Morten havde fødselsdag i går og den blev selvfølgelig fejret på behørig vis med familiebesøg, gaver, lækker mad og kage. Pga. varmen havde vi på forhånd besluttet at droppe den klassiske fødselsdagslagkage med flødeskum til kaffen og vi kombinerede i stedet dessert og aftenskaffe og fyldte skåle og fade med lækre ting at nippe til. Forskellige slags chokolade, frisk vandmelon og ananas, dadler vendt i kakao og lakridspulver og så hjemmebagte nøddehorn og kokosmakroner. Let og lækkert og noget så hyggeligt, når man kan sidde i flere timer og bare nippe, imens snakken går.
Min sædvanlige opskrift på kokosmakroner er med revet marcipan og de er superlækre, men da hovedbestanddelen af nøddehorn som bekendt udgøres af marcipan, syntes jeg ikke, at der også skulle marcipan i kokosmakronerne. Jeg valgte derfor at lave en portion kokosmakroner af den gode, gammeldags slags med ganske få ingredienser, som jeg husker dem fra skolekøkkenet.
Jeg søgte efter lidt inspiration rundt omkring men fandt kun opskrifter, hvor “dejen” enten skulle opvarmes i en gryde og tilsættes både smør og hvedemel, eller hvor der kun skulle bruges æggehvider. Derfor bestemte jeg mig for bare at “freestyle” opskriften og lave en helt simpel udgave af mine sædvanlige kokosmakroner med marcipan og chokoladebund.
Så vidt jeg husker fra min barndoms kokosmakroner i skolekøkkenet, så blandede vi bare ingredienserne til makronerne i en skål og rørte det hele sammen. Det er muligt, at vi kun brugte æggehvider, men jeg er ikke sikker – det er jo ved at være en del år siden. Uanset hvad så havde jeg besluttet mig for, at der skulle hele æg i mine kokosmakroner og det kom der – jeg forsøger så vidt muligt at undgå at stå tilbage med en æggeblomme (eller æggehvide for den sags skyld), hvis ikke jeg på forhånd har planer for anvendelsen. Alt for ofte ender den med blot at blive smidt ud.
Jeg er stødt på flere opskrifter, hvor man først pisker æg og sukker til en æggesnaps og derefter tilsætter kokosmel og måske også lidt hvedemel, hvis “dejen” bliver for våd. I mit tilfælde, hvor æg, sukker og kokosmel blot blev rørt sammen med en ske, blev konsistensen dog meget passende og “formbar” og de færdige makroner var både saftige og let “seje” i midten – præcis som jeg synes, en rigtig kokosmakron skal være.
Kokosmakroner
Ingredienser
- 2 æg
- 150 gr sukker
- 200 gr kokosmel
- 100 gr mørk chokolade
Fremgangsmåde
- Kom æg, sukker og kokosmel i en skål og rør det sammen til en klistret masse.
- Med en spiseske samles dejen og formes til 15 kugler, som lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Dejen er ret løs og klistret, men kuglerne skal også bare lige hænge sammen. Fugt evt. fingrene med lidt vand og form så kuglerne ganske let som små toppe.
- Bag kokosmakronerne ved 180 °C (alm. ovn – ikke varmluft) i 10-15 minutter, til de er gyldne på toppen.
- Lad kagerne afkøle på pladen i ca 10 minutter. Herefter kan de flyttes over på bageristen.
- Smelt chokoladen over vandbad eller i mikrobølgeovn og dyp bunden af de afkølede kager i chokolade. Opbevar kagerne i en lufttæt kagedåse eller bøtte med låg.
Jeg har også gode minder om kokosmakroner fra min barmdom. Det er stadig en af mine yndlingskager!
Og tillykke med det nye layout. Det er så fint 🙂
Line – Tusind tak – jeg er også superglad for bloggens fine, nye “look”. Og jeg kan kun give dig ret – kokosmakroner er altid godt 😀
Jeg har været rigtig uheldig for mine går i stykker når jeg vil fjerne dem efter afkøling, ikke en eneste ville slippe papiret. Øv
Ulla – Øv hvor ærgerligt. Jeg synes, det lyder som om, at dine kager ikke har været helt færdigbagte/gennembagte, så kokosmassen i midten stadig er “rå” og klistrer til papiret.
Når det skal være rigtig, rigtig nemt, så hakker jeg bare lidt chokolade og blander i dejen. Så skal de ikke dyppes senere. 😀
Super nem opskrift, og smag på de færdige kokosmakroner var helt perfekt! Dog synes jeg, at de færdige makroner falder fra hinanden – som om dejen ikke var “fedtet” nok… hvad kan jeg have gjort forkert? Har fulgt opskrift og mængder fuldstændig
Charlotte – Det kan være, at din dej ikke har været helt fugtig nok. Jeg ved godt, at du har fulgt opskriften, men æg kan jo variere lidt i størrelsen. Dog er det lidt svært at sige med sikkerhed, hvis kagerne første smuldrer, efter de er bagt. Det er jo meget nemmere at regne ud, at der mangler væde, hvis dejen smuldrer, allerede når den skal samles til kokosmakroner.
“Kokosmakroner kan holde sig i flere dage i en lufttæt dåse.”
Nej de kan ikke ! – i hvert fald ikke på denne matrikel 😉
Birthe – Haha, ja den slags kan jeg ikke hjælpe med. Men jeg kan foreslå hængelås på kagedåsen og så komme dåsen i en spand med vand og stille spanden i fryseren 😉
Dejlig enkel opskrift som jeg snart vil kaste mig over. Dog har jeg kun en bord-ovn og vil det evt. kunne give mig nogle udfordringer tror du?
Jeg er i hvert fald glad for at du ikke bruger varmlufts muligheden.. 🙂
Peter – Jeg er helt sikker på, at du sagtens vil kunne lave kokosmakroner i en bordovn. Det er jo en relativt simpel opskrift, der blot kræver en bageplade 😀
Har lige bagt de bedste kokosmakroner !
Så nemme at lave, og smager fantastisk,
tak for dejlig opskrift!
Ulla – Nøj hvor er det bare dejligt at høre – tusind tak for din tilbagemelding 😀
Hej jeg skal bage dem imorgen til min far som holder møde for fodboldbestyrelsen og jeg har lavet kokostoppe før og de bliver altid så gode😉 men det er første gang jeg laver dem med denne opskrift så det bliver spændene👏🏻 kh Merle 11 år
Merle – Uhhh så håber jeg, at kokosmakronerne bliver rigtig rigtig gode 😀 😀