Disse her helt fantastiske cookies, har efterhånden fulgt mig i en del år og det er ubetinget den bedste opskrift på chokoladecookies, som jeg kender. Opskriften stammer vist oprindeligt fra Hummingbird Bakery, men i årenes løb har jeg modificeret den en smule og desuden halveret mængden, da den oprindelige opskrift simpelthen blev for stor. Denne her portion giver 8-10 kæmpestore cookies og det er altså nok til os, men selvfølgelig kan man fordoble nedenstående opskrift, hvis man har brug for en stor portion. Vær dog opmærksom på, at småkagerne vokser temmelig meget i ovnen, så selvom det ikke ser ud af særlig meget i starten, så bare vent. Af samme årsag skal man passe på med at sætte kagerne for tæt – jeg sætter sjældent mere end max 8 på en bageplade.
De færdige cookies bliver super lækre. Sprøde udenpå og sådan let seje, bløde og karamel-agtige i midten – præcis ligesom en rigtig god chokoladebrownie og opskriften minder da også en hel del om opskriften på brownies, nemlig masser af god, mørk chokolade og kun en smule hvedemel til at binde herlighederne sammen.
Spis de nybagte cookies lune eller kolde – her er det i øvrigt oplagt at servere med at glas iskold mælk ved siden af – eller server en lun cookie til dessert med en kugle god vanilleis og måske lidt jordbær eller andre bær ved siden af. En vaskeægte, amerikansk dessertklassiker!
Man kan i øvrigt være på forkant og lave en ordentlig portion dej, som formes til kugler og kommes i fryseren – læg dem på et skærebræt og lad dem blive stivfrosne – derefter kan de nemt kommes i en bøtte med mellemlægspapir og opbevares i fryseren, uden at klistre sammen. Når så det er tid til hjemmebagte cookies, tager man det ønskede antal op af fryseren og lægger dem til optøning på en bageplade og så skal de bare bages efter anvisningen i opskriften. Nemmere kan det vist ikke blive at trylle en pladefuld hjemmebagte cookies frem.
Chokoladecookies a la brownies
Ingredienser
- 25 gr smør
- 200 gr mørk chokolade, ca 50-55 % (ikke med alt for høj kakaoprocent)
- 1 æg
- 75 gr sukker
- 45 gr hvedemel
- 1/4 tsk bagepulver
- 1 nip salt
Fremgangsmåde
- Hak chokoladen og kom smør og 150 gr chokolade i en skål. Smelt det i mikrobølgeovnen eller over vandbad. Imens piskes æg og sukker sammen til en luftig æggesnaps og den smeltede chokolade vendes i blandingen. Sigt mel, bagepulver og salt sammen og rør det i chokoladeblandingen af et par omgange – pisk godt imellem hver gang. Til sidst vendes de resterende 50 gr hakket chokolade i dejen og den stilles koldt i ca. 30 minutter – så bliver den lidt nemmere at arbejde med.Med en spiseske tages dejen op af skålen og rulles hurtigt til kugler som er lidt større end valnødder. Læg kuglerne med god afstand på en bageplade og pres dem let flade med fingerspidserne – de flyder ret meget ud under bagningen. Bag ved 175 grader i 15-20 minutter til småkagerne ligesom er hævet op og falder sammen igen. Lad kagerne afkøle på ovnristen og nyd dem lune eller kolde. De kan sagtens holde sig i flere dage.
Hej.
Nu står jeg midt i bagningen og synes ikke kagerne flyder særlig meget ud. Kan det hænge sammen med at jeg ikke lod chokoladen køle af inden jeg kom mel, bagepulver og salt i?
Kathrine – Hmmm, det kan være svært at sige, men umiddelbart burde det ikke hænge sammen med, at chokoladen ikke har været afkølet. Hvis kager ikke flyder ud, plejer det at være fordi, der er for meget hvedemel i dejen, men hvis du kun har kommet de 45 gr mel i dejen, som står i opskriften, så kan jeg ikke lige regne ud, hvor det er gået galt.
Hej.
hvis jeg må gætte på hvorfor det går galt… straks man tilføjer bagepulver til våde ingredienser begynder bagepulveret at virke, hvis man så opbevarer dejen 1/2 time på køl inden bagning ryger fidusen med bagepulveret.
