Dadler med marcipanfyld og overtrukket med god, mørk chokolade har været en af mine favoritter i konfektskålen, siden jeg var helt lille og de skal uden diskussion laves hvert eneste år. Da jeg var lille, havde min bedstefar fast job som dadeludstener, når der blev lavet konfekt – jeg kan stadig se ham for mig, bevæbnet med en lille urtekniv, kasserne med dadler og 2 tallerkner til hhv. dadler og sten. Det er godt nok snart mange år siden, at vi mistede ham, men dadelkonfekten lever altså videre i bedste velgående og det gør bedstefar også i vores hjerter.
Jeg er vild med de store, friske dadler, som sælges i papæsker ved juletid – faktisk har vi næsten altid en kasse stående på køl, så jeg lige kan nuppe et par iskolde dadler som en lille snack og jeg bruger dem også gerne til dadler med baconsvøb og mandler, men lige præcis dadler med marcipan skal helst ikke laves af dadlerne fra papæskerne. De er simpelthen endnu så friske og “saftige”, at fugten kan trænge ud og ødelægge chokoladen, så den bliver hvid og mat at se på. Til gengæld smager de friske dadler jo skønt i sig selv, så lav evt. en portion uden chokolade men med fyld af marcipan og valnødder, mandler eller lignende og nyd den.
De dadler som skal overtrækkes med chokolade må altså ikke være alt for fugtige, men omvendt behøver man jo heller ikke bruge de absolut mest indtørrede og kedelige, der findes. I de fleste grønthandlere kan man købe kæmpe store og lækre luksus dadler i løsvægt i denne her tid. De ligger ikke pakket sammen i en lille æske og er derfor ikke så fugtige som de andre og de er helt perfekte at bruge til denne her opskrift. Man kan købe en stor eller en lille portion, men når dadlerne er så store som disse, spiser man altså kun 1 eller 2, inden man har fået nok og sådan en stor og lækker dadel med marcipan og chokolade kan sagtens gøre det ud for en snack eller en kage til kaffen.
Store dadler med marcipan og mandler.
10 stk.
10 store dadler uden sten
10 små marcipankugler
mørk chokolade til overtræk
20 smuttede mandler
Udsten dadlerne, hvis ikke det er gjort på forhånd og læg et stykke marcipan i hver dadel i stedet for stenen. Smelt chokoladen over vandbad og overtræk dadlerne med chokolade. Sæt dem til tørre på et stykke bagepapir og pynt hver dadel med 2 mandler, inden chokoladen stivner. Opbevar dadlerne i en lufttæt bøtte eller dåse.
Hej Anne-Kathrine
Tusind tak for din fantastiske blog! Jeg har troligt fulgt med de sidste par år.
Jeg er hjemme på juleferie ved min far og mor i disse dage og har netop lavet en portion af dine brændte mandler, til stor fornøjelse for resten af familien. Nu ser jeg så opskriften på disse dadler, og tror jeg er nødt til at skulle i gang igen. Men hvor længe kan de mon holde sig? Skal jeg vente lidt, hvis jeg vil kunne servere dem mellem jul og nytår?
Endnu en gang tak for din store inspiration til mad, hygge og lækkerier til både hverdag og fest.
Mvh Marie
Marie – Tusind tak for din søde kommentar til mig og bloggen 🙂
Jeg tror sagtens, at du kan lave dadlerne med marcipan nu og servere dem mellem jul og nytår, chokoladen kapsler jo marcipanen inde, så den ikke udtørrer. Vi har i hvert fald lavet vores julekonfekt nu og det plejer fint at kunne holde sig 🙂
Rigtig god søndag og julehilsner fra
Anne-Kathrine.
De ser lækre ud! Jeg elsker dadler, og dem i baconsvøb skal jeg absolut prøve at lave…
God weekend!
http://www.bydianawi.com
Diana – De er nemlig rigtig lækre. Faktisk får vi tit dem med bacon et par gange i løbet af december og så til dronningens nytårstale nytårsaften 🙂
Hej Anne-Kathrine,
Hvilken chokolade bruger du til at overtrække med.
Jeg synes det er meget svært at finde en god chokolade. Bruger for tiden Toms mørke plade med 57% kakao fra Netto. Men den er desværre ofte udsolgt. Jeg nægter at bruge chokolade knapper og anden overtrækschokolade hvor der er vekao i. Så kan jeg naturligvis vælge Valrhona, meeeen det er jo en formue.
Håber du kan hjælpe mig.
Pft
Bettina
Bettina – Jeg ved ikke rigtigt, om jeg kan hjælpe, for jeg køber for det meste chokolade, når vi er i Tyskland – jeg bor jo i Vejle, så det er ikke mere end 100 km fra grænsen og vi er der med jævne mellemrum, men det er formentlig ikke rigtigt en mulighed, hvis man bor lidt længere væk i landet 🙂 Anyway, jeg køber Callebaut chokolade i 2,5 kg’s poser i Citti i Tyskland – den fås i både lys, mørk og hvid og jeg synes, den er god at arbejde med og smager godt. Mener faktisk også, at du kan købe Callebaut chokolade på nettet, uden at det behøver koste en formue, så prøv evt. google 🙂
Det vil jeg prøve. Tak for dine altid gode og brugbare råd og fantastiske opskrifter.
Bettina – Velbekomme – jeg er glad for, at jeg kunne hjælpe 😀
Hej Anne-Kathrine,
Jeg fandt chokoladen på hjemmesiden: Cakeandmore. 2,5kg koster 319 kr. Mere hvis andre kan bruge informationen.
Bettina – Super. Jeg har hermed givet dit gode tip videre til andre læsere af bloggen 😀
Normalt kan dadler holde sig i køleskab 4-6 dage – ifølge foreskrifterne. Men hvor længe kan dadlerne holde sig når de er lavet med macipan og nødder som pynt – det er vel også kun 4-6 dage i køleskab, eller er det længere tid når de kommer i en lufttæt beholder?
Inge – Jeg har godt set på forskellige hjemmesider, fx hos Arla, at holdbarheden på friske dadler er 4-6 dage. Jeg må dog indrømme, at jeg holder mig til datoerne på pakken, når jeg køber friske dadler, og den er som regel væsentligt længere. Og jeg har aldrig haft problemer med, at julekonfekten blev dårlig 🙂 Men er man alligevel nervøs, så kan man eksempelvis købe de store luksus Medjool dadler, som er knap så saftige som de friske i æske. Og man kan selvfølgelig også købe almindelige, tørrede dadler 😀