De kødfri dage griber om sig. Hjemme spiser vi kødfrit 1-3 dage om ugen. Dog uden at der på nogen måde er restriktioner for, hvor mange dage vi SKAL have. Jeg er nemlig ikke så god til at overholde regler og når det kommer til mad, vil jeg hellere følge min lyst. Men når det drejer sig om en grøntsagslasagne, så er det altså ikke svært at få lyst til en kødfri dag. Den er virkelig lækker og i en absolut top 10, når det gælder vores vegetariske favoritter.
Andre skønne, kødfri lasagner >> Spinatlasagne I Tomatlasagne I Auberginelasagne
Lækker opskrift på grøntsagslasagne.
Man kan sagtens lave en lasagne uden kød ved at bruge nogle af de forskellige former for køderstatninger, som man kan finde i supermarkederne. Men nu er både Morten og jeg ret glade for grøntsager i forvejen. Derfor foretrækker jeg i stedet at lave en rigtig god og fyldig grøntsagssauce med bl.a. squash gulerødder og aubergine.
Bryder man sig nu ikke om aubergine, så kan den sagtens udelades og eksempelvis erstattes af hakkede champignons. Og selvfølgelig kan man også supplere eller erstatte grøntsagerne i nedenstående opskrift med andre slags. Men prøv evt med aubergine alligevel. En aubergine smager ikke af ret meget men er god til at suge smag fra de andre ingredienser. Og så er den altså medvirkende til at give en rigtig god og fyldig konsistens til saucen.
Tip! Se mine bedste tips til en smovset og lækker grøntsagslasagne under opskriften.
Grøntsagslasagne (vegetarisk)
Ingredienser
- 2 spsk olie
- 2 stk løg
- 2 fed hvidløg
- 100 gr gulerødder
- 1 stk squash (ca. 150-200 gr)
- 1 stk aubergine
- 2 ds hakkede tomater
- 2 dl grøntsagsbouillon (evt 2 dl vand + ½ bouillonterning)
- 3 tsk tørret basilikum
- 2 tsk paprika
- 2 spsk sød chilisauce (kan udelades)
- salt og peber
Bechamelsauce
- 40 gr smør
- 4 spsk hvedemel
- 5 dl mælk
- 1 tsk muskatnød (revet)
Desuden
- 250 gr friske lasagneplader (eller 12-16 stk tørrede lasagneplader)
- 100 gr revet ost
Fremgangsmåde
- Opvarm olien i en stor gryde.
- Pil og hak løg og hvidløg og sauter dem i den varme olie, til de bliver klare.
- Skræl gulerødderne. Skyl squashen og auberginen. Riv grøntsagerne groft på et rivejern og sauter dem i gryden i 2-3 minutter.
- Tilsæt hakkede tomater, bouillon eller vand + ½ bouillonterning, krydderier og chilisauce til gryden.
- Bring saucen i kog ved svag varme under låg og lad den simre i ca 10 minutter men gerne længere, til den bliver tyk og lækker. Smag til med salt og peber.
Bechamelsauce.
- Smelt smørret i en gryde og tilsæt melet. Hæld mælken i gryden og pisk godt, så evt. klumper forsvinder.
- Bring gryden i kog og lad saucen koge igennem i et par minutter, til den tykner.
- Smag saucen til med revet muskatnød, salt og peber.
- Læg et lag lasagneplader i bunden af et ildfast fad. Fordel et lag tomatsauce ovenpå lasagnepladerne og så bechamelsauce. Læg herefter skiftevis lasagneplader, sauce og bechamel i lag og slut med et lag bechamel. Drys med revet ost på toppen.
- Tænd ovnen og bag lasagnen i ovnen ved 200 °C (varmluft) i 30 minutter, indtil den er gylden på overfladen.
- Lad gerne lasagnen hvile i 5-10 minutter, inden den skæres ud. Så får den tid til at sætte sig og bliver mere skærefast.
Smovset og lækker lasagne.