Joan – Tusind tak for dit bud – jeg skal ikke kunne sige, om det er der, det går galt, men det er bestemt en mulighed. Dog undrer det mig lidt, at kagerne så aldrig er mislykkedes for mig, idet jeg altid har fulgt opskriften, og den stammer fra Hummingbird bagebogen 🙂
Keg Vil bare lige sige, at jeg lige har bagt dem og de blev så lækre og lige som på dit billede. Super opskrift.
Jeg brugte den almindelig Carletti mørke chokolade
Dorthe – Tusind tak for din tilbagemelding. Dejligt at jeg ikke er den eneste, som det “lykkes” for 🙂
Det var også galt med mine og de var på køl🥴
Jeg skulle lige prøve disse lækre cookies, men mine flyder heller ikke ud og de krakelerer heller ikke, som de gør på billedet her.
Jeg har fulgt opskriften 100%
Smagen er der dog ikke noget i vejen med
Helga – Hmmm, det var da underligt. Når en kage ikke flyder ud, plejer det at være fordi, der er kommet for meget mel i dejen eller for lidt smør, men hvis du har fulgt opskriften 100 % har jeg svært ved lige at se, hvor det skulle være gået galt. Det er vel ikke din vægt, som kan have drillet?
Jeg er dog glad for, at de i det mindste smager godt 😀
Det samme sker for mig. Kan det være fordi der skal være 125 g smør i stedet for 25 g?
Venlig hilsen
Kristine
Kristine – Nej, det er ikke en fejl med de 25 gr smør, men det er da lidt mærkeligt, at det ikke vil lykkes for Jer. Opskriften er inspireret af en opskrift på chokoladecookies fra Hummingbird bagebogen, som var meget fremme for nogle år siden. Der er rigtig mange andre bloggere, som har lavet chokoladecookies efter denne opskrift, prøv evt at google chokoladecookies og hummingbird. Jeg har lige vedhæftet en udgave af kagerne fra en anden blogger lige her, men opskriften er jo stort set identisk 🙂
http://cocoogco.blogspot.dk/2014/10/double-chocolate-cookies/
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hvis du bruger bagepapir kan det være løsningen, det skal man ikke hvis noget skal flyde ud. Smør en bageplade og læg kagerne derpå og bag, så tror jeg dit problem er løst
Anne-Grethe – Jeg må indrømme, at jeg altid har brugt bagepapir og jeg har aldrig haft problemer med, at mine kager ikke ville flyde ud, men tusind tak for dit gode tip, som hermed er givet videre 🙂
Er det over/undervarme eller ved varmluft du bruger? Jeg tænker jeg vil prøve at bage dem, men læste lige de andres kommentarer og tænkte om det kunne have noget at sige måske.
Lærke – Jeg har både bagt dem i helt almindelig konventionel ovn og ved varmluft og begge gange er kagerne blevet som de skulle 🙂 Jeg har desuden tjekket op på opskriften hos de andre bloggere, som skrev om dem, dengang “bølgen” med chokoladecookies fra Hummingbird Bakery var på sit højeste for nogle år siden og jeg har dobbelttjekket i Hummingbird kagebogen og jeg må være ærlig og indrømme, at jeg ikke lige kan gennemskue, hvorfor det kan være gået galt. Men måske du har en pointe med over/undervarme… 🙂
De blev super gode! Og jeg prøvede ved over/under varme. Super nemme – super gode ?
Lærke – Det glæder mig og tusind tak for din tilbagemelding. Jeg har heldigvis fået flere positive tilbagemeldinger på det sidste, men man bliver jo alligevel lidt “nervøs”, når det pludselig mislykkes for nogle stykker og frygter, at man har skrevet forkert i opskriften eller sådan noget 🙂
Det har du tydeligvis ikke. De blev fantastiske!
Jeg tror vi er nødt til at lave en portion igen i dag ?
