De er nemme at lave. De er noget så fine at se på. Og så smager de bare forrygende godt. Lige for tiden kan jeg slet ikke få nok af de her skønne spinatvafler med laks og hytteost, som jeg kan spise både morgen, middag og aften. Helt bogstaveligt. For vaflerne egner sig både til morgenmad/brunch, til frokost og som en let aftensmad med salat ved siden af.
Se også – Spinatlasagne I Spinatpandekager I Grøn smoothie med avocado og spinat I Tærte med laks og spinat
Nemme spinatvafler med laks.
Det skal nu ikke være nogen hemmelighed, at det primært er til morgenmad, at vi har spist vaflerne. Godt nok er de nemme at lave og så lang tid tager det jo heller ikke at opvarme vaffeljernet. Meeeen jeg synes nu alligevel, at der er lidt luksus over at spise røget laks til morgenmad, så det gemmer jeg til weekenden. Og vaflerne er da også helt perfekte til en sen morgenmad eller brunch. De mætter nemlig så godt, at man næsten kan skippe frokosten. Eller i hvert fald nøjes med en let eller sen frokost.
Jeg har brugt frisk spinat til vaflerne. Jeg har ikke spinat i haven i år. Jeg synes, at det fylder for meget i forhold til udbyttet. Derfor har spinaten måttes vige pladsen til fordel for andre og sjovere afgrøder. Til gengæld kan man jo købe lækker, frisk spinat i ALLE supermarkeder året rundt. Og kan man ikke få frisk spinat, så kan man også bruge frossen spinat.
Jeg bruger min food processor, når jeg laver dejen. Det er noget så nemt, fordi alle ingredienserne blot skal hældes i glasset. Og så kan food processoren få lov til at køre, indtil vaffeldejen er helt glat og fint lysegrøn. Har man ikke en food processor, så kan man i stedet blende dejen i en almindelig blender.
Har man hverken en food processor eller blender, så er jeg sikker på, at man også kan nøjes med at stikke en stavblender i skålen og give hele molevitten en tur. Det er jo en smagssag, hvor groft eller fint, man ønsker sin spinat blendet. Og har man ikke et vaffeljern, så skal man heller ikke lade sig stoppe af det. Man kan i stedet stege vaflerne på en stegepande. Præcis som når man laver spinatpandekager.
Spinatvafler med laks
Ingredienser
- 100 gr frisk spinat
- 2 dl mælk
- 2 stk æg
- 150 gr hvedemel
- 1 spsk olie
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk salt (jeg bruger groft salt)
Topping
- 300 gr røget laks i skiver
- 250 gr hytteost (kan erstattes af creme fraiche)
- 1 stk avocado (skåret i tynde skiver)
- 1 stk rødløg (skåret i tynde skiver)
- 1 stk citron
- 1 bdt dild
Fremgangsmåde
- Kom spinat, æg, mælk, hvedemel, olie, bagepulver og salt i en food processor eller blender og blend til en glat, lysegrøn dej.
- Opvarm et vaffeljern og bag vaflerne i vaffeljernet. Bruges et vaffeljern med slip-let overflade, bør det ikke være nødvendigt, at bruge fedtstof udover olien i dejen.
- Læg vaflerne på 4 tallerkener og anret røget laks, hytteost, avocado og rødløg ovenpå. Pynt med citronbåde og frisk dild på toppen.
- Vaflerne er bedst, når de er friskbagte. De bliver bløde, hvis de gemmes på køl.
Forslag til skønne variationer.
Der er ingen tvivl om, at spinat og laks er et superlækkert match. Men man behøver jo ikke bruge laks, for der er virkelig mange, skønne alternativer. Først og fremmest kan man bruge varmrøget laks eller måske en lakserilette i stedet for almindelig, røget laks. Rejer, krebsehaler, røget ørred eller hellefisk er også en mulighed.