For at gøre grøntsagslasagnen så smovset og lækker som muligt bruger jeg bechamelsauce udover grøntsagssaucen. Man kan dog sagtens nøjes med grøntsagssauce – begge dele smager godt. Men jeg synes, at bechamel hører sig til i en rigtig lasagne. Og bare fordi denne her er uden kød, behøver den jo ikke være kedelig. Faktisk vil jeg vove den påstand, at hvis ikke man afslører det, så er der en hel del mennesker, som aldrig vil opdage, at de sidder og spiser en lasagne, som slet ikke indeholder kød.
Alt i alt en helt oplagt måde at få endnu mere grønt ind i hverdagen på. Og har man at gøre med små grøntsagsskeptikere, kan man nemt og hurtigt skrælle det yderste grønne lag af squashen, inden man river den. Så er det faktisk umuligt at spotte noget som helst grønt i saucen.
Super lækker og velsmagende lasagne 😊
Sandra – Hvor er det bare dejligt at høre. Herhjemme er grøntsags-lasagnen også lynhurtigt gået hen og blevet en rigtig favorit 🙂
Virkelig lækker. Kan man lave den aftenen før, og så tilberede den aftenen efter? Eller er det bedre at man tilbereder den, og bare varmer den dagen efter? 😊
Michelle – Du kan vælge at gøre begge dele. Dog skal man være opmærksom på, at bagetiden formentlig forlænges, når lasagnen er iskold og kommer direkte fra køleskabet og i ovnen 😀
Så lækker! – skal bestemt laves igen 🙂
Wendy – Hvor er det bare dejligt at høre – den er også et hit herhjemme 😀
Hej Anne-Kathrine.
Jeg er lige blevet vegetar. Jeg synes virkelig at du forklare det helt vildt godt og forståeligt. Når jeg sidder og ikke kan finde noget at spise finder jeg hyrdigt computeren frem og finder denne lækker lasagne som alle kan lide.
Jeg kom til at skrive hurtigt forkert det var sikkert mine “hurtige” fingre.
Første gang jeg prøver en af dine opskrifter… og absolut ikke sidste gang.
Ændrede dog på grøntsagerne. Brugte rødbeder, spidskål og gulerødder. Det var hbad jeg havde… smagte super godt
Tenna – Uhh, det lyder også godt – dejligt at det blev en succes. Opskrifter skal jo blot ses som vejledning 😀 😀
Ida – Uhhh hvor er det bare dejligt at høre, at lasagnen er en succes. Herhjemme er den også altid et hit – lækker og dejligt mættende 🙂
Dejlige opskrifter du har på din blok.
Det eneste jeg mangler er kalorier pr. person. Når man gerne vil tabe sig, søger man efter gode mættende retter med et okay kalorie antal.
Tak for ellers dejlige opskrifter. 😜
Wickie – Dejligt at høre, at du kan lide mine opskrifter 🙂 Min blog er en hverdagsblog med hverdagsopskrifter – ikke særlige slankeopskrifter, men bare helt almindelige opskrifter til hverdag, hvis man hverken skal tabe sig eller tage på. Da jeg ikke selv kalorieberegner min mad og min blog ikke er en sundhedsblog, har jeg valgt, at jeg ikke vil kalorieberegne hver enkelt opskrift. Jeg har næsten 2000 opskrifter, så det vil være et kæmpe arbejde. Og mange af dem vil måske/måske ikke slet ikke være egnet til et vægttabsforløb, så jeg kan risikere, at det vil være skønne, spildte kræfter 🙂 Men jeg kan anbefale Appen Myfitnesspal, hvis du selv vil taste nogle af opskrifterne ind og udregne kalorierne 🙂
Endnu en virkelig velsmagende opskrift😋 Jeg lavede grøntsagsblandingen om morgen, lod den simre ca en time, hvorefter den kom på køl til om aftenen. Jeg havde ingen chilisauce, men tilsatte i stedet en smule balsamisk eddike.
Bechamelsauce lavede jeg ikke, men brugte en øko mornaysauce fra Brugsen.
Helt sikkert en lasagne jeg vil servere både til hverdag og fest.
