Egentlig er jeg lige kommet hjem fra skole. Efter en dejlig lang gåtur med Villy har jeg nu tændt et par stearinlys og gjort klar med en kandefuld frisklavet te og et par af de gode hjemmelavede brunkager, som jeg har bagt sammen med min mor. Om lidt vil jeg nyde, hvordan mørket langsomt falder på, eftermiddagen går over i aften og alle de mange lyskæder i haverne og foran husene langsomt begynder at tændes. Alligevel vil jeg gerne lige dele denne her opskrift med Jer, inden jeg synker helt ned i sofaen med min tekop og min slumrende hund. Også selvom den er på noget så simpelt som en porretærte med bacon.
For uanset hvor glad jeg er for jul og alt hvad dertil hører, så skal der altså også være tidspunkter i løbet af december, hvor vi spiser noget, som absolut intet har med jul at gøre. Noget som ikke ligger alt for tungt og indeholder alt for meget kød, for det mangler vi absolut ikke igennem en lang julemåned. Men også meget gerne noget, som hverken indeholder “julede” eller “varme” krydderier.
Forleden aften blev dette “noget” denne her lækre porretærte med bacon og tomatskiver og det var simpelthen lige hvad vi trængte til. En tærte med porrer er som sagt ikke på nogen måde raketvidenskab. Men set i lyset af de mange timer, som vi danskere tilbringer i køkkenet med at stege, brase og bage den næste måneds tid, så gør det absolut ikke noget, at det går lidt nemt engang imellem.
Skal det være endnu nemmere, kan man jo bruge en færdiglavet tærtedej. Men nedenstående opskrift tager nu ikke mange minutter at ælte sammen. Fyldet kan desuden udskiftes med broccoli, svampe eller lign, hvis man ikke bryder sig porrer eller rent tilfældigvis har ingredienser liggende i køleskabet, som bare venter på at komme i en tærte.
Porretærte med bacon
Ingredienser
Tærtebund
- 175 gr hvedemel
- 100 gr smør (koldt)
- 1 tsk salt (jeg bruger groft salt)
- 0,25 dl vand
Tærtefyld
- 2 stk porre
- 100 gr bacon i tern
- 5 stk æg
- 2,5 dl creme fraiche
- 1 stk tomat (skåret i skiver)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Kom melet i en skål og smuldr smørret i melet. Tilsæt salt og saml dejen med vandet.
- Rul dejen ud og læg den i et tærtefad (ca. 24 cm). Prik tærtebunden med en gaffel.
- Rens porrerne og skær den i tynde ringe. Fordel ringene i tærtebunden.
- Steg bacon sprødt på en pande og fordel det ovenpå porrerne.
- Pisk æg, creme fraiche, salt og peber sammen og hæld æggemassen i tærten. Fordel tomatskiverne øverst.
- Bag tærten ved 190 °C (varmluft) i ca. 30 minutter, til den er gylden og æggemassen stivnet.
- Server tærten varm eller lun med salat til.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Tærten kan desuden fryses.
Hej ?
Rigtig god tærte, i stedetfor mælk brugte jeg hytteost da jeg havde noget som skulle bruges ??
Anne-Marie – Uhhh, det lyder ellers godt – jeg bruger også gerne creme fraiche, når jeg laver tærter 😀
Tærten er bare så nem og lækker, vi har efterhånden fået den mange gange herhjemme
Mette – Den er nemlig både nem og lækker, vi er også ret så glade for den herhjemme hos os 😀
Bruger altid hytteost, når jeg bager tærte.
250g. mager hytteost passer til 8-10 æg.
Fyldet er mindre vådt og dejen bliver sprød.
Vibeke – Altså til selve æggefyldet? Jeg har vist prøvet det et par gange, men det er slet ikke noget, som jeg har gjort det så meget i så tak for tippet 😀
En meget anderledes opskrift på tærte….. Ingen for bagning ? Ingen opbevaring i køleskab ? Rå porre direkte på tærtebund?
Jeg lavede den igår, og resultatet var en meget tør, nærmest uspiselig tærtebund. ?
