Vi spiser en del rugbrød herhjemme, men knap så meget franskbrød – til gengæld bager jeg en del forskellige slags boller, så mon ikke det i sidste ende alligevel går nogenlunde lige op? Men i dag, hvor det blæser en halv pelikan og der er bølger på søen, er det rigtigt indevejr og så fik jeg altså sådan lyst til at bage et rigtigt lækkert franskbrød. Som tænkt så gjort og dejen blev hurtigt samlet og så fik den lov til at hæve, imens Villy og jeg gik en rask tur – hold da op jeg fik røde kinder og vind i håret.
Franskbrødet er ret simpelt at lave – faktisk skal ingredienserne bare røres sammen i en skål og så skal dejen æltes og hæve – ikke så meget hokus pokus der. Da jeg nu var i gang, tilsatte jeg en revet gulerod og lidt solsikkefrø til dejen – faktisk minder brødet lidt om mine sædvanlige gulerodsboller med solsikke og det er superlækkert. Jeg har lige spist endeskiven med smør på til en kop te og den er skøn og knasende sprød – jeg elsker sådan en sprød, lun endeskive med smør på og lige så snart jeg har skrevet dette her indlæg, spiser jeg endnu en skive med god ost og lækker hindbærmarmelade på. Glæder mig allerede.
Franskbrødet kan sagtens bages uden gulerødder, men gulerødderne bidrager selvfølgelig med lidt fugt og en smule sødme, som jeg synes, klæder det færdige brød – de bevirker desuden, at brødet holder sig friskt og lækkert i flere dage. Alternativt kan gulerødderne erstattes med andre former for grønt, fx revet squash eller rødbede – bruger man rødbede, får man fine, lyserøde striber i brødet. Solsikkefrøene kan ligeledes udelades eller erstattes, man kan blandt andet bruge grofthakkede nødder eller frø, fx græskarkerner og man kan også tilføje ekstra kerner, fx en 3-kornsblanding eller en 5-kornsblanding, hvis man ønsker et grovere brød.
Gulerodsfranskbrød med solsikkefrø.
1 stk.
3 dl vand, lillefingervarmt
25 gr gær
1 spsk honning
2 tsk salt
2 spsk olie
4 spsk solsikkefrø
1 stor gulerod, revet
100 gr grahamsmel eller anden form for groft mel
ca 350 gr hvedemel + lidt til æltning
Udrør gær i vandet og tilsæt honning, salt, olie, solsikkefrø, gulerod og grahamsmel. Vend melet i blandingen og ælt til en blank og smidig dej. Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time. Ælt dejen let igennem på et meldrysset bord, form den til et brød og læg den i en smurt franskbrødsform. Skær et par skrå snit i brødet og lad det efterhæve i ca. 30 minutter. Pensl med vand eller mælk og bag brødet ved 200 grader (varmluft) i ca. 30 minutter til skorpen er gylden og brødet gennembagt. Vend brødet ud på en bagerist – det skal lyde hult, når der bankes under bunden. Lad brødet afkøle.
Ser lækkert ud. :o) Iøvrigt meget inspirerende blog du har.
Nina – Tusind tak for din søde kommentar – jeg er glad for, at jeg kan være med til at inspirere 😀
Selvfølgelig skal man smage på herlighederne – det gør vi også her i huset, når der er bagt.
Anne, du er meget dygtig til at lave mad og bage – OG fotografere. Det er altid godt at have fået nogle gode gener med hjemmefra, både til det ene og det andet …
Elsebeth – Tusind tak for din søde kommentar. Jeg mine køkkenevner er helt klart fra min mor, men det er min far, der er uddannet fotograf 😉
Tror du grader og bagetid er det samme, hvis jeg sætter 2 brød i ovnen af gangen?
Britta – Det vil jeg umiddelbart tro, hvis du bruger varmluftsfunktion. Men ellers så prøv at vippe det ene brød ud af formen, og bank det under bunden, når bagetiden er gået – hvis det lyder hult er det færdigt. Hvis ikke, må det have lidt længere 😀
Tak… Det er vist det der skal hygges med på fridagen i morgen ?
