Auberginelasagne. Nem, simpel og superlækker aftensmad, som kan trylles frem i løbet af ganske kort tid. Og så er det altså rigtig sommermad, også selvom man sagtens kan lave det om vinteren.
Den bedste auberginelasagne.
Jeg har et eller andet med auberginer, både grillede auberginer, sprødstegte auberginer og i diverse ovnretter. Og jeg får gerne aubergine mindst et par gange, når vi er i USA. Der kan jeg nemlig få en skøn eggplant parmigiana (en kødfri variant over chicken parmigiana) på stort set alle italienske restauranter.
Denne her auberginelasagne, som jeg har valgt at kalde den, er således inspireret af den amerikanske eggplant parmigiana. Men i en meget nemmere, mere simpel og ikke mindst sundere udgave. Jeg har nemlig droppet at panere og stege aubergineskiverne i olie.
Ingen tvivl om, at originalen smager skønt, men auberginer kan altså virkelig suge noget olie til sig. Derfor lægger jeg som regel i stedet aubergineskiverne på en bageplade og bager dem møre i ovnen. Man kan pensle auberginerne med lidt olie, hvis man synes. Men uanset hvad så er det i hvert fald både nemmere og sundere at bruge ovnen.
>> Se også min bedste opskrift på en skøn og smovset grøntsagslasagne lige her.
Hjemmelavet eller færdigkøbt tomatsauce.
Hvis man har travlt, så kan man evt bruge 2 glas færdiglavet tomatsauce i stedet for at lave saucen selv. Men det tager nu ikke mange minutter at koge sin egen sauce. Og da der i forvejen er tale om ret simpel aftensmad, så vil jeg til enhver tid anbefale, at man laver saucen selv.
Hører man til de heldige, som har et drivhus og måske ovenikøbet har tomater i drivhuset, så er det bare endnu en grund til at lave saucen selv. I hvert fald hvis man har sået mange tomater. Tomaterne har det med at blive modne nogenlunde samtidigt. Og så kan det indimellem knibe med at få dem alle spist.
Jeg vil derfor foreslå, at man plukker en masse tomater og laver en ordentlig portion hjemmelavet tomatsauce. Tomatsaucen kan fryses ned i passende portioner og gemmes i laaaaang tid. Og så er der til både pizzaer, pastaretter og skønne auberginelasagner langt hen på vinteren.
Auberginelasagne med tomat og ost
Ingredienser
- 2 auberginer
- 1 spsk olie
- 2 fed hvidløg (hakkede)
- 1 løg (hakket)
- 5 dl passata tomater (blendede tomater)
- 1 ds hakkede tomater
- 2 tsk tørret basilikum
- 1 tsk sukker
- 150 gr revet ost
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skær auberginerne i tynde skiver, læg dem på en bageplade og drys med salt.
- Bag auberginerne ved 200 °C (varmluft) i ca 10 minutter, til de er bløde.
- Opvarm olien i en gryde og sauter hvidløg og løg heri. Tilsæt passata tomater, hakkede tomater og basilikum og lad saucen simre i 10-15 minutter. Smag til med sukker, salt og peber.
- Læg aubergineskiver i bunden af et ildfast fad (ca 20 x 25 cm). Kom tomatsauce på auberginerne og drys med revet ost. Fortsæt med auberginer, tomatsauce og ost og slut med revet ost på toppen.
- Bag auberginelasagnen ved 200 °C (varmluft) i ca 25 minutter til osten er gylden. Lad gerne lasagnen hvile i 5 minutter inden servering – så bliver det nemmere at skære pæne stykker.
- Server auberginelasagnen med friskkogt pasta, hvidløgsbrød og salat.
- Evt. rester kan holde sig på køl i 3-4 dage. Lasagnen kan også fryses.
Noter til opskriften.
Passata tomater er blendede tomater, som findes på karton eller flaske i stort set alle supermarkeder. De står som regel sammen med de øvrige tomatprodukter. Passata tomater giver en lækker og cremet sauce, men kan man ikke skaffe passata tomater, så brug en ekstra dåse hakkede tomater. Giv evt. de hakkede tomater en hurtig tur med stavblenderen. Så bliver det nærmest til passata tomater.Lækker vegetarret.
Auberginelasagnen er kødfri, men der sker altså et eller andet med auberginer, når de tilberedes. Auberginerne giver en god fylde og et lækkert “bid” til retten. Og kombineret med den krydrede tomatsauce og osten synes jeg absolut ikke, at lasagnen mangler kød. Især det sprøde, gratinerede ostelag på toppen af lasagnen er meget lækkert.
Jeg serverer desuden en stor portion friskkogt pasta samt hvidløgsbrød og salat til lasagnen. På trods af navnet indeholder lasagnen jo ikke pasta. Og jeg lover, at herhjemme er der ingen, der går sultne fra bordet. Tværtimod har Morten vist fået en ny favorit, når det kommer til vegetarretterne. Også selvom han stadig snakker om de skønne squashfrikadeller, som vi fik i sidste uge.
Parmigiana er en af de ting jeg ofte bestiller, også i Italien, men jeg har aldrig oplevet, at der var kød i, kun aubergine, tomat og masser af ost 😛
Jenny – Nej, jeg har også kun fået det i vegetarversionen ligesom denne her 😀
Hej. Først tak for alle dine lækre opskrifter der er et lækkert inspirations indput til mig😊 Dine opskrifter er nemme og skønne sat op👌🏻
I aften skal jeg prøve at lave auberginelasangen🤔 Jeg overvejer at stege bacontern og komme ved og så koge pasta skruer og komme alt i fadet. Tror du det ville fungere?
Camilla – Tusind tak for din søde kommentarer til mine opskrifter 🙂 Mht. auberginelasagnen, så kan du sagtens tilsætte stegte bacontern til fadet. Jeg ville dog nok vælge at servere pastaen ved siden af, da auberginelasagnen bliver ret blød og “smovset” efter turen i ovnen. Dvs. at den nærmest fungerer som en form for “sauce”, som man hælder ud over og serverer til pastaen 🙂 Jeg kan desuden anbefale hvidløgsflutes ved siden af 😀
Smager fantastisk ☺️Jeg udvander min aubergine (med salt) inden de kommer i oven 🤫giver en mere lækker aubergine smag 👌
Raffi – Jeg drysser som regel skiverne med salt, og lader dem stå på bagepladen og trække i ca 15-30 minutter. Derefter dupper jeg dem tørre med et stykke køkkenrulle og smider hele herligheden i ovnen 😀