Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Sandkage…

22 kommentarer
Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Nem kage, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Sandkage er en af de gode, gamle klassiske skærekager. Den har endnu aldrig været på bloggen, i hvert fald ikke på min, men det er godt nok heller ikke en af de kager, jeg oftest bager. Jeg tror, at sandkage er noget, der typisk forbindes med og bages af mormødre eller farmødre – jeg har i hvert fald minder om min mormor, der bagte sandkage. Men efterhånden som den næste generation har taget fat på madlavningen, er det ligesom at sandkagen, er gået lidt i glemmebogen og det er på en måde synd, for det er jo en fantastisk kage, som smager skønt, er nem at tilberede og som kan holde sig frisk og lækker i flere dage.

For at den ikke skal gå helt i glemmebogen, besluttede jeg mig i går for at bage en, og sørme om den ikke var populær til aftenskaffen hos hele familien. Nu har jeg lagt opskriften og ideen på bloggen, og så kan det jo være, at der er andre der også får lyst til at genopfriske en rigtig klassiker.

En sandkage er en typisk “pund til pund” kage. Dvs 1 pund smør til 1 pund mel og 1 pund sukker. Nu har jeg så tilladt mig at skære lidt i opskriften, for jeg syntes at ca 1 kg. sandkage var lige på grænsen, hvor godt det end smager. Desuden har jeg yderligere nappet 25 gr af smørret og sukkeret, simpelthen fordi jeg ikke synes, det er nødvendigt med så meget smør og sukker i kagen, men det kan man jo gøre som man lyster.

Er man mere til marmorkage, som er endnu en udødelig mormor klassiker, så kan man dele dejen i to portioner, inden den kommes i formen. Til den ene portion dej tilsættes 2-3 spsk god kakaopulver og dejen fordeles herefter i formen. Den lyse dej hældes ovenpå den mørke, hvorefter der køres en lille pind i zigzag mønster gennem kagen, så de to slags dej blandes let og der opstår et fint, marmoragtigt mønster. Det kan umiddelbart være svært, at se mønsteret i den ubagte kage, men når den skæres i skiver, kommer det rigtigt frem.

5 fra 4 stemmer

Sandkage

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Bagetid1 time
Samlet tid1 time 15 minutter
Antal: 10 skiver

Ingredienser

 • 225 gr blødt smør
 • 225 gr sukker
 • 4 æg
 • 250 gr hvedemel
 • 1 tsk bagepulver
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 1 nip salt

Fremgangsmåde

 • Rør smør og sukker lyst og luftigt og tilsæt æggene et af gangen under omrøring.
 • Sigt mel sammen med bagepulver, vanilje og salt og kom det i dejen.
 • Fordel dejen i en smurt franskbrødsform ( ca 1,5 liter).
 • Sæt kagen i en kold ovn og bag den i 1 time ved 175 grader (alm. ovnfunktion - ikke varmluft), indtil kagen er flot hvælvet, gylden og gennembagt. Kontroler evt. at kagen er helt gennembagt ved at stikke et lille træspyd eller lignende i midten.
 • Vend kagen ud af formen og lad den køle af på ovnens rist.
En sandkage kan holde sig frisk og lækker i flere dage, hvis den pakkes i en lufttæt frysepose eller lignende. Den kan også fryses. 

 

Subscribe
Notify of
22 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
by Busk
10 år siden

Nøj det er lang tid siden jeg har fået sandkage…tror da snart den skal bages igen 🙂

Kristine
10 år siden

Orrk manner. Sådan en svend er nu heller ikke sådan at kimse ad 🙂 JEG KU GOOOD! 😀

Elsebeth
10 år siden

Sidst jeg bagte sandkage, var min datter i DK, og hun bad mig om at lave en citronsandkage. Da jeg var barn, havde man ikke røremaskine, så min mor sagde, “100 slag mellem hver æggeblomme” – og jeg talte dem altid! I dag siger alle opskrifter, at man skal røre hele æg i smør og sukker – dengang piskede man hviderne og tilsatte dem til sidst. Det vil jeg gøre næste gang, ikke mindst fordi det letter dejen. Jeg har også lært, at sandkager bages ved 175°; det undrer mig dog noget, at din ser ud som om, den er bagt meget hårdt/længe. Det er nemt at skære den kolde kage i skiver og putte i fryseren; så har man hurtigt kage til kaffen/teen. For øvrigt synes jeg, at den er bedst næste dag – ligesom så meget andet mad!
Rigtig god weekend, Anne 🙂

Kagepinden
9 år siden

Sandkage er HELT bestemt en klassiker!
Er jeg den eneste, som foretrækker en sandkage, der ikke er heeelt gennembagt i midten? 😉

Den anden kagepind
9 år siden

Hej,
Nej, du er bestemt ikke den eneste, der synes det er en fest, når sandkagen har et blødt område i midten 😛 🙂 🙂
I min barndom var det kun når de var bløde i midten, de var “rigtige” sandkage 😉

Vicky
9 år siden

Tak for en super god opskrift! Bagte kagen i går og den blev helt perfekt og ‘mormor-agtig’ 🙂 Totalt hit! Jeg vendte de stiftpiskede æggevider i til sidst, men synes det var lidt bøvlet, så jeg prøver at gøre det, som du egentlig foreslog, næste gang 🙂

Bettina 1965.
8 år siden

Så er der bagt sandkage, det er ved at være længe siden sidst, og faktisk er den altid et STORT HIT herhjemme, når den bliver bagt, så tak for at bringe en herlig opskrift ?

dorte
7 år siden

fantastisk kage, men bager du den ved varmluft????

Malene
7 år siden

Hej Anne-Kathrine
Har du nogensinde forsøgt at købe pærer på dåse og komme i sandkagen? ?

Lene
6 år siden

Kan man mon komme lidt mandelessens i, for at få den til at minde om mazarinkage? ?

Anette
4 år siden

Min mormor på 91 år elsker din sandkage 👏🙂 så god og lækker