I aften står menuen på pitabrød, som er en af fast food favoritterne her i huset, når vi engang imellem bestiller mad udefra. I aften er det dog ikke mad udefra, men derimod hjemmegjort fast food der står på menuen og derfor har jeg netop taget en pladefuld duftende og nybagte pitabrød ud af ovnen.

Til pitabrødene vil jeg lave en portion falafler og derudover vil jeg også prøve at lave en omgang hjemmelavet kyllingeshawarma – kyllingen ligger lige nu i køleskabet og marinerer og det dufter rent ud sagt helt fantastisk, men både kylling og falafler laver jeg først, når vi skal spise. Pitabrødene derimod kan sagtens bages i forvejen og skal så blot lunes senere – de holder sig bløde, lækre og luftige, så det er der ingen problemer i.

hjemmebagte pitabrød (1)

Jeg må indrømme, at jeg ikke tidligere har haft den helt store fidus til de hjemmelavede pitabrød – bevares, de smagte skønt, men de havde ofte tendens til at blive lidt for tunge og tætte af et pitabrød at være – mindede måske nok mest om en sanwichbolle – og hvad skete der lige for det hul i midten, som aldrig var der? Til sammenligning er de færdigkøbte pitabrød også sjældent noget at råbe hurra for – de er alt for porøse, går i stykker bare man skærer toppen af og nogle gange flækker hele brødet, bare man forsøger at åbne “lommen” til fyldet. Der har derfor været nogle år, hvor vi har gjort det mere i fyldte fladbrød fra en god grønthandler, hjemmebagte pandebrød eller salat med pita “on the side” til at bide af, men efter at jeg er gået over til at bruge denne her bagemetode, synes jeg altså, at det med de hjemmebagte pitabrød er begyndt at fungere – i hvert fald for mig.

Brødene er lyse, men man bestemmer jo selv, om der skal tilsættes lidt groft mel, og de bliver super lette, lækre og luftige – ligesom en rigtig pita skal være. Der er et fint hul i midten og så kan der presses temmelig meget fyld i hver enkelt pita, uden at det hele går i stykker og løber ud igen. Brødene bages på en varm bageplade og måske er det netop derfor, at der pludselig er begyndt at danne sig de nydeligste hulrum i mine pitaer, for den metode har jeg ikke brugt tidligere. Brødene er er let sprøde og hårde at banke på, lige når de kommer ud af ovnen, men efter ganske få minutter, bliver de bløde og lækre. Nedenstående opskrift giver 6 pitabrød af almindelig størrelse og det passer lige til Morten og mig – dejen kan selvfølgelig også formes til 8 endnu mindre brød, eller til 4 store pitabrød á samme størrelse som dem man får serveret på diverse pitabarer.

Vi luner pitabrødene i ovnen i 3-5 minutter ved 175 grader og fylder dem efterfølgende med falafler, shawarma kylling, strimlet iceberg salat, majs, ærter, tomat, agurk, feta og oliven og så en god hjemmelavet creme fraiche dressing til falaflerne og måske en karrydressing til kyllingen.

Print opskrift Pin opskrift
4.58 fra 14 stemmer

Hjemmebagte pitabrød

Hæve- og bagetid1 t 15 min
Samlet tid1 t 30 min
Antal: 6 stk

Ingredienser

 • 3 dl vand (lillefingervarmt)
 • ½ pk gær
 • 1 spsk olie
 • 2 tsk salt
 • 2 tsk sukker
 • 425 gr hvedemel (+ lidt ekstra til udrulning)

Fremgangsmåde

 • Udrør gær i vandet og tilsæt olie, salt, sukker og hvedemel. 
 • Ælt til en blank og smidig dej og lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse i ca. 1 time. 
 • Slå dejen sammen og del den i 6 lige store boller. Brug en kagerulle og rul bollerne ud til pitabrød med en diameter på 10-12 cm på et meldrysset bord. Lad pitabrødene hæve let på køkkenbordet, imens ovnen varmes op.
 • Beklæd 2 bageplader med bagepapir, sæt dem i ovnen og varm ovn og bageplader op til 225 °C. Tag pladerne ud og læg pitabrødene på de varme plader. 
 • Sæt pladerne tilbage i ovnen og bag pitabrødene ved 225 °C (varmluft) i 10-14 minutter til de er gyldne i kanterne og fint hævede på midten. 
 • Tag brødene ud og lad dem afkøle let på bageristen, inden de flækkes og fyldes med diverse lækre ting og sager.

Noter

Pitabrødene kan opbevares et par dage i en frysepose eller lignende og de bliver som nybagte, når de lunes kort i ovnen eller på en brødrister. De kan også fryses. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)