Jeg har ikke spor imod en portion havregrød til morgenmad. Især om vinteren og efteråret er det rart med varm morgenmad, som lægger en god bund og holder mig mæt i lang tid. Men selvom vi begge er glade for havregrød herhjemme, så sker der jo ikke noget ved at pifte den lidt op engang imellem. Især hvis man ikke går på kompromis med sundheden og mætheden, hvilket denne her morgenmadscrumble, som vi spiser med jævne mellemrum, et rigtig fint eksempel på.
Morgenmadscrumblen består i al sin enkelthed af frugt, havregryn, yoghurt og mandler og i virkeligheden lyder det måske nok som starten på en helt traditionel morgenmad. Men når man blander omtalte ingredienser og bager dem i ovnen, så forvandler de sig til den skønneste, varme morgenmad, der mest af alt minder om en klassiker fra kage- og dessertkøkkenet, nemlig en crumble.
Denne her crumble er lavet med æbler og derfor har jeg også tilføjet kanel. Man kan sagtens bruge andre former for frugt, fx pærer, blommer eller rabarber og så kan man justere krydringen, så den passer til den frugt, der bruges. Sødmen stammer udelukkende fra bananer og derfor er det en god idé, at bruge bananer som er godt modne. Vil man alligevel gerne have tilføjet lidt mere sødme, så kan jeg anbefale af udskifte yoghurt naturel med vanille yoghurt.
Det er klart, at det tager en smule længere tid at tilberede en morgenmadscrumble, end at gribe en skive knækbrød på vej ud ad døren. Og det er måske også mere nærliggende at spise crumble til morgenmad i weekenden, hvor de fleste af os typisk har lidt mere tid og sidder længere over morgenbordet. Synes man alligevel, at det kniber med tiden – også i weekenden – så kan jeg anbefale at lave forarbejdet om aftenen og stille den “rå” crumble i køleskabet. Så er det nemlig super nemt bare at stille crumblen i ovnen om morgenen, og 20 minutter efter er der varm og lækker morgenmad klar.
Vi spiser crumblen med en klat skyr, græsk yoghurt eller lidt almindelig yoghurt ovenpå. Den varme crumble og den kølige yoghurt er et perfekt match. Varm te i koppen og måske et blødkogt æg ved siden af, så er der ingen af os, der føler os sultne i de næste mange timer. Derudover kan crumblen faktisk også lige så fint bruges som en nem dessert af den lidt sundere slags, hvis man har mere lyst til det.
Morgenmads crumble
Ingredienser
- 2 modne bananer (2 små eller 1 stor)
- 2 dl havregryn
- 1 dl yoghurt naturel eller vanilje yoghurt
- 2 tsk stødt kanel
- ½ tsk vaniljepulver (eller 2 tsk vaniljesukker)
- 2 æbler
- 1 spsk grofthakkede mandler
Fremgangsmåde
- Mos bananerne og rør dem sammen med havregryn, yoghurt, kanel og vanilje.
- Skær æblerne i tynde både og fordel æblestykkerne i 2 ildfast skåle.
- Fordel banan-havregrynsmosen ovenpå æblerne, drys med grofthakkede mandler.
- Bag skålene ved 200 °C (varmluft) i ca. 20 minutter, indtil overfladen er gylden og lækker.
- Server varm eller lun med en klat skyr, græsk yoghurt, yoghurt naturel eller lignende.
Hej Anne-Kathrine
Det er jo en helt anden slags groed end hvad man ellers lige forbinder havregroed med. Jeg tror jeg skal proeve den her i weekenden. I de sidste par uger har jeg faktisk spist yoghurt med din aeblesmoer paa naesten hver morgen. Men det er jo rart med lidt forskelligt at vaelge imellem.
Hilsen Rikk
Rikke – Det er nemlig en helt anden form for havregrød end den sædvanlige. Jeg lavede lidt for meget forleden dag, så Morten fik én til dessert og han var helt vild – så er det jo ingen sag, at leve sundt – også til dessert 😉
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hejsa.
Grød har aldrig været et hit i vores lille familie, men jeg vil forsøge mig med denne 😉 Kan jeg forberede måltidet aftenen forinden, så det blot skal sættes i ovnen næste morgen?
Mette – Ja, det kan du sagtens – håber, at det falder i Jeres smag 🙂
Hej
Tak for mange lækre opskrifter 🙂
Og den her lyder som en skøn weekendmorgenmad 🙂
Har du er bud på, hvad man evt kunne erstatte bananen med?
På forhånd tak.
Mvh Carina
Carina – Uhhh, der må jeg blive dig svar skyldig, for bananen fungerer jo både som en form for bindemiddel og sødemiddel, men måske du kunne erstatte den med en anden form for frugtmos? Fx koge en æblegrød, i stedet for at komme æblestykker i “dejen” 🙂
Uhmmm – brugte opskriften som dessert, lækkert alternativ til usunde desserter hvis man har en sød tand ? Opskriften ryger i gemmerne til en anden god gang ?
Mette – Den kan bestemt også gøre det ud for en lidt sundere dessert – herhjemme spiser vi den også engang imellem efter aftensmaden – den mætter temmelig godt 😉
Virker lækkert! Det må jeg lige prøve!
Har lige fundet din blogg! ☺
Det ser ud til at være mange spændende opskrifter!
Eva – Rigtig hjertelig velkommen her på madenimitliv.dk – det glæder mig, at der allerede er mange opskrifter, som ser spændende ud og du skal altid være velkommen til at skrive en kommentar. Det er jo en af de helt store fordele ved en blog fremfor en kogebog, at man altid kan spørge “kokken”, hvis der er noget, som man kommer i tvivl om 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Det lyder så lækkert! Tror du, at yoghurten kan erstattes med skyr?
Nanna – Det tror jeg sagtens, at du kan forsøge dig med 😀
Kan man erstatte bananenerne med noget andet? Er ikke til bananer.
Charlotte – Bananerne gør i bund og grund ikke så meget for konsistensen, men de bidrager med sødme, så hvis du fjerner bananerne kan det være en god idé at tilføje noget andet sødt, fx æblemos, nogle grofthakkede7blendede dadler eller honning. Og så måske en smule mere yoghurt, hvis konsistensen bliver alt for “tør” 😀
Hej ved du sådan ca hvor mange kalorier der er i én portion?
Parisa – Jeg udregner ikke kalorier i min mad, så det ved jeg desværre ikke. Men der findes masser af gratis apps, hvor man kan taste ingredienserne ind, så det kan du evt. prøve 🙂
Uhm, lyder lækkert. Har aldrig tænkt på, at jeg kunne sætte morgenmaden i ovnen. Min morgenmad består ofte af de fleste af de ingredienser, der er i opskriften? Jeg synes egentlig ikke at bananer jævner så meget. Jeg udskifter ofte bananer med kogt sød kartoffel, da de søder og man får grøntsager fremfor frugt. Der er jo også anden frugt i denne morgenmad. Pst sød kartoffel kan koges, skæres i tern og komme i fryseren. Er også perfekte i smoothies.
Elin – Ja, det er virkelig nemt og lækkert lige at sætte morgenmaden i ovnen, så den bliver varm 😀