Skal det ikke være fisk, så kan man også bruge kylling, kalkun eller en røget eller lufttørret skinke. Sprødstegt bacon eller chorizopølse er også lækkert. Og selvfølgelig kan man helt droppe både kød og fisk og i stedet toppe vaflen med masser af lækre grøntsager og salater. Og måske lidt ekstra hytteost eller avocado for mæthedens skyld. Man kan også bruge de her ristede kikærter med hvidløg og feta, hvis det skal være både nemt, lækkert og mættende.
Man kan også sagtens bruge andre former for toppings, for at variere smagen. Oliven, feta, soltørrede tomater, grillede peberfrugter, marinerede og syltede grøntsager, diverse pestoer og tapenader, hummus, syltede chilier, saltede nødder og kerner samt friske krydderurter. For nu blot at nævne et par eksempler. Det gælder bare om at bruge det, som man kan lide.
Og spinatvaflerne kan også sagtens fungere som “brød” i stedet for sandwich- eller pitabrød. Så man kan sagtens bygge en helt lille sandwich imellem 2 vafler. Og bliver der et par stykker til overs, så er de også gode som “bund” til hjemmelavede mini pizzaer. Ligesom man kan komme skinke og ost imellem 2 vafler og komme hele herligheden i toasteren.
Vi prøvede spinatvaflerne for første gang for nu ca 14 dg siden. (Lavede dobbelt portion, så vi kunne spise det til aftensmad næste aften også.)
Har så også lavet det 1 gang siden, dobbeltportion igen.
Det bad min mand om. Han er vild med dem! OG de røg også med i madpakken!
Lækker let aftensmad. Vi lavede med hytteost+laks. Prøvede med blødkogt æg, og en aften med stegt kylling til.
Og en masse masse salat 😀
MUMS!
Sandra – Hvor er det bare dejligt at høre, at spinatvaflerne er blevet sådan en kæmpesucces. Herhjemme er de også på menuen med jævne mellemrum og vi bliver aldrig trætte af dem – hverken morgen, middag eller aften 😀
Hej Anne-Kathrine 😉
Dine spinatvafler bliver til pandekager eller blinis her i huset, jeg ejer nemlig ikke et vaffeljern 😄
Alt afhængig af, om det er til frokost eller som forret, så varieres dette, f.eks. til en forret kommer jeg 2 blinis på hver tallerken og kommer oftest både store rejer og laks på sammen med cremefraiche rørt op med dild, salt og peber, avocado i skiver, citron og caviar 😋
Det ser super godt ud og smager fremragende 😋
Laila – Nøj, hvor lyder det bare lækkert. Og du har jo helt ret i, at man sagtens kan bage vaflerne som blinis eller pandekager. Jeg er selv stor fortaler for, at man kun anskaffer sig de maskiner, som man rent faktisk får brugt, og ikke bare har en maskinpark til at stå og samle støv i køkkenskabene 😀
Hvor langtid kan de holde sig f.eks i køleskabet??
Gitte – Du mener bare vaflerne, ik? Ikke altså ikke de pyntede vafler med hytteost og laks, for de kan ikke stå mere end et par timer i køleskabet. Vaflerne kan dog sagtens stå et par dage og evt. lunes i ovnen inden servering. De kan også fryses 🙂
De er Super lækker
Pia – Hvor er det bare dejligt at høre – tak 😀
Er du vanvittig, hvor er det lækkert. Min mælk var desværre sur, så jeg brugte vand og en klat creme fraiche i dejen. Det gjorde ikke spor 😊
Lisa – Hvor er det bare dejligt at høre – ja, man kan jo lave vafler på mange forskellige måder 😀
Ikke så god
Bagger – Øv da, det er jeg ked af at høre. Kan du sige lidt mere om, hvorfor den ikke var så god, så jeg har mulighed for at handle på det? Hvis det er smagen, du ikke bryder dig om, så er smag og behag selvfølgelig forskellig, men hvis der var problemer med opskriften, så vil jeg meget gerne vide det, så jeg kan se, om jeg kan gøre noget ved det 😀