og kerner, som man kan lide og som man har liggende i skabe og skuffer i forvejen. Jeg vil dog anbefale, at man bruger havregryn (grov- eller finvalsede), ruggryn eller lignende, da de fungerer som en god base og desuden giver en rigtig god mæthed. Hjemmelavet, honningristet müsli er for øvrigt også en rigtig fin værtindegave. Hæld müslien i et fint glas med låg, bind en sløjfe om og så er den klaret.
Honningristet müsli
Ingredienser
- 3 spsk honning
- ½ dl vand
- 75 gr hasselnødder (grofthakkede)
- 75 gr mandler (grofthakkede)
- 75 gr havregryn
- 50 gr solsikkefrø
- 50 gr kokosmel
Fremgangsmåde
- Kom honning og vand i en lille gryde og lun det, så det smelter sammen. Blandingen skal ikke koge.
- Bland nødder, mandler, havregryn, solsikkefrø og kokosmel i en skål.
- Tilsæt den smeltede honning til skålen og rør det godt sammen til en letklistret masse.
- Bred massen ud i et tyndt lag på en bageplade beklædt med bagepapir og bag den i ovnen ved 180 °C (varmluft) i ca 15 minutter. Müslien skal være gylden og duftende.
- Lad müslien køle af på bagepladen, inden den smuldres med fingrene og kommes i et glas med låg eller en lufttæt bøtte.
- Spis müslien på yoghurt eller skyr. Den kan sagtens holde sig et par måneder eller længere.