Tak😊
Tanja – Tusind tak for din tilbagemelding. Dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften – det lyder lækkert med dine ændringer 😀
Den ser virkelig lækker ud, glæder mig til at lave den 🤤
Hvad er størrelsen din på ovnfast fad? Og hvor mange lag, har du lavet her? 😁
Rabia – Tusind tak 😀 Jeg har brugt et fad på ca 20 x 25 cm og jeg mener at kunne huske, at jeg har 4 lag. Det kan dog være, at det kun var 3 lag 😀
Kan den fryses ned?
Lone – Ja, det kan den sagtens 😀
Hej. God opskrift men blev desværre ret ked af tiden. Der står samlet 1 time. Men der anbefales 30 min i ovn og 30 min på komfuret. Herudover 5-10 min hviletid og herudover tid til at skære grøntsager osv. Det gav desværre en del travlhed i køkkenet når anden tid var tiltænkt.
Susanne – Ja, det kan jeg da godt se. Der har lige sneget sig en tastefejl ind i opskriften, når det kommer til kogetiden på tomatsaucen – der skulle have stået 10 minutter. Det beklager jeg. Jeg har nu rettet i opskriften, og desuden lagt lidt ekstra tid til den samlede arbejdstid, så nu burde man kunne nå det hele på den angivne tid 😀
Jeg har efterhånden prøvet mange forskellige lasagner uden kød, men den her er da ultimativt den lækreste, mest velsmagende og saftigste jeg nogensinde har smagt 🤤😍
Tusind tak for opskriften 😃
Mia – Tusind tak for din søde hilsen 😀
Kære Anne-Kathrine
Jeg er virkelig forundret over hvor god din vegetarlasagne-opskrift er. Jeg havde bestemt ikke regnet med, at den ville kunne konkurrere med kødlasagnen i smag – men det kan den! Når jeg laver kødlasagne serverer jeg gerne en grøn salat til… hvad vil du anbefale at man serverer med en vegetarlasagne? Måske er jeg bare for vant til kød, men jeg synes jo at med en vegetarlasagne har man fået rigeligt af grønt.
Børge – Hvor er det bare dejligt at høre, at min vegetarlasagne er blevet en succes 🙂 Mht. det grønne, så tænker jeg egentlig, at man stadig kan servere en grøn salat ved siden af – selvom du har helt ret i, at man i så fald ikke ligefrem går ned på grøntsager 🙂 Alternativet kunne være nogle bagte rodfrugter, en tomatsalat med feta, hele bagte hvidløg eller bare et godt stykke brød 🙂
Synes man bliver vildledt i forhold til tiden – der står samlet tid 1 time, men den skal simre i 30 min og bages i 30 min og så kommer der jo snitning og rivning og samling indover. Min tidsplan er i hvert fald skredet!
Vi kommer nok aldrig til at spise kødlasagne igen. Jeg putter nogle grofthakkede nødder i også. Det smager fantastisk 🙂
Anja – Tak for tippet med nødder – det lyder godt 😀
Rigtig lækker lasagne. Jeg puttede også hvidløg i. Mine børn var også vide med den.
Line – Hvor er det bare dejligt at høre 🙂 Grøntsagslasagnen er altså også en af mine allermest populære vegetaropskrifter 😀
En rigtig god start opskrift, til ældre som mig ,der gerne ville kunne lave lækker mad til hele familien (min svigerdatter er vegetar), når der er hygge middag eller lignende.
Det er et hit hos alle og vælges gerne til måneds madplanen herhjemme.
Vi putter så lidt chili krydderi i, men det er så også det eneste.
Der bliver altid lavet grønsags lasagne til 2 dage og det er mindst lige så lækkert dagen efter.
👍 super god og nem
Birgit – Hvor er det dejligt at høre – tak 😀
Skal prøve den i dag, men skal man tilsætte ekstra vand hvis man bruger tørre lasagneplader? De suger jo en del i forhold til de friske.
Tine – Jeg har lavet lasagnen både med tørrede og friske lasagneplader, og jeg har aldrig oplevet problemer. Lasagnen bliver fin og skærefast. Men du kan evt. tilsætte lidt ekstra vand eller hakkede tomater, hvis du gerne vil have en lasagne, der er lidt mere til den fugtige side 😀 😀