Sol og sommer hænger altså bare sammen med pil-selv rejer og vi skal minimum have det 2-3 gange hvert år. Så selvom man ikke ligefrem kan tale om en opskrift, så får pil-selv rejerne nu et indlæg for sig selv. Og så kommer der jo også en opskrift på den lyserøde cocktailsauce, som man endelig ikke må glemme. Et must til pil-selv rejer. Selvom en god aioli eller creme fraiche dressing med masser af friskklippet dild heller ikke er dårlig.
For mig er der rigtig mange minder forbundet med de lækre, lyserøde havuhyrer. Blandt andet husker jeg en ferie i Skagen for mange år siden, hvor vi en sommerdag sad ved bordene udenfor de røde fiskehuse på havnen og nød et par kæmpetallerkener med pil-selv rejer og blandede skaldyr.
Jeg husker også en sommerferie i Sverige for endnu flere år siden. Her fik min mor serveret en enorm skål med pil-selv rejer på en restaurant. Og selvom jeg kun har været omkring 5 år, så kan jeg stadig se skålen for mig. Til gengæld kan jeg ikke huske noget tidspunkt, hvor jeg ikke har kunnet pille en reje selv. Min mor har nok mistet tålmodigheden med både at pille rejer til sig selv, min lillebror og mig og hurtigt fået lært os det.
Rejerne køber jeg hos fiskehandleren, eller også hiver jeg ganske enkelt en pose frosne pil-selv rejer op af supermarkedets køledisk. Jeg er ret vild med Royal Greenlands frosne skal-rejer. Så bor man ikke i nærheden af en fiskehandler så er det absolut ikke en undskyldning. Dog kan man nogle gange om sommeren finde skalrejer, som ikke har været frosne og hvis man støder på den slags delikatesser, så er det bare om at slå til. De smager forrygende.
Rejerne kan enten serveres som forret, eller også kan man købe en ordentlig portion og servere dem som hovedret. Pil-selv rejer er nemlig nippemad på den allerhyggeligste måde. Man snildt kan bruge et par timer på at spise, hvis man ellers har rejer og tålmodighed nok.
Server dem meget gerne for gæster – men tjek lige, at gæsterne er typerne, der gider pille rejer først. Og dæk så bord med masser af servietter, flotte skåle med rejer, evt små skylleskåle med vand (eller vådservietter), masser af godt brød, lækre dressinger og iskold rosé eller hvidvin. Hvis man oven i købet er så heldig, at man kan sidde udendørs og nyde sommeraftenen, så er arrangementet ganske enkelt dømt til at blive en succes.
Pil-selv rejer med cocktailsauce
Ingredienser
- 2 kg rejer med skal (til forret beregnes 1 kg rejer)
- 1 stk citron (skåret i både)
- 1 bdt dild
Cocktailsauce
- 2 dl creme fraiche
- 2 spsk ketchup
- 2 spsk sød chilisauce
- 1 tsk paprika
- 1 tsk sukker
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skyl rejerne og lad dem dryppe af i en sigte.
- Anret rejerne på 4 tallerkener og pynt med citronbåde og frisk dild. Alternativt kan rejerne anrettes i 1-2 store skåle.
- Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til med sukker, salt og peber.
- Kom dressingen i 4 små skåle og sæt en skål på hver tallerken.
- Server med flute.
Kære Anne!
Skriver du ikke lige en kort anvisning om, hvordan man piller selve rejerne?
VH Anne W.
Anne – Haha, jeg kan da forsøge, men det er ikke så nemt at beskrive. Man tager fat i rejen med venstre hånd (jeg er højrehåndet) og så vrider man hovedet af ved at tage fat om hovedet med højre hånds pege og tommelfinger og dreje, til det går af. Kasser hovedet – nu sidder man tilbage med krop og hale. Fjern skallen fra kroppen ved at hive de små ben fra hinanden – det er egentlig ret nemt og hvis der er rogn i rejen, ryger de også gerne med helt af sig selv. Til sidst trækkes halen af og rejen er pillet.
For at gøre det lidt nemmere, har jeg fundet et link, som viser det 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=E7tqq-sdtOA
Hvem har dog lært dig at spise rejer, Anne?! Jeg har lært det – rigtigt altså – af min bror (som har lært det i Sverige!!!). Og det første, man ser efter, er, OM der er rogn mellem benene! Så skynder man sig at sutte dem i sig … Og så er man klar til at følge din beskrivelse …
Elsebeth – Haha, hvis jeg skulle have spist alt det rogn, så er jeg bange for, at jeg ikke ville have appetit til selve rejerne. Synes altid, at der er rogn i 9 ud af 10 af de rejer jeg køber 😀