Vietnamesiske forårsruller må simpelthen være noget af det mest simple mad der findes. Og så er det samtidig sundt og en nem måde at få spist en masse grønsager på. Så hvis grønsagsskuffen er ved at løbe over med gode sager, og man slet ikke kan nå at bruge det hele så sæt de her forårsruller på menuen.
En vietnamesisk forårsrulle består i al sin enkelhed af en tynd rispapirspandekage, der dyppes i vand, så den bliver blød og let gennemsigtig. Herefter lægges fintsnittede grønsager og lidt kød eller fisk på pandekagen, inden den rulles sammen og spises med fingrene, imens man dypper dem i en eller flere slags dip og soya. Der skal altså ikke hverken koges, steges eller brases her, måske lige med undtagelse af kødet eller kyllingestrimler, der kan marineres og svitses på panden, hvis man vælger at komme kød i sine pandekager. Ønsker man et alternativ til kød, smager det også godt med nystegte tigerrejer, evt rejer vendt i hvidløgsolie.
Når nu ikke man skal bruge ret lang tid på maden, kan man jo istedet bruge sin energi på at lave et par lækre saucer, som de færdige ruller kan dyppes i. Man kan lave en sauce med eddike, sukker, chili, hvidløg og lime, hvis man ønsker at kombinere det søde og sure. Og man kan lave en cremet peanutdip med peanutbutter, eller dyppe sine ruller i mangochutney. Og endelig kan man dyppe dem i lidt soya og/eller sød chilisauce, som vi altså nøjedes med forleden dag.
Rispapirspandekagerne kan man ikke lave selv, men man kan købe dem i velassorterede supermarkeder eller hos asiatiske købmænd, og kommer man til Citti i Flensborg, har de dem også i afdelingen med specialiteter. Har man lidt problemer med at finde dem, kan det godt betale sig at købe en ordenlig stak når det så lykkes, de kan nemlig holde sig temmelig længe, og modsat de fleste andre brødtyper kan rispapirspandekager ikke mugne. Jeg har selv flere pakker liggende i skabet.
Rispapirspandekagerne smager faktisk ikke rigtigt af noget, og de skal primært bruges til at holde sammen på fyldet indeni pandekagen. Til gengæld er der nogle mennesker, der slet ikke kan med den let bløde konsistens, som pandekagerne får, når de har været dyppet i vandet. Men hvis ellers man generelt er til finger food, en masse små skåle og “saml-selv” mad konceptet, så vil man garanteret også kunne lide vietnamesiske forårsruller.
Sørg for ikke at lægge alt for meget fyld på pandekagerne af gangen. Lidt men godt og læg det det gerne, så de strimlede grønsager vender i nogenlunde samme retning – på den måde bliver det nemmest at folde pandekagen pænt sammen til sidst. Placer fyldet på midten, fold den ene halvdel af pandekagen henover fyldet, fold derefter enderne ind over fyldet og rul til sidst pandekagen færdig. Så skulle fyldet gerne blive derinde, hvis altså ikke man har været for grådig 😉 Efter ca 1-2 minutter, vil den våde pandekage være klistret sammen om fyldet, og så er de nogenlunde nemme at spise.
Vietnamesiske forårsruller.
Ingredienser
- 1 pk rispapir til vietnamesiske ruller
- marineret oksekød eller kylling (evt. marineret)
- tigerrejer
Forslag til fyld
- kolde kogte nudler
- salat eller kål i tynde strimler
- peberfrugt i tynde stænger
- agurk i tynde stænger
- gulerødder i tynde strimler
- mango i tynde både
- avocado i tynde både
- edamamebønner
- saltede peanuts
Fremgangsmåde
- Mariner og lynsteg kødet eller rejerne.
- Anret kødet i en skål, nudlerne i en anden skål og alle grønsagerne på et fad.
- Husk dybe tallerkner med koldt vand, så pandekagerne kan dyppes ved bordet og evt. små skåle til hver person, så man kan dyppe pandekagerne i flere forskellige slags dip, uden at det hele bliver blandet sammen på tallerknerne.
- Læg en pandekage i blød i koldt vand i ca 2 minutter og læg den på en tallerken.
- Kom grønsager og kød på pandekagen og fold den sammen.
- Dyp pandekagen i diverse saucer og spis med fingrene.
Elsker vietnamesiske forårsruller! Det er noget jeg aldrig bliver træt af – de står også på madplanen i næste uge 😉
Min favorit er med hoisinmarineret andebryst – åh det er kræs!
– Maj 😀
Maj – Årh, jeg har ikke prøvet dem med and endnu. Det må blive her i løbet af november/december, hvor man nærmest får smidt and i hovedet alle steder. Et skønt alternativ til december måneds rødkål, sauce og brunede kartofler 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hvordan har du rispapiret ved bordet – har du haft det i vand også ligger det i et klæde – gerne en beskrivelse for dummies 😉
Sofie – Vi har et par dybe tallerkner med vand stående på bordet sammen med alt tilbehøret til pandekagerne og så dypper vi dem efterhånden som de skal spises. Der hænger ikke så meget vand ved pandekagerne, at det er nødvendigt at tørre dem af. I hvert fald ikke, hvis man lige sørger for at afdryppe dem godt, inden man flytter dem over på sin tallerken 🙂
Mange tak og godt nytår 🙂
Sofie – Det var så lidt. Og rigtig godt nytår til dig 🙂