Britta – Det lyder da som en god ide 😀 Rigtig dejlig weekend til dig.
Hej. Jeg kigger din blok jævnligt og bruger mange af dine opskrifter.
Jeg har lige i dag bagt franskbrødet med gulerødder. UH det var godt. Helt klart nogle der skal bages igen
Rikke – Det glæder mig, at du kunne bruge opskriften – vi har også næsten allerede spist det hele herhjemme 😀
Tror du det fungerer uden en form også, for jeg har ikke lige én men vil så gerne bage brødet? 🙂
Pernille – Det kan sagtens fungere uden en brødform – du former bare brødet og lægger det på en bageplade. Jeg er sikker på, at det nok skal blive lækkert 😀
Jeg fik slet ikke skrevet resultatet, det blev et super godt brød også uden form og det er bestemt ikke sidste gang jeg bager det 🙂
Pernille – Tusind tak for din tilbagemelding 🙂 Det er dejligt at vide, at brødet også bliver rigtig godt, når det bliver bagt i “fri hånd” 😀
Dejlig weekend til dig 🙂
Ser virklig lækkert ud, meget inspirerende blog du har.
Vh Dan
Dan – Mange tak for det 🙂
En rigtig god blog du har.
Jeg har tidligere bagt dette dejlige brød,og det er så godt.
I dag vil jeg så bage boller af samme dej…
Jeg bager altid i fri hånd.
Er en dame på 66,så ingen bagemaskine her.
Nyder også godt af dine andre opskrifter,så tak for en god blog…..
Bedste franskbrød,også som boller.
Er glad for din blog,og bruger den meget.
Susanne – Tusind tak for dine søde beskeder. Det glæder mig, at du kan bruge opskrifterne og at denne her opskrift på gulerodsfranskbrød med solsikkefrø er blevet et hit – både når det kommer til brød og boller 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Har i dag bagt 2 af disse dejlige brød, desuden en portion knækbrød og sluttede af med makronkagen (tvebakkekagen) – “store bagedag” 👍
Gurli – Hold da op, du har godt nok været flittig i dag 😀 😀
Det lyder så lækkert 😀
Hej
Super og fantastisk hjemmeside du har, bruger den tit til inspiration og selvfølgelig også opskrifterne😊
Jeg tænker på at lave en pålægskagemand, tror du, at denne dej kan bruges til bund?? Vil gerne bruge en lidt grovere bund, end den som normalt bruges….
Vh Maj-Britn
Maj-Brit – Tusind tak for ros til min side 🙂 Jeg har også indimellem selv overvejet, at lave en pålægskagemand, men er ikke helt nået dertil endnu 🙂
Jeg forestiller mig, at dejen skal laves af en eller anden form for franskbrødsdej, så jeg er sikker på, at du godt kan bruge dejen til gulerodsfranskbrød. Du skal så selvfølgelig lige være OBS på, at skorpen nok vil blive lidt sprød, så hvis du ikke er interesseret i det, så skal du måske i stedet overveje en dej til klassiske fødselsdagsboller/teboller, evt tilsat lidt kerner og groft mel 🙂 Jeg har fx en opskrift på grove fødselsdagsboller liggende på bloggen, så måske kunne være en mulighed 🙂
Tak for svar😊 kigger efter de grove fødselsdagsboller…
Kan fortælle, at fødselsdagsbollerne med et groft tekst, er fantastisk som bund til en oålægskagemand. Lavede dobbelt portion, og det gik rent ind med 10 tal hele vejen rundt…
Maj-Brit – Hvor er det bare dejligt at høre – tusind tak for din tilbagemelding 😀
Dine opskrifter bruger jeg tit. Rigtig gode.
Kan man bruge mindre gær og så noget surdej.
Tove – Dejligt at høre. Du kan sagtens erstatte lidt af gæren med surdej, hvis du har en god en stående 🙂