Jeg elsker at følge med i dine opskrifter
Lærke – Det lyder godt – og du har helt ret, de er uhyggeligt vanedannende 🙂
Er det nomal ovn eller varmluft
Pernille – Jeg bruger som regel almindelig ovnvarme, når jeg bager. Jeg synes, at varmluft har tendens til at udtørre bagværket let, når det blæses rundt i ovnen 😀
Jeg må desværre sige at mine slet heller ikke flød ud…
Anita – Det er simpelthen så underligt og jeg har desværre ikke nogen som helst logisk forklaring. De er lykkedes hver gang jeg har bagt dem, jeg har tjekket opskriften flere gange, da nogle læsere meldte tilbage, at deres kager ikke flød ud, og jeg har ikke umiddelbart lavet en skrivefejl. Og på det seneste har jeg modtaget en del beskeder fra læsere, som skriver at deres kager er lykkedes helt perfekt. Jeg må indrømme, at jeg efterhånden er helt på bar bund i forhold til, hvad der kan være i vejen.
Desværre måtte jeg konstatere at mine heller ikke flød ud. Da jeg efterfølgende har læst, at det er sker for flere kom jeg til at tænke på om vi har brugt en for stærk chokolade. Mine var meget koncentrerede i smagen. Hvilken chokolade % bruger du normalt?
Tina – Lige til dem her har jeg brugt en helt almindelig mørk chokolade på ca 50 % så det kan godt være, at du har fat i noget der. Jeg har i hvert fald ikke lige umiddelbart kunnet regne ud, hvad det kan være, som går galt. Jeg har bagt kagerne flere gange siden, efter præcis denne opskrift, og de flyder helt fint ud hver gang 🙂
Hej igen…. har lige lavet dem med en chokolade tæt på de 50 %. De flyder stadig ikke så meget MEN begynder at ligne dine og smager MEGET bedre. Så det er nok svar på problemet – folk skal ned i kakao procenterne?. Tak for opskriften….
Tina – TUSIND TAK for din tilbagemelding. Jeg vil straks gå ind i opskriften og tilføje, at chokoladen ikke må være alt for god 😀 😀 og at man skal bruge en chokolade som ikke har en alt for høj kakaoprocent 🙂
Mine flyder heller ikke ud. Har fulgt opskriften og brugt en chokolade med lavt kakao procent
Pia – Det er simpelthen så mærkeligt med de kager og jeg har efterhånden ingen ideer om, hvad der går galt. Det eneste jeg kan sige er, at opskriften kommer fra en bog og de er aldrig mislykkedes for mig, men blandt mine læsere er der åbenbart omkring 50/50 % chance for, hvorvidt de lykkes eller ej. Overvejer lidt at fjerne opskriften fra bloggen, da det ikke er en af mine egne og jeg synes efterhånden, at det er gået galt for så mange, at jeg ikke vil lægge spalteplads til den.
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine.
Så fik jeg prøvet at lave de her cookies og de blev ikke lige så tynde som det på billede men lige som dem man kan købe i butikkerne og det var lige det jeg var ude efter og de smager så skønt med dejlig krakeleret overflade. Lavede bare den ene fejl at min masse var for varm da jeg ville vende mine hvide chokolade stykker i så de smeltede 🤣🤣🤣 men det var. Mig egen fejl. Men tak for en super lækker opskrift
Rikke – Dejligt at høre, også selvom det gik lidt galt med de hvide chokoladestykker – bedre held næste gang 😀 😀
Kan det ske at dem der har haft problemer med de ikke flyder ud, at chokoladen har været for varm? Håber det ok jeg skriver 🙂
Tania – Du skal være mere end velkommen til at skrive – jeg håber bare, at vi kan finde en løsning, for jeg har snart opgivet. Har bagt kagerne rigtig mange gange og jeg har aldrig oplevet, at kagerne ikke ville flyde ud 😀
Jeg vil prøve at bage dem her en af dagene, så vil jeg også lige skrive hvordan mine bliver, jeg læste et sted, at ingredienserne skal være stuetemperatur, måske det kan være det der gør det? 🙂
Tania – Haha, ja der er efterhånden kommet mange forskellige bud på, hvad det kan være, som går galt. Selv har jeg aldrig nogensinde overvejet hverken at bruge ingredienser med stuetemperatur eller at chokoladen ikke måtte have for høj kakaoprocent – jeg har bare bagt kagerne og de er lykkedes hver gang. Det står heller ikke nævnt i bagebogen fra Hummingbird Bakery, at der er noget særligt, som man skal være opmærksom på, men jeg håber godt nok, at det snart lykkes at få knækket koden 😀
Hvordan får du kagerne til at se så krakeleret ud som på billedet? Min hævede op og faldt ned som der stod i opskriften (brugte den mørke chokolade fra carletti), men de ligner slet ikke billedet..
