Spinatlasagne er en af favorit-lasagnerne herhjemme. Og det er ellers ikke fordi, at vi ikke har lasagner nok at vælge imellem. Lasagne er nemlig en rigtig livret, som kan varieres i det uendelige. Og vi holder os absolut ikke til den klassiske lasagne med bolognaise og bechamelsauce, selvom den sørme også er god.
Se også – Grøntsagslasagne I Kyllingelasagne I Klassisk lasagne med oksekød
Spinatlasagne med bechamelsauce.
Spinatlasagnen hører til blandt de lidt mere enkle vegetarlasagner. Og udover at smage godt, så er den faktisk også både hurtig og nem at lave. I al sin enkelthed er der blot tale om sauteret spinat (som jeg for øvrigt gerne køber frossen og hakket), løg og hvidløg som vendes sammen med en bechamelsauce og lægges i lag med pastaplader.
Bechamelsaucen er lavet på en jævning og ikke som den traditionelle, opbagte udgave. Derfor slipper man også for masser af piskning, for at forhindre smør og mel i at klumpe. Det kan med andre ord næsten ikke blive nemmere at sætte lækker Skipper Skræk mad på bordet.
Tip! Se også mine bedste tips til skønne variationer af spinatlasagne under opskriften.
Spinatlasagne
Ingredienser
- 1000 gr frossen, hakket spinat (optøet og presset fri for væde)
- 1 spsk olie
- 2 stk løg (hakkede)
- 2 fed hvidløg (finthakkede)
- 8 dl mælk
- 3 spsk hvedemel
- 1 dl vand
- 1 tsk revet muskatnød (eller efter smag)
- 16 stk lasagneplader
- 75 gr revet ost
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Opvarm olien i en stor gryde og sauter løg og hvidløg klare i olien.
- Tilsæt spinat og lad den stege med et par minutter.
- Bring mælken i kog under svag/jævn varme.
- Ryst mel og vand sammen til en meljævning og hæld jævningen i mælken under piskning.
- Bring blandingen i kog igen og lad den koge igennem i et par minutter, så den tykner og melsmagen forsvinder.
- Vend spinatfyldet i den hvide sauce og smag til med revet muskatnød, salt, peber.
- Fordel lidt af spinatsaucen i bunden af et ildfast fad og læg 3-4 lasagneplader oveni saucen.
- Forsæt skiftevis med lasagneplader og sauce indtil saucen er brugt. Slut af med sauce på toppen og drys med revet ost.
- Bag lasagnen ved 190 °C (varmluft) i 25-30 minutter, indtil overfladen er gylden og osten smeltet.
- Lad lasagnen hvile i ca. 5 minutter, inden den skæres ud – dermed sætter den sig og man får et pænere snit.
- Bliver der rester, så kan lasagnen sagtens gemmes på køl og spises varm eller kold. Den kan desuden fryses.
Skønne variationer.
Denne her opskrift udgør grundelementerne i min “sædvanlige” opskrift på spinatlasagne og den smager skønt. Men har man en rest kylling eller skinke/hamburgerryg, så er det også lækkert at tilsætte kød til spinatfyldet. Der kan selvfølgelig også fordeles stykker af rå eller røget laks imellem lasagnelagene. Så får man en virkelig lækker lakse-spinat lasagne. Og rejer er også en mulighed, hvis man kan lide varme rejer.
Vi spiser lasagnen med lunt brød til eller med en lækker salat ved siden af. For selvom der er masser af grønt i lasagnen, så passer en bønnesalat med feta og rødløg vældig godt til. Det samme gælder for øvrigt en skøn, græsk salat med feta og oliven.
Lasagnen blev for øvrigt spist udendørs på terrassen under et ordentligt regnskyl. Hip hurra for kæmpe parasoller, som kan holde vandet ude, imens den varme sommerregn bare fosser ned.. Der er nu noget ved at være ude i regn om sommeren. Eller rettere inde under parasollen. Den helt særlige lyd af regnen der trommer mod parasollen. For slet ikke at tale om den friske og rene duft, som breder sig efter en ordentlig byge.
Hejsa,
tak for god inspiration til en lækker lagkage 🙂
Jeg har linket til dig her:
http://www.slinkypiinky.dk/2016/06/26/sommer-feeling-paa-foedselsdagen/#more-4114
Kh Maria
Maria – Tak for din besked – glæder mig, at du kunne bruge opskriften 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Har lige lavet din opskrift på spinatlasagne.
Hold da op hvor er den god. Det er blevet min yndlings lasagne.
Tak for en god opskrift 🙂
Hilsen Maja
Maja – Velbekomme 🙂 Jeg er faktisk også selv ret vild med spinatlasagnen, fordi den bare er så nem at lave og smager skønt. Den skal vi vist snart have igen 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Kan man bruge en færdig bechamelsauce, som man varmer op, og tilsætter salt, peber og muskat?
