Vil du gerne lave en fin påskekage af den lidt nemmere slags, dvs. uden diverse mousser, cremer og marcipanovertræk, så kan du lave en citronkage med påskeæg. En klassisk skærekage, som de fleste kan lide, og som pyntes med glasur og små påskeæg på toppen. En virkelig fin kage, som nok skal skabe stemning på påskebordet, og så er sådan en svampet citronkage jo bare altid et hit.
>> Se også alle mine andre påskeopskrifter og ideer her.
Nem opskrift på citronkage med påskeæg.
Jeg elsker citronkage, og jeg vil skynde mig at påpege, at jeg både bager og spiser citronkager hele året. Ikke kun til påske. Den saftige og svampede, sød-syrlige kage er altså bare eminent god. Og kommer vi ind på en kaffebar, hvor de har citronkage, så skal jeg med garanti have et stykke.
Det er naturligvis ikke raketvidenskab at pynte en kage med glasur og påskeæg for at gøre den lidt ekstra festlig. Og du kan i sagens natur vælge at pynte hvilken som helst skærekage med glasur og påskeæg. Men for mig er lige præcis en citronkage med påskeæg ekstra oplagt til påske, fordi den syrlige kage også er lidt forårsagtig. Og så er den dejlig nem at lave.
Vil du gøre påsketemaet endnu mere udpræget, så kan du placere små kyllinger i den våde glasur udover påskeæg. Enten kyllinger af slik eller de småbitte kyllinger med gule “fjer”, som var klistret fast som pynt på chokolade-påskeægget, da jeg var barn. Du kan også farve glasuren gul ved at tilsætte lidt gul konditor- eller pastafarve. Men jeg må nu indrømme, at jeg er mest til det mere simple udseende med hvid glasur og pastelfarvede marcipanæg. Du kan i øvrigt se flere tips til kagen under opskriften.
Tip! Se mine bedste tips til citronkage med påskeæg under opskriften.
Citronkage med påskeæg
Ingredienser
- 200 gr sukker
- 3 stk æg
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 stk usprøjtet citron (revet skal og saft)
- 1 tsk bagepulver
- 200 gr hvedemel
- 150 gr smør (smeltet og afkølet)
- 1 dl mælk
Desuden
- 100 gr flormelis
- 100 gr små påskeæg
Fremgangsmåde
- Kom sukker og æg i en skål og pisk det lyst og skummende.
- Tilsæt vaniljesukker, revet citronskal og 0,25 dl citronsaft (resten gemmes til glasur).
- Bland bagepulver og hvedemel sammen og kom det i dejen sammen med smeltet smør og mælk. Rør forsigtigt dejen sammen, så luften ikke slås ud.
- Fordel dejen i en smurt brødform (ca. 1,25 L).
- Bag kagen ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca. 50-60 minutter, indtil den er gennembagt. Tjek evt. ved at stikke et træspyd i midten af kagen.
- Lad kagen afkøle i formen i ca. 30 minutter. Vip den herefter ud på bageristen og lad den afkøle helt.
Glasur.
- Rør flormelis og ca 2 spsk citronsaft sammen til en tyk glasur. Den skal være så tyk, at den ikke løber ned af kagen. Er der ikke helt citronsaft nok, så kan der suppleres med lidt vand.
- Fordel glasuren på den afkølede kage. Pynt med små påskeæg og evt. lidt citronmelisse-blade på toppen.
- Kagen kan holde sig frisk og svampet i 2-3 dage, hvis den pakkes godt ind. Den kan desuden fryses – dog bedst uden glasur.
Noter til opskriften.
Det smeltede smør skal helst være nogenlunde afkølet (lunken), når det blandes i dejen. Ellers kan man risikere, at smørret stivner i den koldere dej, og dejen skiller eller “gryner”. Jeg har brugt mini fugleæg med marcipan til pynt på kagen, men du bruger selvfølgelig bare den slags påskeæg, du har lyst til. Resten af året kan kagen pyntes med revet citronskal, krymmel eller lignende. Tilføj et par dråber gul farve til glasuren, hvis du ønsker gul glasur.Tips til opskriften.
Jeg synes, det ser rigtig fint ud at pynte kagen med påskeæg, men du kan selvfølgelig bage citronkage hele året, og bare pynte den på en lidt anden måde. Egentlig kan du jo bare nøjes med glasur, men skal der alligevel lidt ekstra til, så kan lidt revet citronskal eller krymmel fint bruges. Friske hindbær eller blåbær er også lækkert. Skal der ekstra knald på farven på glasuren, så kan du tilsætte et par dråber gul konditorfarve.
Se også – Påske islagkage I Påske cheesecake I Citron cheesecake
Hvis du erstatter revet citronskal og citronsaft med skal og saft fra en (usprøjtet) appelsin, så kan du lave en virkelig lækker appelsinkage. Kom evt. lidt hakket chokolade i dejen. Chokolade og appelsin er et fantastisk match.
Den her opskrift passer til en bageform på ca 1,25 L. Min form er ret smal, kun omkring 8 cm, men til gengæld ca. 26 cm lang, hvilket giver nogle fine og smalle skiver kage med en god højde. Bruger du en større form – eller måske bare bredere – så kan det være en idé at lave 1,5 portion dej, så kagen stadig får en fin højde.