Laks er sundt og spinat er sundt. Både laks og spinat forhandles de fleste steder og kan købes hele året og så er laks og spinat bare et super godt match. Der er med andre ord ikke ret mange undskyldninger for ikke at bruge de to lækre råvarer i madlavningen og det kunne fx være i en tærte med laks og spinat a la denne her, som Morten og jeg fik til aftensmad forleden aften.
Tærten kan både laves med røget laks og med frisk laks – rent smagsmæssigt bidrager den røgede laks selvfølgelig med lidt mere og tilføjer en let “røget” smag til fyldet, men konsistensmæssigt er der ikke den store forskel på den røgede og den friske variant, når først laksen har været i ovnen. Jeg køber gerne et par laksefilet’er, som jeg selv skærer i mundrette tern. Når først skindet er fjernet med en skarp kniv, tager det ikke mange minutter at skære sådan et par stykker lækker fisk i tern og så ved man, hvilket udgangspunkt man har at forholde sig til det. I det hele taget foretrækker jeg til enhver tid selv at skære såvel kød, som fisk og kylling ud fra større stykker, fremfor at købe det der allerede er skåret i tern eller strimler.
Til gengæld varierer det lidt, hvorvidt jeg laver tærtebunden selv eller køber en færdiglavet i supermarkedet. Nedenstående grove tærtebund er faktisk super nem at lave, fordi den samles med vand, modsat en traditionel mørdejsbund som samles med koldt smør, men som udgangspunkt er en købt tærtebund jo bedre end ingen tærtebund. Foretrækker man den traditionelle mørdejsbund, så kan jeg anbefale denne her opskrift, som er virkelig lækker – den findes også i en grovere udgave med grahamsmel lige her, men skal det være nemt, kan jeg virkelig anbefale nedenstående – den er desuden lidt sundere end den traditionelle, smørbagte mørdejsudgave.
Jeg brugte frossen spinat til tærten, for jeg havde en halv posefuld liggende, efter at vi for nyligt fik denne her skønne spinatlasagne med bechamelsauce til aftensmad. Faktisk kan man også sagtens tilføje laks i tern til lasagnen, så får man den lækreste lasagne med laks og spinat – det skal vi vist snart have på menuen igen herhjemme. Og apropos spinat, så kan man selvfølgelig bruge frisk spinat i stedet for frossen – husk bare, at der skal bruges temmelig meget og selvom en stor pose ser ud af en hel del, så fylder spinaten faktisk ikke ret meget, når først den er blevet svitset i en gryde og er faldet sammen. Jeg bliver i hvert fald lige overrasket hver gang, når jeg står med en lille morgenmads-skålfuld dampet spinat, efter at have hældt en portion svarende til fyldet i en god, stor hovedpude ned i gryden 😉
Tærten blev serveret med en stor skålfuld lækker, blandet salat og lidt feta i tern på toppen. Desuden lavede jeg en hjemmelavet krydderurte-dressing med creme fraiche, citron og masser af dild og purløg, som vi spiste ovenpå salaten og som smagsmæssigt passede noget så fint sammen med den lækre laks. Resten af tærten har jeg fået til frokost i de sidste par dage, ligesom også Morten havde et stykke med på arbejde forleden dag, og den fungerer faktisk lige så godt kold, som når den er varm. Eventuelle rester er derfor helst bestemt noget, som man godt kan se frem til.
Tærte med laks og spinat
Ingredienser
Tærtebund
- 75 gr fuldkornshvedemel (eller grahamsmel)
- 150 gr hvedemel
- 1 tsk salt (jeg bruger groft salt)
- 2 spsk olie
- 1,5 dl vand
Tærtefyld
- 500 gr hakket spinat (optøet)
- 5 stk æg
- 2 dl creme fraiche
- 2 spsk citronsaft
- 0,5 tsk revet muskatnød
- 100 gr revet ost
- 250 gr fersk laks (skåret i tern)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Kom fuldkornsmel og hvedemel i en skål sammen med salt og olie.
- Tilsæt vand lidt ad gangen og saml dejen samles til en fast kugle. Måske skal alt vandet ikke bruges.
- Udrul dejen tyndt på et meldrysset bord og kom den i en tærteform (ca 22 cm i diameter).
- Prik dejen jævnt med en gaffel og stil tærtebunden til side. Den behøver ikke forbagning.
- Sørg for at så meget væde som muligt er presset ud af spinaten – ellers vil væden gøre tærtebunden blød under bagningen.
- Bland spinat, æg, creme fraiche, muskat, citronsaft, salt og peber og halvdelen af osten og hæld spinatfyldet i tærtebunden.
- Fordel laksestykkerne ovenpå spinatfyldet og pres dem let ned. Drys resten af osten på tærten.
- Bag tærten ved 190 °C (varmluft) i ca. 30 min, til den er gylden på toppen og æggemassen er stivnet.
- Server med blandet salat og dressing.
Din tærte er meget dejlig. Jeg frøs resten ned i pæne lagkagestykker og har stadig to tilbage. Det er let at snuppe ét og varme det i min combiovn, så det bliver sprødt. Hurtig aftensmad med en klat creme fraiche og salat til.
Elsebeth – Uhhh det lyder godt – lækkert med lidt nem aftensmad, hvis der er travlt med juleforberedelserne 😀
Det var ikke lige vores kop the. Bunden smagte ikke særlig godt og derudover kunne man kun smage spinat.
Gertrud – Det var da ærgerligt, jeg har ellers fået meget ros for tærten, men smag og behag er jo heldigvis forskellig 🙂
Håber, at der måske er andre af mine opskrifter, som I kan få glæde af i stedet 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine