Jeg er normalt vild med grove og mørke boller med sej kerne og sprød overflade. Men når det kommer til fødselsdagsbollerne, som serveres med smør på til en kop varm kakao eller chokolade med flødeskum, så vil jeg allerhelst have en helt almindelig hvedebolle – gerne en rigtig god én af slagsen, for selvom der er gået mode i at bage sine egne koldthævede, grove boller og brød, så synes jeg ikke, at vi helt må glemme de hvide boller, som er blevet serveret til fødselsdage igennem rigtig mange år. Hvilket de i øvrigt fortsat gør i min familie.
Decideret fødselsdag var der nu ikke på programmet, da jeg bagte disse her boller forleden dag, men masser af regnvejr og efterår i luften, hvilket betød at der skulle varm chokolade med flødeskum til og så altså også boller med smør. Er der noget hyggeligere, end at skifte den sædvanlige kop kaffe eller te ud med en god, gammeldags kop varm chokolade en gang imellem? Chokoladen giver måske ikke varmen på helt samme måde som en rygende varm kop te, men den tilfredsstiller så sandelig sanserne på en anden måde og den tilfredshed og ro man opnår, efter at have drukket en stor kop varm chokolade, eller kakao, er noget af det bedste. Jeg tror, det er vores “hygge” sans, der bliver tilfredsstillet – hvorfor skulle varm chokolade ellers, udover fødselsdage, høre sig til efter snevejrs- og kælketure, efterårsture i skoven, på regnvejrsdage og efter julegaveindkøbene?
Selve bollerne er lavet lige ud ad landevejen og dejen kan enten røres sammen på en røremaskine eller æltes i hænderne. Det er lidt forskelligt, hvilken metode jeg bruger, for det er faktisk så nemt at lave dejen, at det ikke er altid, jeg føler for at stå med opvasken fra min køkkenmaskine.
Bollerne kan pensles med sammenpisket æg, inden de sættes i ovnen. Det gør jeg sjældent, men det giver nogle vældig fine, og ikke mindst blanke, fødselsdagsboller, som er ret pæne at sætte på bordet. Pensler man ikke med æg, ligner bollerne nok mere krydderboller, rent udseendemæssigt, og det kan jeg egentlig meget godt lide.
Når bollerne er bagt, kan de serveres med smør, som en hvilken som helst anden fødselsdagsbolle, eller de kan spises med ost og marmelade. Alternativt kan man give hver bolle en klat glasur, evt. farvet med lidt frugtfarve, hvis der er tale om fødselsdagsboller, som skal deles ud til vennerne i børnehaven eller skolen. Hvis bare bollerne er friskbagte, kan de sagtens spises uden smør, ost eller pålæg og navnlig børn går sjældent op i den slags – et lille flag og en klat glasur, som er med til at distancere bollerne fra de “almindelige”, så skal bollerne nok forsvinde som dug for solen og samtidig er der sparet en hel del på sukkeret sammenlignet med kager, slikposer og flødeboller, eller hvad man nu ellers kunne finde på et dele ud til kammeraterne.
Fødselsdagsboller.
12 store boller
75 gr smør
1 dl mælk
1½ dl vand
25 gr gær
1 tsk sukker
1 tsk salt
1 æg
ca. 500 gr hvedemel
Lun mælken, smelt smørret heri og tilsæt koldt vand, så mælkeblandingen bliver lillefingervarm. Opløs gæren heri og tilsæt sukker, salt og æg. Rør mel i blandingen og ælt til en blank og smidig dej. Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time. Slå dejen ned, form 12 fine boller og sæt dem på en bageplade. Lad bollerne hæve 30-45 minutter, til de har nået omtrent dobbelt størrelse. Bag bollerne ved 200 grader i 10-15 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad bollerne køle af på ovnristen.
Hej. Hvordan er bollerne dagen efter? 🙂
Lene – Jeg synes, bollerne er udemærkede dagen efter, men synes man, de er lidt kedelige, kan de jo lunes let i ovnen 🙂
Hej
Er langtidshævede fødselsdagsboller en mulighed?
Hvor lidt gær skal der til?
Skal der ændres ved andet?
Vi nyder dine opskrifter på de langtidshævede flûte, morgenboller og pizza, så langtidshævet er det bedste!
Linda – Jeg må nok indrømme, at jeg synes, det er synd at koldhæve fødselsdagsboller. Mest fordi at koldhævet brød og boller ofte kendetegnes ved sprød skorpe og sej krumme – lidt som vi kender det fra italiensk brød. Og som du selv skriver, så nyder I langtidshævet flute, morgenboller og pizza, men de er jo også alle en lidt anden brødtype end klassiske fødselsdagsboller. Jeg synes, at en fødselsdagsboller skal være en let og luftig tebolle, og det får man ikke, hvis man skærer ned på gær og hæver i længere tid.
Lidt irreterende når man skal lave boller til 24, følger opskriften til punkt og prikke, og der bliver 15.
Asger – Du skriver, at du har fulgt opskriften til punkt og prikke, men ikke noget om, hvorvidt du har fordoblet opskriften eller ej? Jeg deler altid dejen i 12 stykker, som efterfølgende formes til boller og hvis du har fået 15 boller ud af samme mængde dej, kan jeg ikke se problemet. Hvis du omvendt har fordoblet opskriften, så tror jeg problematikken skyldes, at du laver markant større boller end jeg – en fordoblet opskrift vil betyde, at der alene bliver brugt 1 kg hvedemel og ½ L væske udover de andre ingredienser og det vil svare til, at hver bolle vejer et pænt stykke over 100 gr. Sammenligner med med mængden af ingredienser og antallet af færdige boller, så ligner min opskrift mange andre bolle-opskrifter, som giver 10-12 stk. Jeg afvejer gerne dejen i stykker á ca 55-60 gr og former dem til boller. Bollerne vokser sig store og flotte, når de hæver og efterfølgende bages – der kan lige præcis være 12 boller på mine bageplader – faktisk vokser de ofte en smule sammen, så jeg synes ikke, at de skal være meget større, men smag og behag er jo forskellig 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Jeg har bagt disse boller før, og de var rigtig gode, nu vil jeg høre om jeg kan bage dem kun med hvid hvede, og de bliver lige så gode, eller der skal alm. hvedemel i også.
Venlig hilsen Helle
Helle – Jeg har ikke selv prøvet det, men ift hvad jeg har læst om hvid hvede, så burde det kunne erstatte alm. hvedemel, så jeg ville da bare kaste mig ud i det. Evt. starte med en 75-25 % fordeling af hvid hvede og hvedemel og hvis det bliver en succes, så gå hele vejen 😀
Hej
Bager du bollerne ved varmluft eller over/under varme?
Hanne – Jeg bager som regel altid ved over/under varme medmindre andet er angivet. Brød og boller bager jeg som regel ved over/under varme, da jeg synes, at varmluft har tendens til at udtørre brødet let under bagningen 😀