Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Laks i ovn – opskrift på ovnbagt laks.

6 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Fisk og skaldyr, Hovedretter, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Fisk er altid lækkert. Men som så mange andre, så synes jeg, at vi herhjemme er lidt for dårlige til at spise fisk til hverdag. Vi når i hvert fald sjældent op på de to anbefalede gange om ugen. Og det er faktisk for dumt, for fisk behøver jo på ingen måde at være besværligt at lave. Hvilket denne her laks i ovn med sennep og honning er et glimrende eksempel på. 

Se også – Fiskefrikadeller af laks og torsk I Honningmarineret ørred I Spinatvafler med laks

Nem opskrift på laks i ovn. 

Ovnbagt laks er en rigtig hverdagsret, der kan laves på bare 10 minutter. Fisken skal godt nok marinere i ca 30 minutter, hvorefter man bager laksen i ovnen i 15-20 minutter. Men den reelle arbejdstid er max 10 minutter eller deromkring. Der er med andre ord tale om hverdagsmad, når det er allerbedst. Og med god tid til at rydde op i køkkenet, dække et hyggeligt aftensbord og tilberede lidt lækkert tilbehør undervejs. 

Tip! Se mine bedste tips til lækkert tilbehør til ovnbagt laks i teksten under opskriften. 

3,13 fra 8 stemmer

Laks i ovn

Hvile- og bagetid50 minutter
Samlet tid1 time
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 4 stk laksefilet (eller 1 hel lakseside)
  • 2 spsk soja
  • 2 spsk honning
  • 2 spsk sennep (jeg bruger alm. gul sennep)
  • 1 bdt friskhakket dild

Fremgangsmåde

  • Dup laksestykkerne tørre med køkkenrulle og placer dem i et ovnfast fad. Er der skind på fisken, placeres skindsiden nedad. 
  • Dryp soya over laksestykkerne, og lad fisken marinere på køl i ca. 30 minutter.
  • Rør honning og sennep sammen og smør blandingen på laksestykkerne. 
  • Sæt laksen i ovnen og steg den ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter afhængig af størrelsen. De sidste 5 minutter af stegetiden, kan grillfunktionen slåes til, så laksen karamelliseres let på toppen.
  • Drys friskhakket dild over laksen og server med salat, små ristede kartofler og en krydderurtedressing.

Lækkert tilbehør til ovnbagt laks.

Jeg serverer laksen med en lækker hjemmelavet creme fraiche dressing med friskhakkede krydderurter (dild, purløg, persille), citronsaft, sukker, salt og peber. Laks er jo en fed fisk, så en let syrlig creme fraiche dressing passer perfekt til. Dog er hverken dressing eller sauce påkrævet, og man kan sagtens nyde den lækre, ovnbagte laks uden. Fx på “asiatisk maner” med lynstegt grønt, soja og sesam.

Vi får stort set altid små, ristede kartofler ved siden af laksen. Men årstiden påvirker jo helt naturligt det øvrige tilbehør. Om sommeren er det fx superlækkert med en blomkålssalat eller små, bagte blomkålsbuketter, dampede asparges eller bare en god, grøn salat med friskbælgede ærter.

Og om efteråret og vinteren er det mere oplagt med bagte rodfrugter. Smagen af den søde honning og den skarpe sennep fra laksen går eksempelvis rigtig godt sammen med de her ovnbagte rodfrugter med honning, sennep og timian.

Subscribe
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Rene
7 år siden

Lyder lækkert ? Hvilken salat ville du anbefale til ❓

Mai-Britt
6 år siden

Glæder mig til at smage dem 🙂 har ikke soja i huset, er der noget andet jeg kan bruge i stedet for? Tak for mange lækre opskrifter! 🙂

Marianne
1 år siden

Hvad er en Alm. gul sennep?