Thomas – Æv, det var da ærgerligt at høre. Hvis vi lige skal tage den fra toppen –
Ingen forbagning? Nej, jeg vælger indimellem at springe forbagningen over, hvis ikke jeg har at gøre med meget “vådt” eller vandholdigt tærtefyld. En forbagning sikrer en sprød tærtebund, hvis fyldet er meget vådt, men eftersom din tærte endte med at være tør, tror jeg ikke, at en forbagning kunne have ændret på resultatet. Tværtimod måske.
Ingen opbevaring i køleskab? Nej, man vælger som regel at lægge mørdejen i køleskabet i ca 30 minutter, fordi det ellers stort set er umuligt at udrulle den meget smørholdige dej, uden at den hænger fast i bordet eller smuldrer. Denne her dej er dog lavet med henblik på, at det skal kunne gå lidt hurtigt og kan derfor udrulles lige så snart den er samlet. Jeg synes ikke, at den færdige tærtebund bliver hverken tør eller kedelig, men smag og behag er jo forskellig, og man kan vælge en opskrift med lidt mindre mel, mere fedtstof og 1 æg, som så skal hvile på køl inden udrulning. Jeg tænker måske, at det kunne være en mulighed for dig til næste gang.
Rå porre direkte på tærtebund? Jeps, det gør jeg stort set altid, når jeg laver tærter og det er det samme med broccoli, gulerod, løg osv osv. Er man bange for, at fyldet skal afgive for meget væde under bagningen, så kan man selvfølgelig vælge at sautere det på panden først, men det er mest for at undgå en våd og blød tærtebund. Eftersom din tærtebund var tør, tænker jeg heller ikke, at en sautering af porrerne kunne have gjort den store forskel.
Håber, at det var svar på dine spørgsmål 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
For mig tager det noget længere tid end 30 minutter at få æggemassen til at stivne. Hvad kan det skyldes – og hvad kan jeg gøre for at imødekomme problemet? 🙂
Jannie – Det kan skyldes en hel del forskellige ting. For det første, så afgiver både porrer og tomater væde under bagningen, hvilket også er medvirkende til, at æggemassen er lidt længere tid om at stivne. Hos mig går der ca 30 minutter, men der kan jo være små forskelle på vandindholdet i grønsagerne. Du kan dog vælge at droppe tomatskiverne på toppen – de afgiver en del væde 🙂
Derudover er der sjældent 2 ovne, der varmer ens, så det kan være, at min ovn bare varmer lidt hårdere end din og derfor er bagetiden hos mig kortere. Endelig kan det have noget at gøre med tykkelsen på tærten. Mine tærteforme har ikke så høj en kant, derfor er laget af æggemasse, der skal gennembages, i sagens natur heller ikke så tykt og så går det jo hurtigere, end hvis man skal have gennembagt en højere tærte med et tykkere lag æggemasse 😀
Rigtig dejlig tærte. Super at den er så nem at gå til. Ikke sidste gang jeg har lavet den.
Inger Marie – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Det her er en rigtig dejlig tærte som vi efterhånden har fået ret mange gange. Jeg har “tilladt” mig at variere fyldet lidt (alt afhængig af hvad jeg har i køleskabet) – f.eks. ferskrøget laks, broccoli, revet ost m.v. og den bliver altid mega fin. Tak for en god og versatil opskrift 🙂
Britt – Velbekomme. Dejligt at du kan bruge opskriften, og madlavning handler jo netop om ikke at lade sig begrænse af en opskrift, men i stedet at bruge sin fantasi og det man har i skabe, skuffer og på køl 😀
Hej Anne-Katrine
Jeg har prøvet den vidunderlige tærte med håndplukket porre og så endda med ost på toppen, det kan bare anbefales. Det smelter lækkert ned til det saftige fyld og den sprøde bund.
Tak for en lækker opskrift. Ha` en god dag
Lotte – Hej Lotte. Hvor er det bare dejligt at høre, at det blev en god tærte med saftigt fyld og sprød bund 🙂 Jeg har ikke slettet din kommentar, og jeg sletter generelt ikke kommentarer, men for at undgå “sjove” kommentarer fra diverse spasmagere, skolebørn der keder sig osv osv, så skal alle kommentarer godkendes af mig, før de bliver synlige her på siden. Og jeg sidder selvfølgelig ikke ved computeren og svarer på kommentarer i døgndrift, så indimellem når kommentarerne at ligge skjult i systemet i lidt tid, før jeg ser dem, godkender dem og svarer på dem 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Har du slettet min kommentar ?
Dårlig service