Jeg har ikke altid det store overskud, til at stå og bøvle med at selv lave den del 🙂
Louise – Det kan du sagtens – Jeg ville nok blande mornaysaucen sammen med spinaten, så det hele bliver lækkert og cremet 😀
Så mornaysauce i stedet for bechamelsauce+muskat? Jeg har ikke lige styr på forskellen på de to 🙂
Jeg havde planer om at blande det sammen med spinaten som i opskriften, bare ikke lave selve saucen selv 🙂
Louise – Lige præcis 🙂 Hvorvidt du tilføjer lidt muskat til mornay-spinatblandingen, må være op til smag og behag – jeg kan godt lidt smagen af muskat, men det kan sagtens udelades 🙂 En mornaysauce er for øvrigt bare en bechamelsauce, som er tilføjet ost, så det er jo stort set det samme 😀
Super mange tak 😀
Er der forresten en grund til at du bruger hakket spinat i stedet for helbladet spinat?
Louise – Velbekomme 🙂 Der er ikke nogen særlig grund til, at jeg bruger hakket spinat – bortset fra, at det ofte er frosset løst i kugler og så kan man lige tø en passende portion kugler op og lade resten blive i fryseren 😀
Man kan også købe helbladet spinat på frost i portionskugler 😀 Så det vil jeg prøve med 🙂
Louises – Det lyder som en god idé – håber lasagnen bliver et hit 😀
hej. kan man opvarme spinatlasagnen?
Maibritt – Det kan man i hvert fald – jeg har både læst og fået fortalt, at det der med, at det skulle være farligt at genopvarme spinat er en gammel skrøne. Under alle omstændigheder har jeg opvarmet spinat mange gange uden problemer 😀
Dette er simpelthen den absolut bedste lasagne, som helt sikkert skal laves igen.
Brugte hamburgerryg denne gang, men prøver gerne laks næste gang.
Tak for mange skønne opskrifter og gode madplaner, bruger ikke en fast madplan, men det er dejlig inspiration.
Hanne – Tusind tak for din søde hilsen. Dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere med min blog og mine opskrifter.
Rigtig god weekend til dig 😀
Hejsa. Jeg har haven fuld af frisk spinat lige nu. Er vægt mængden den samme uanset om man bruger frossen eller frisk spinat
Laila – Som udgangspunkt fylder frisk spinat meget mere end blancheret/frossen spinat og mængden kan nemt snyde, hvis man tager den på øjemål. Derfor vil jeg vil anbefale, at du starter med at plukke spinaten og blancherer den i kogende vand. Og så kan du efterfølgende afveje spinaten, indtil mængden passer til opskriften 🙂
Virkelig lækker ret. Tusinde tak for en god opskrift. Det smagte forrygende, og jeg vil helt klart lave den igen.
Emily – Så dejligt at høre – tak for din tilbagemelding 🙂
Hej.
Hvor stor er det ovnfaste fad du bruger i opskriften?
Rigtig god ret 👍😀Jeg har tilføjet rå laks og lavet min egen bechamelsauce, da den opskrift du lagde op i min verden blev meget tynd. Men bortset fra det, så er det en super hverdagsret. Ungerne kalder den for “Hulk mad” hvilket får dem til at spise mere 😃👍😃
Jane – Hehe, ja det er nogle gange nok at finde på sjove navne til maden, og så bliver der spist meget mere 😀
Hej,
Super god lasagne. Jeg forsøgte mig med færdig morneysauce og tilføjede også fetaost. Tak for en nem og god opskrift.
Gad vide om den færdige lasagne kan fryses, når mu den er lavet med frossen spinat- jeg forsøger 🤔
Malene – Det lyder superlækkert. Og jeg er helt sikker på, at den færdige lasagne kan fryses 😀
Hej
Hvor stort er det ovnfaste fad du bruger i opskriften.
Og hvor mange lag er der i din lasange.
Hvilken frossen spinat bruger du
Hvor købes den
3 på en gang 😁🙂
Hülya – Haha, hold da op en omgang 🙂
Mit ovnfaste fad er ca 20 x 25 cm eller deromkring 🙂
Jeg lægger 4 lasagneplader i hvert lag, så med 16 plader giver det 4 lag, men det er nu ikke så vigtigt. Man kan også have 3 lag med 5 plader i hver eller 5 lag med 3 plader i hver 🙂
Jeg kan desværre ikke huske, hvilket mærke frossen spinat, jeg bruger, for det skifter. Jeg køber bare den slags frossen, hakket spinat, som de nu har i den butik, hvor jeg handler. De fleste butikker har kun en slags, og så køber jeg den 🙂
Jeg håber, at du får lavet en rigtig god lasagne 🙂
Bemærk at spinat ikke må genopvarmes.
Bente – Det er efterhånden ved at være en “gammel skrøne”, at spinat, persille og lignende ikke må genopvarmes 🙂 Det lærte jeg, da jeg havde råvarekendskab under min studietid, ligesom man kan læse det samme på forskellige, officielle hjemmesider, bl.a hos Fødevarestyrelsen. Der er dog visse regler, som man altid skal holde sig til –
“Der er ingen risiko ved genopvarme spinat eller persille, hvis grøntsagerne inden kogning, bagning eller stegning er blevet vasket grundigt af, og madresterne efter middagen er blevet korrekt nedkølet”.
Hvor meget mornaysauce skal man have, hvis msn køber det færdigt? 😁
Melanie – Du skal bruge 9-10 dl, så omkring 2 kartoner 😀 😀