Christina – Der må jeg blive dig svar skyldig, for det ved jeg ganske enkelt ikke. Til gengæld ligner mine kager overhovedet ikke dem på billedet i originalopskriften og som jeg har set rundt omkring hos madbloggere, som har brugt samme opskrift – de var nemlig sådan mest blanke på overfladen og kun med en smule revner, men det er aldrig lykkedes mig at få dem til at se sådan ud 🙂
Har lige bagt mine cookies færdige, og de er bare perfekte! De flød ud og blev store, og de har sådan en fin krakeleret overflade.
Super opskrift! Jeg er fan!
Amanda – Århhh hvor er det bare dejligt at høre – jeg trængte seriøst til at høre en succeshistorie om de cookies. Var efterhånden ved at overveje helt at fjerne opskriften fra bloggen, men det er bare aldrig sket for mig, at de ikke er flydt ud, så jeg forstår det ikke 😀
Jeg har ikke selv prøvet opskriften ENDNU – men tænker det skal prøves i dag.. Jeg bliver lidt vemodig, når jeg læser du overvejer at fjerne opskriften fra bloggen pga. at der er flere der ikke får samme resultat af opskriften.. De skriver jo alle sammen, at kagerne smager godt.. 😉 Og man skal ikke forvente, at kagerne kommer til at ligne resultatet man ser på billeder altid.. Jeg glæder mig til at overraske min datter med at vi skal bage disse når hun får fri fra skole og glæder mig til at smage dem..
Realistisk set på det, kan det jo også bare være at der ikke er en forklaring at give på hvorfor kagerne ikke bliver som man forventer.. Ikke to ovne er ens og én ret skal måske have forskellige tider eller forskellige temperaturer alt efter ovnen.. man prøver sig frem og lærer til sidst sin ovn at kende. Jeg ved i hvert fald, at min ovn ikke altid hænger sammen med det som står i opskriften.. Men så justerer jeg bare ind i tid eller temperatur.. 😉
Som sagt har jeg ikke prøvet opskriften endnu.. men ville blot lige give et positivt indskud til dig og håber ikke du fjerner opskriften.. – når nu kagerne smager godt uanset udseende.. 😉
Håber du får en god dag og et lille smil på læben..
Varme efterårshilsner fra en glad læser..
Maybrith – Du har helt ret i, at der endnu ikke er nogen, som har skrevet, at kagerne ikke smagte godt, men det provokerer mig nu alligevel, at 90 % af dem, som har bagt kagerne, ikke får samme fine resultat som mig og et par stykker andre, uden at jeg kan give nogen ordentlig forklaring. Jeg vil jo gerne have, at mine opskrifter skal være nemme og “lykkes for alle”, så man får en god oplevelse og der føler jeg ikke rigtigt, at jeg pt kan stå inde for denne her opskrift.
Når det så er sagt, så har du bestemt givet mig noget at tænke over og du har helt bestemt givet mig et lille smil på læben – så opskriften får i hvert fald lov til at stå lidt endnu 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hej jeg er en pige på 13 år☺️Jeg har lige bagt dem og jeg synes de er super lækre, jeg kan se at de ikke flød ud hos nogen, det virkede fint hos mig.
Maja – Hvor er det dejligt at høre, at kagerne flød ud og blev fine hos dig. Selv har jeg heller aldrig haft problemer, så det er jo lidt mystisk med de kager 😀
Hejsa ☺️
Jeg har lige bagt dem og de blev vild lækre. De flød fint ud og fik en super smuk krakeleret overflade. De smager himmelsk ❤️👍🏻
Marlene – Uhhh hvor er det bare dejligt at høre 😀
Hej
Mine cookies hævede ikke som fine men de smager mega mega godt
Lærke – Dejligt at høre, at de smagte godt 😀
hej – tænker at prøve din opskrift, men tænkte om man ikke kunne lave dem lidt mindre…?
Annemette – Det kan du sagtens. Du bestemmer jo selv, hvor store kugler, du triller 😀